Έβγαλαν από το ψυγείο την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ώθηση, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό φαίνεται να έδωσε η τρίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται ή να ανακοινώνεται οποιαδήποτε πρόοδος. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κοινή βάση, αλλά με τις διαφωνίες να παραμένουν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες υπό την Τζέιν Χολ Λουτ, με την αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουν τους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα δώσουν την ευκαιρία για δομημένες και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση, με την αίσθηση του επείγοντος.
 
Αποφάσισαν, επίσης, να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
 
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων, που θα διευκολύνουν την μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν, ακόμη, την δέσμευσή τους για εντατικοποίηση της εργασίας των τεχνικών επιτροπών, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και διήρκησε γύρω στις τρεις ώρες, αφού ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό-Σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ηγετών
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη:
 
«Σήμερα, ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν στο σπίτι της Επικεφαλής Αποστολής, στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Οι δύο ηγέτες είχαν μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες υπό την κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με την αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουν τους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα δώσουν την ευκαιρία για δομημένες και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση, με την αίσθηση του επείγοντος.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να συμμετάχουν σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
 
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων, που θα διευκολύνουν την μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν, ακόμη, την δέσμευσή τους για εντατικοποίηση της εργασίας των τεχνικών επιτροπών, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».
 
 
 

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα