Επαναφέρουν το μοντέλο… Μονακό για τα κατεχόμενα οι Τούρκοι

Ως ένα γενικευμένο σχέδιο της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα εφαρμογής ενός νέου μοντέλου στα κατεχόμενα, ερμηνεύονται, οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού έκανε πράξη τις εξαγγελίες του για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών του, που έχουν ως στόχο τον ακόμα αμεσότερο έλεγχο των κατεχομένων και τη σταδιακή προσάρτησή τους στην Άγκυρα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται και το πρωτόκολλο που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, το οποίο προνοεί ότι η τουρκική ακτοφυλακή θα διευρύνει την περιοχή επίβλεψης από τις ακτές της Τουρκίας μέχρι τις ακτές των κατεχόμενων περιοχών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψευδοκράτος έχουν ως πρότυπο το… Μονακό
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, υπεγράφη και δεύτερο πρωτόκολλο για εκστρατεία από το τουρκικό ΥΠΕΞ με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ανάδειξης του «δίκαιου» αγώνα των Τουρκοκυπρίων.
 
Παράλληλα, οι εξαγγελίες Οζερσάι για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, χωρίς να διευκρινίζεται εάν σε αυτή θα επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, δημιουργούν νέα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.
 
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, επαναφέρουν το μοντέλο του Μονακό ως μια λύση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, που ενισχύεται και από την υπογραφή του πρωτοκόλλου και την ανάληψη πρωτοβουλίας για ανάδειξη των κατεχομένων από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
 
Το μοντέλο Μονακό προνοεί ότι στην εξωτερική πολιτική και σε θέματα άμυνας το ψευδοκράτος θα εκπροσωπείται από την Άγκυρα, αλλά εσωτερικά τα κατεχόμενα θα έχουν δική τους διοίκηση, όπως το πριγκιπάτο του Μονακό.
 
Στα κατεχόμενα εκτιμάται ότι αυτό το μοντέλο θα ήταν ιδανικό να εφαρμοστεί και στο ψευδοκράτος, καθώς θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως κράτος και επίσης μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές ενέργειας γύρω από το νησί.
 
Μάλιστα, σημειώνεται πως κατά τον ίδιο τρόπο που μεταφέρεται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αγωγοί φυσικού αερίου για τη μεταφορά ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών