Δευτέρα 14 Οκτ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Επαναφέρουν το μοντέλο… Μονακό για τα κατεχόμενα οι Τούρκοι

  27/06/2019 12:44
Επαναφέρουν το μοντέλο… Μονακό για τα κατεχόμενα οι Τούρκοι

Επαναφέρουν το μοντέλο… Μονακό για τα κατεχόμενα οι Τούρκοι

  27/06/2019 12:44
Ως ένα γενικευμένο σχέδιο της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα εφαρμογής ενός νέου μοντέλου στα κατεχόμενα, ερμηνεύονται, οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού έκανε πράξη τις εξαγγελίες του για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών του, που έχουν ως στόχο τον ακόμα αμεσότερο έλεγχο των κατεχομένων και τη σταδιακή προσάρτησή τους στην Άγκυρα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται και το πρωτόκολλο που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, το οποίο προνοεί ότι η τουρκική ακτοφυλακή θα διευρύνει την περιοχή επίβλεψης από τις ακτές της Τουρκίας μέχρι τις ακτές των κατεχόμενων περιοχών.
 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, υπεγράφη και δεύτερο πρωτόκολλο για εκστρατεία από το τουρκικό ΥΠΕΞ με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ανάδειξης του «δίκαιου» αγώνα των Τουρκοκυπρίων.
 
Παράλληλα, οι εξαγγελίες Οζερσάι για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, χωρίς να διευκρινίζεται εάν σε αυτή θα επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, δημιουργούν νέα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.
 
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, επαναφέρουν το μοντέλο του Μονακό ως μια λύση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, που ενισχύεται και από την υπογραφή του πρωτοκόλλου και την ανάληψη πρωτοβουλίας για ανάδειξη των κατεχομένων από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
 
Το μοντέλο Μονακό προνοεί ότι στην εξωτερική πολιτική και σε θέματα άμυνας το ψευδοκράτος θα εκπροσωπείται από την Άγκυρα, αλλά εσωτερικά τα κατεχόμενα θα έχουν δική τους διοίκηση, όπως το πριγκιπάτο του Μονακό.
 
Στα κατεχόμενα εκτιμάται ότι αυτό το μοντέλο θα ήταν ιδανικό να εφαρμοστεί και στο ψευδοκράτος, καθώς θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως κράτος και επίσης μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές ενέργειας γύρω από το νησί.
 
Μάλιστα, σημειώνεται πως κατά τον ίδιο τρόπο που μεταφέρεται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αγωγοί φυσικού αερίου για τη μεταφορά ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας