Στο ψευδοκράτος έχουν ως πρότυπο το… Μονακό

Αναγνώριση ψευδοκράτους κατά το μοντέλο Γαλλίας-Μονακό προτείνει μελετούν στα κατεχόμενα σύμφωνα με άρθρο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak».
 
Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και πολιτικής και πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομίας, Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζει ότι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλός μετά το 1974 και συστήνει σε Τουρκία και κατεχόμενα να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός μοντέλου τύπου Γαλλίας-Μονακό, προκειμένου να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.
 
Το μοντέλο Μονακό σημαίνει ότι εξωτερικά και σε θέματα άμυνας το ψευδοκράτος θα εκπροσωπείται από την Άγκυρα, αλλά εσωτερικά τα Κατεχόμενα θα έχουν δική τους διοίκηση, όπως το πριγκιπάτο του Μονακό.
 
Επικαλούμενη Τούρκους ειδικούς η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στην ανατ. Μεσόγειο δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη των γεωτρύπανων αλλά και των πολεμικών πλοίων.
 
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει κάποιες επαφές και έρευνες στο Μονακό, ο κ. Κουμπάρογλου εκτιμά ότι αυτό το μοντέλο θα ήταν ιδανικό να εφαρμοστεί και στο ψευδοκράτος, καθώς θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως κράτος και επίσης μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές ενέργειας γύρω από το νησί.
 
Κατά τον ίδιο τρόπο που μεταφέρεται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αγωγοί φυσικού αερίου για τη μεταφορά ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία.
 
Ο Τούρκος ειδικός αναλυτής χαρακτήρισε πάντως όχι σύμπτωση το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία –αν και μη μέλος του ΝΑΤΟ- είχε προσκληθεί σε τελετή της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας.
 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά