Ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στο «γήπεδο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταφέρεται σήμερα η μάχη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των συμπερασμάτων, που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη και θέλω να ελπίζω ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουμε και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
 
«Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά από τα λόγια στις πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία
 
Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα επικεντρωθεί, στο πλαίσιο της Συνόδου, στην ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων έναντι της Άγκυρας, ενώ θα ζητήσει οικονομικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα συγκεκριμένων προενταξιακών κονδυλίων, καθώς και διπλωματικά μέτρα.
 
Ουσιαστικά η κυπριακή πλευρά αναμένει έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης καθώς και από την Ε.Ε. να στείλει το μήνυμα σε μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτήν, πως δεν μπορεί να εκλαμβάνει τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί α λα καρτ.
 
Βάσει της απόφασης σε επίπεδο Υπουργών, η λήψη τέτοιων μέτρων αναμένεται να διερευνηθεί από τους αξιωματούχους και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκινά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν στη μέγγενη την Τουρκία-Ολοταχώς για αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.
 
Στην ατζέντα της συνόδου, που θα είναι διήμερη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, βασικά ζητήματα είναι το θέμα της ανασυγκρότησης και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2019-2024.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Προεδρικό, στο περιθώριο της Συνόδου ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει και διμερείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες και με αρχηγούς κρατών των μελών της Ε.Ε..
 
Κατά τη Σύνοδο και κατά τις επαφές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων της Κύπρου στην Ε.Ε.
 
Ο κ. Αναστασιάδης θα συμμετέχει, επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη «να ανταποκριθούν κατάλληλα, επιβάλλοντας νομικά, πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά περιοριστικά μέτρα (κυρώσεις) κατά της Τουρκίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και το ΕΛΚ παροτρύνει την Ε.Ε. να επιβάλει μέτρα κατά της Τουρκίας
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα κατά της Τουρκίας θα ζητήσει ο Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)