Έξι ώρες έξτρα αγωνίας-Μεσάνυχτα τα επίσημα αποτελέσματα

Τα μεσάνυχτα θα μάθουμε ποια είναι τα έξι πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς απαγορεύονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ενόσω είναι ακόμη ανοιχτές οι κάλπες σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο αλλά έχει κάποιους κοινούς κανόνες. Ξεκίνησε σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. στις 23 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα, που στήθηκαν οι κάλπες στα περισσότερα κράτη-μέλη. Οι κάλπες στην Κύπρο θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα, αλλά η ανακήρυξη των νέων ευρωβουλευτών αναμένεται να γίνει μετά τα μεσάνυχτα, λόγω των διαδικασιών σε άλλες χώρες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Έκλεισαν οι κάλπες-Διακοπή μιας ώρας στη ψηφοφορία
 
Για τους σκοπούς των Ευρωεκλογών ολόκληρη η Κύπρος θεωρείται μία ενιαία εκλογική περιφέρεια και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια ανά επαρχία.
 
Υποψηφιότητες
Την εκλογή τους διεκδικούν 72 πρόσωπα που υπέβαλαν υποψηφιότητα, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκεται σε έναν από τους 13 συνδυασμούς. 
 
Οι συνδυασμοί είναι: ΔΗΣΥ (έξι υποψήφιοι), ΑΚΕΛ (έξι υποψήφιοι), ΔΗΚΟ (έξι υποψήφιοι), ΕΔΕΚ (έξι υποψήφιοι), Συμμαχία-Οικολόγοι (έξι υποψήφιοι), ΕΛΑΜ (έξι υποψήφιοι), ΔΗΠΑ (έξι υποψήφιοι), Γιασεμί (έξι υποψήφιοι), Πατριωτικό Κίνημα (έξι υποψήφιοι), Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα (έξι υποψήφιοι), Κόμμα για τα Ζώα (πέντε υποψήφιοι), Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης (δύο υποψήφιοι),  Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (δύο υποψήφιοι), ενώ υπάρχουν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
 
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων ανέρχεται σε 641,181. Από αυτούς οι 549,011 είναι Ε/κ, οι 81,611 Τ/κ και  οι 10,559 κοινοτικοί.
 
Στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν 214,510 Ε/κ με δικαίωμα ψήφου, 114 Τ/κ και 3,025 κοινοτικοί, στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν 152,773 Ε/κ, 234 Τ/κ και 1,489 κοινοτικοί, στην επαρχία Λάρνακας υπάρχουν 93,585 Ε/κ, 156 Τ/κ και 1,358 κοινοτικοί, στην επαρχία Πάφου υπάρχουν 50,127 Ε/κ, 173 Τ/κ και 3,988 κοινοτικοί και στην επαρχία Αμμοχώστου 31,948 Εκ, πέντε Τ/κ και 699 κοινοτικοί. Ακόμη 6,068 Ε/κ και 67 Τ/κ έχουν εγγραφεί στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού και 80,862 Τ/κ στα ειδικά εκλογικά κέντρα Τ/κ. Από τους Ε/κ ψηφοφόρους, οι 269 είναι εγκλωβισμένοι.
 
Ώρες ψηφοφορίας
Τα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο θα λειτουργήσουν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, με διάλειμμα από τις 12:00 μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. Αν παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, το αργότερο  μέχρι τα μεσάνυχτα, εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εκλογέων έξω από το κέντρο που περιμένουν να ψηφίσουν.
 
Σε ό,τι αφορά στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν τις ίδιες ώρες με την Κύπρο. Στο Βέλγιο οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 5:00 το απόγευμα με διάλειμμα μεταξύ 12:00 και 1:00 το μεσημέρι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 4:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μεταξύ 12:00 και 12:30 το  μεσημέρι.
 
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο, είτε το δελτίο ταυτότητάς τους.
 
Σύμφωνα με τον εκλογική νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√». Οι εκλογείς θα πρέπει να σημειώσουν ένα από αυτά τα σύμβολα μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από την στήλη του συνδυασμού της επιλογής του ή δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξάρτητων υποψηφίων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Το… παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ του Σαββίδη στις πρώτες Ευρωεκλογές
 
Σε αυτές τις εκλογές δικαιούμαστε να δηλώσουμε μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης. Για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο, θα πρέπει οι σταυροί να δοθούν σε υποψηφίους που βρίσκονται στον ίδιο συνδυασμό.
 
Η ψηφοφορία γίνεται με πέννες μπιρό χρώματος μπλε ή μαύρου, οι οποίες θα παρέχονται στους εκλογείς μέσα στους εκλογικούς θαλάμους.
 
Εάν ένας ψηφοφόρος χρησιμοποιήσει άλλα σημεία από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του ή άλλου χρώματος πέννα, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο.
 
Πώς βρίσκουμε το εκλογικό μας κέντρο
Οι ψηφοφόροι έχουν κατανεμηθεί σε 1,095 εκλογικά κέντρα. Από αυτά, 412 θα λειτουργήσουν στην επαρχία Λευκωσίας, 299 στην επαρχία Λεμεσού, 174 στην επαρχία Λάρνακας, 131 στην επαρχία Πάφου, 58 στην επαρχία Αμμοχώστου και 21 στο εξωτερικό.  Οι κοινοτικοί ψηφοφόροι, καθώς και οι Τ/κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, έχουν κατανεμηθεί στα κέντρα τους, με τον ίδιο τρόπο που κατανεμήθηκαν οι Ε/κ ψηφοφόροι, βάσει διεύθυνσης. Για τους Τ/κ που διαμένουν στα κατεχόμενα θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά κέντρα. 
 
Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν το εκλογικό τους κέντρο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις wtv.elections.moi.gov.cy και www.euroelections2019.gov.cy, καθώς και μέσω της κεντρικής σελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, καταχωρώντας αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης.
 
Εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν μήνυμα στον αριθμό 1199, γράφοντας wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης. Για παράδειγμα wtv 999000 01/06/2000.
 
Σημειώνεται ότι οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι που προέρχονται από την περιοχή Καρπασίας θα ψηφίσουν στο Γυμνάσιο Δερύνειας και οι εγκλωβισμένοι που προέρχονται από την Κερύνεια θα ψηφίσουν στο Γυμνάσιο Αγίου Δομέτιου.
 
Μυστικότητα της ψήφου
Οι εκλογείς οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους.
 
Προτού περάσουν πίσω από το παραβάν, οι ψηφοφόροι οφείλουν να ελέγξουν ότι το ψηφοδέλτιό τους φέρει την σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό του μέρος, ώστε να είναι έγκυρο.
 
Εκλογικά κέντρα εξωτερικού
Πέραν της Κύπρου, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κέντρα βρίσκονται στις ακόλουθες διευθύνσεις:
 
Αθήνα: Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα
Θεσσαλονίκη: 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ικτίνου 5, Θεσσαλονίκη
Πάτρα: Αίθουσα Τύπου Παμπελοποννησιακού Σταδίου Πατρών, Κλάους 93 & Ρίτσου,
Πάτρα
Κομοτηνή: Αμφιθέατρο Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, Γρηγορίου Μαρασλή 1, Κομοτηνή
Λάρισα: 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Γερουλάνου 2, Λάρισα
Βόλος:  Κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα, Πλατεία Ρήγα Φεραίου, Βόλος
Ηράκλειο: Κτίριο Ανδρογέω, Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο
Ρέθυμνο: Αίθουσα Κέντρου Νέων Δήμου Ρεθύμνης, Γερακάρη 24, Ρέθυμνο (απέναντι από την εκκλησία των 4ων Μαρτύρων)
Ιωάννινα: Αίθουσα Κλασικού Λυκείου Ιωαννίνων, Δωδώνης 33, Ιωάννινα
Γλασκώβη: Αίθουσα Ελλην. Καθεδρικού Ναού Απ. Λουκά, 27 Dundonald Road
Glasgow G12 9LL
Λονδίνο: Κτίριο Υπάτης Αρμοστείας, 13 St. James’s Square, London SW1Y 4LB
Λονδίνο: Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, Earlham Grove, Wood Green, London N22 5HJ
Μάντσεστερ: Αίθουσα Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Bury New Road, Salford  M7 4EY, Manchester
Μπέρμιγχαμ: Ελληνική Κυπριακή Εστία, Magnet Centre, Park Approach, Erdington, Birmingham B23 7SJ
Μπρίστολ: Αίθουσα Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, Lower Ashley Road, Easton, Bristol BS5 0YL
Ληντς: Αίθουσα Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU
Βρυξέλλες: Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε., 61 Avenue de Cortenbergh, 1000 Brussels
 
Τ/κ ψηφοφόροι
Οι Τ/κ ψηφοφόροι, που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε περιοχές όπου ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Δημοκρατία, βρίσκονται σε ειδικό εκλογικό κατάλογο. Μπορούν να ψηφίσουν σε 50 εκλογικά κέντρα, που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας.
 
Στην επαρχία Λευκωσίας τα εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ θα λειτουργήσουν στο Γυμνάσιο Κάτω Πύργου, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Φλάσου, στο Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη, στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου, στη Σχολή Κωφών, στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και στο Γυμνάσιο Φανερωμένης.
 
Στην επαρχία Αμμοχώστου οι Τ/κ ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας και στο Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Δερύνειας. Στην επαρχία Λάρνακας τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών.
 
Διευκολύνσεις εκλογέων
Για τους εκλογείς που είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν φυσική ανικανότητα, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις. Εάν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να το κάνουν, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους.
 
Εάν χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να ζητήσουν από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τους βοηθήσει, στην παρουσία ακόμη ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου. Εναλλακτικά, μπορούν να ζητήσουν από πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση άλλου προσώπου.
 
Έχει ζητηθεί από την Οργάνωση Παραπληγικών να δοθούν τα στοιχεία των μελών της, έτσι ώστε να υπάρχουν περαιτέρω διευκολύνσεις για άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα στα εκλογικά τους κέντρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή