Σάββατο 4 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ο Νιαζί, η Ελένη, οι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και οι αξιώσεις του ΕΛΑΜ

  26/05/2019 11:42
Ο Νιαζί, η Ελένη, οι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και οι αξιώσεις του ΕΛΑΜ

Ο Νιαζί, η Ελένη, οι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και οι αξιώσεις του ΕΛΑΜ

  26/05/2019 11:42
Ως εκλογές αρκετών ιδιαιτεροτήτων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σημερινές Ευρωεκλογές, αφού πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που τις διαφοροποιούν και τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.
 
Η βασικότερη και ενδεχομένως ουσιαστικότερη ιδιαιτερότητα, έγκειται στη παρουσία και συμμετοχή των Τουρκοκύπριων, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων όσο και σε σχέση με τον αριθμό των εκλογέων.  
 
Για πρώτη φορά, Τουρκοκύπριος κατέρχεται στις Ευρωεκλογές ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο ε/κ κόμματος, που στην προκειμένη περίπτωση-ως γνωστό- είναι ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.
 
Περαιτέρω, για πρώτη φορά οι Ευρωεκλογές διεκδικούνται από πλήρη αμιγώς τουρκοκυπριακό συνδυασμό έξι υποψηφίων. Πρόκειται για το «Κίνημα Γιασεμί», στον οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχει ο Τ/κ δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δημοψήφισμα, η πύρρειος νίκη του ΔΗΣΥ και το πισωγύρισμα του ΑΚΕΛ
 
Το παζλ των Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών συμπληρώνουν οι δύο υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου.
 
Σχετική μείζονος σημασίας ιδιαιτερότητα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να καθορίσει και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για την πρώτη θέση, είναι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου και οι οποίοι ανέρχονται στους 81.611.  
 
Όσοι από αυτούς αποφασίσουν ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να το πράξουν σε 50 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν  στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας.
 
Οι περισσότεροι εκλογείς
Στις ιδιαιτερότητες των σημερινών Ευρωεκλογών περιλαμβάνεται και το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ, καθώς ανέρχονται στους 641.181.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικά τις Ευρωεκλογές, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι το 2004 ήταν 483.311, το 2009 ήταν 526.060 και το 2014 ήταν 606.916.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Η ακτινογραφία της προσέλευσης στις κάλπες μέχρι τις δέκα
 
Πέραν των 81.611 Τουρκοκύπριων με δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα ψήφου έχουν και 10.559 κοινοτικοί, ενώ στον συνολικό αριθμό των Ελληνοκύπριων εκλογέων, που ανέρχονται σε 549.011, περιλαμβάνονται και οι 269 εγκλωβισμένοι εκλογείς.
 
Το ΕΛΑΜ με αξιώσεις
Πέραν της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ως ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να καταγραφεί η με αξιώσεις συμμετοχή του ΕΛΑΜ στις Ευρωεκλογές, καθότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωεκλογών στη χώρα μας φαντάζει ως πολύ πιθανή η εκλογή εθνικιστή ευρωβουλευτή από την Κύπρο. Κάτι που θα συμβεί αν τελικά το ΕΛΑΜ καταταγεί τέταρτη πολιτική δύναμη, εξασφαλίζοντας έτσι την έκτη έδρα.
 
Η Ελένη και η Αντιγόνη
Πέραν τούτων, απαρατήρητο ως ιδιαιτερότητα δεν μπορεί να περάσει το γεγονός της παρουσίας της Ελένης Θεοχάρους και της Αντιγόνης Παπαδοπούλου στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ και της Δημοκρατικής Παράταξης, αντίστοιχα.
 
Η Ελένη Θεοχάρους, εκλεγείσα εις διπλούν ως ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ άλλαξε στρατόπεδο και σήμερα διεκδικεί επανεκλογή ευρισκόμενη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, ενώ η εκλεγείσα στις Ευρωεκλογές του 2009 με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, βρίσκεται σήμερα στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ, του κόμματος δηλαδή που δημιουργήθηκε από τα στελέχη και μέλη του κόμματος εκείνα, που είτε αποχώρησαν είτε διαγράφησαν από το ΔΗΚΟ.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας