Παρασκευή 19 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Νιώθει θιγμένος ο Ντάνκαν από τις επικρίσεις της Λευκωσίας-Διάβημα Ευρυβιάδη στο Foreign Office

  16/05/2019 06:57
Νιώθει θιγμένος ο Ντάνκαν από τις επικρίσεις της Λευκωσίας-Διάβημα Ευρυβιάδη στο Foreign Office

Νιώθει θιγμένος ο Ντάνκαν από τις επικρίσεις της Λευκωσίας-Διάβημα Ευρυβιάδη στο Foreign Office

  16/05/2019 06:57
Διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν περί «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Ο κ. Ευρυβιάδης είχε και συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο σερ Άλαν Ντάνκαν, τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και η «αγάπη» του για την Κύπρο

Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε: 

«Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από το Foreign Office, η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό Υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση (“under dispute”).

Σημειώνεται ότι η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, η δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται, σύμφωνα με τις πηγές από το Λονδίνο, ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στο σημείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σερ Άλαν Ντάνκαν δηλώνει θιγμένος από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του.

Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες δεν καταδικάζει ευθέως. Σημειώνουν ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.

Τονίζουν μάλιστα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία έχει αποφασίσει να μην είναι καν συμβαλλόμενο μέρος. Τονίζουν επιπλέον ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάθε χρόνο καταψηφίζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Επισημαίνουν δε ότι μιλώντας για πρώτη φορά για αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.
Επιστολές από Βρετανούς Βουλευτές
Επιστολές από Βρετανούς βουλευτές με τις οποίες καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της έχει δεχθεί ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Συντάκτες των επιστολών αυτών είναι μεταξύ άλλων οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ και Τερέζα Βίλιερς, η οποία έχει υποβάλει και τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς το Foreign Office για το ζήτημα, αναμένοντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Επιστολή προς τον σερ Άλαν απηύθυνε και ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο σερ Άλαν Ντάνκαν, τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και η «αγάπη» του για την Κύπρο

Ο κ. Χάμιλτον δηλώνει «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σχολιάζει ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».

Όπως σημειώνει ο κ. Χάμιλτον, «αν αυτό αληθεύει, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης».

Υπογραμμίζει παράλληλα την οργή της κοινότητας των Κυπρίων της Βρετανίας όπως αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστου Καραολή.

«Αν δε ληφθεί άμεση δράση, τότε απειλείται ζημιά στη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, έναν ισχυρό σύμμαχο στην Κοινοπολιτεία και στην ΕΕ», προειδοποιεί ο κ. Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα καταδίκασε ξεκάθαρα από την αρχή την παράνομη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων αναλαμβάνοντας δράση για να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά σκάφη θα φύγουν από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος επιτέλους να επανενωθεί», συμπληρώνει η επιστολή.

Ο κ. Χάμιλτον ζητά, τέλος, από τον σερ Άλαν Ντάνκαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και να ξεκαθαρίσει εκτάκτως τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ανεμπόδιστα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί γεωτρήσεις σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας