Ο σερ Άλαν Ντάνκαν, τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και η «αγάπη» του για την Κύπρο

To ότι δεν συμπάθησε ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν γνωστό. Το ότι παρέμεινε πιστός φίλος της Άγκυρας ήταν επίσης γνωστό. Όμως, ότι θα έφτανε σε τέτοιο σημείο, να αμφισβητήσει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της Λευκωσίας απέναντι στον υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Άλαν Ντάνκαν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ ο Ντάνκαν, έξω φρενών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Ο σερ Άλαν πέραν από διπλωμάτης είναι και πολυεκατομμυριούχος, αφού υπήρξε για χρονιά στέλεχος πετρελαϊκών εταιριών. Παιδί στρατιωτικού που υπηρέτησε στη RAF και στο ΝΑΤΟ, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολούθως εργοδοτήθηκε στην πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell.
 
Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται την δεκαετία του 1990 όταν και εξελέγη βουλευτής με τους «Τόρις», την ίδια ώρα που μέσω του γραφείου του έδινε συμβουλές για θέματα ενέργειας.
 
Πάγια τακτική οι ίσες αποστάσεις
Η διακείμενη φιλική στάση του προς την Τουρκία ήταν κάτι που επιβεβαιώθηκε και πέρσι, τον Φεβρουάριο, όταν τα τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού εισήλθαν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρεμποδίζοντας το SAIPEM 12000 από τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά», του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, 
 
Τότε ο Ντάνκαν τήρησε ίσες αποστάσεις και επεσήμανε κατά την πάγια ποντιοπιλατική βρετανική τακτική, ότι η χώρα του πιστεύει πως «οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτησή μίας λύσης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νιώθει θιγμένος ο Ντάνκαν από τις επικρίσεις της Λευκωσίας-Διάβημα Ευρυβιάδη στο Foreign Office
 
Εξοργιστική στάση στο Κρανς Μοντάνα
Ο σερ Άλαν Ντάνκαν μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ήταν οι ύπατοι εκπρόσωποι του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντανά. Μάλιστα, η παρουσία του υπουργού Ευρώπης στο ελβετικό θέρετρο ήταν καθημερινή, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε εκεί μόνο για λίγες ημέρες.
 
Η στάση του Άλαν Ντάνκαν κρίνεται από την ελληνική πλευρά ως απαράδεκτη, αφού σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στήριξε τις τουρκικές αξιώσεις, ενώ δεν δίστασε να στηρίξει και την απαράδεκτη και αναχρονιστική πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για παραμονή στρατευμάτων και διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.
 
Η θέση αυτή εξόργισε από τότε την ελληνοκυπριακή πλευρά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποδεικνύει σε χθεσινές του δηλώσεις πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου, κατά την έκφρασή του, σημειώνοντας πως είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε ο κ. Ντάνκαν στον Κραν Μοντανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη δυσφορία της Λευκωσίας-Κλήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών ο Βρετανός Πρέσβης

«Πολύ φιλικό κράτος η Τουρκία»
Σημειώνεται πως την ίδια εχθρική στάση που ο Βρετανός διπλωμάτης έλαβε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμφερόντων της εντός της ΑΟΖ, κράτησε και εναντίον του κουρδικού λαού του Αφρίν, όταν ο τουρκικός στρατός στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», εισέβαλε και κατέλαβε την πόλη.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης εκπροσώπησε τη χώρα του στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου της πόλης ανήμερα της εθνικής επετείου ανακήρυξης της τουρκικής ανεξαρτησίας. Εκείνη την ημέρα ο Ντάνκαν συνάντησε τους Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας περήφανος που εκπροσωπεί τη χώρα του στην Τουρκία και τονίζοντας  πως η Τουρκία ήταν και θα είναι ένα πολύ φιλικό κράτος για το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η διπλωματική του καριέρα
Η «υπουργική» καριέρα του Ντάνκαν ξεκίνησε το 2010 όταν διορίστηκε από τον τέως Βρετανό Πρωθυπουργό στη θέση του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, θέση την οποία άφησε το 2014, όταν αποχώρησε με τον τίτλο του σερ. Μετά από δύο χρόνια, το 2016 διορίστηκε από την Τερέζα Μέι ως υπουργός Ευρώπης και Αμερικής, αλλά και ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ