Ο Σιζόπουλος κατέθετε, τα υπόλοιπα κόμματα απέρριπταν τις τροπολογίες του για το ΓΕΣΥ

Σειρά τροπολογιών επί τον νομοθετημάτων του ΓΕΣΥ κατέθεσε στην Ολομέλεια της Παρασκευής η ΕΔΕΚ με τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, να επαναλαμβάνει τα περί βεβιασμένων ενεργειών στις διατάξεις, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή του Συστήματος.
 
Όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την ΕΔΕΚ απορρίφθηκαν από το σύνολο των υπόλοιπων βουλευτών, με αρκετούς από αυτούς να υποδεικνύουν πως τυχόν έγκριση των τροπολογιών που προτείνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα άλλαζε παντελώς την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, όπως αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή.
 
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ κατέθεσε μια τροπολογία που αφορούσε την αφαίρεση του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν μαζί με το φαρμακοποιό τους, καθώς και την αλλαγή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με γενόσημα, θέτοντας το δικαίωμά τους αυτό υπό την αίρεση της συμφώνου γνώμης του γιατρού.
 
Η δεύτερη τροπολογία της ΕΔΕΚ που καταψηφίστηκε, αφορούσε τις εργαστηριακές εξετάσεις εντός των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος πρότεινε όπως οι εργαστηριακές εξετάσεις εντός των νοσοκομείων, να επιτρέπεται να γίνονται μόνο για τους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς.
 
Βουλευτές από όλα τα κόμματα τάχθηκαν κατά των τροπολογιών της ΕΔΕΚ, υποδεικνύοντας πως η μεν τροπολογία για τα φάρμακα, αν ψηφιστεί, δυνατόν να οδηγήσει το ΓΕΣΥ σε οικονομική κατάρρευση, ενώ για τα εργαστήρια διατύπωσαν τη θέση πως θα οδηγήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε κατάρρευση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφεύγει να πει ευθαρσώς αν θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ ως γιατρός ο Σιζόπουλος  
 
Ιδιαίτερα καυστικός με τις δύο τροπολογίες της ΕΔΕΚ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σημείωσε πως η τροπολογία του Μαρίνου Σιζόπουλου για τα φάρμακα μετακυλίει το κόστος στους ασθενείς.
 
«Το ΓΕΣΥ θα αντιμετωπίσει στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του σειρά από προβλήματα. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Το θέμα είναι πόσοι από εμάς πιστεύουν στο ΓΕΣΥ και θέλουμε να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση.
 
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προτείνουμε λύσεις. Δεν καταθέτουμε προτάσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα που θα οδηγήσουν στη κατάρρευση του Συστήματος Υγείας», πρόσθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σχολίασε και τη δεύτερη τροπολογία της ΕΔEΚ, σημειώνοντας πως «κάποιοι μας λένε ότι το ΓΕΣΥ θα καταρρεύσει γιατί δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και από την άλλη κάνουν προτάσεις και φέρνουν τροπολογίες που οδηγούν σε αφαίρεση εσόδων στα κρατικά νοσηλευτήρια υπό το πρόσχημα ότι θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, θα αφαιρέσουμε έσοδα από τα δημόσια νοσηλευτήρια για να φορτώσουμε τα ελλείμματα στον φορολογούμενο».
 
Δείτε τις παρεμβάσεις του Γιώργου Λιλλήκα στη Βουλή:
Κατά τη σημερινή της συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους πέντε τελευταίους κανονισμούς που κατατέθηκαν και ρυθμίζουν τη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή της πρώτης φάσης, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΓΕΣΥ.
 
Οι κανονισμοί καθορίζουν το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας από φαρμακοποιούς μέσω φαρμακείων στο ΓΕΣΥ, τον τρόπο αμοιβής τους, τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓΕΣΥ και τη διαδικασία σύναψης σύμβασης των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
 
Περαιτέρω, ρυθμίζουν θέματα εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της φαρμακευτικής πρακτικής στις μεταρρυθμίσεις που θα επέλθουν ενόψει της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και τροποποιούν νομοθεσίες, ώστε να εισαχθούν πρόνοιες που να διευκολύνουν την εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών που περιλαμβάνουν ελεγχόμενα φάρμακα και να καθιστούν απαραίτητη τη χρήση υπολογιστών και λογισμικών.
 
Οι κανονισμοί καθορίζουν το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας από εργαστήρια στο ΓΕΣΥ, τον τρόπο αμοιβής, τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓΕΣΥ και τη διαδικασία σύναψης σύμβασης των εργαστηρίων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την 1η φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι