Ύψωσαν ασπίδα γύρω από την Κύπρο Ε.Ε. και φιλικές χώρες

Ασπίδα γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψωσαν, σε ρητορικό επίπεδο, οι εταίροι μας, υπό το φως των νέων προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και φιλικά διακείμενες χώρες, προσέτρεξαν με ανακοινώσεις τους να διατυπώσουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως οι διπλωματικές ενέργειες που προανήγγειλε νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, άρχισαν να πιάνουν τόπο.
 
Παρά τις συστάσεις, ωστόσο, οι Τούρκοι συνεχίζουν στον ίδιο αμανέ, επιχειρώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο, σε ό,τι αφορά στις δικές τους παράνομες ενέργειες.
 
Μιλώντας από τα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στο νησί μας, υποστήριξε ότι το κυρίαρχο κράτος είναι αυτό που αποκλίνει στο ζήτημα των φυσικών πόρων.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες» της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας, μάλιστα, πως η Τουρκία, υπό τον μανδύα της εγγυήτριας δύναμης, προβαίνει στις «απαραίτητες ενέργειες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε, μάλιστα, εν μέσω νέων παρανομιών, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί… εποικοδομητική στάση αλλά κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των «δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους.
 
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα των υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει τις ίδιες «λανθασμένες πολιτικές» που είχε εφαρμόσει και κατά την περίοδο της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Απείλησε, δε, πως η τουρκική πλευρά «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα».
 
«Δεν μπορείτε να μας αποκλείσετε»
Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της, που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».
 
Επανέλαβε ότι «θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα, ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’.  Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα».
 
Οι θρασύτατοι Τούρκοι δεν δίστασαν, μάλιστα, να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «δεν διστάζει, με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων και «απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας». Έκαναν, επίσης, εκ νέου λόγο, για «μονομερείς ενέργειες», αγνοώντας προκλητικά το γεγονός ότι πρόκειται για κράτος που ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του.
 
«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός Ανατολικής Μεσογείου να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις διεθνείς αντιδράσεις. «Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», κατέληξε.
 
Αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες
Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από πλευράς Τούρκων, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβη και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως Κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενέργειες αυτές φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν τοποθετήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις, οι οποίες καταδίκαζαν τις προθέσεις της Άγκυρας και την προειδοποιούσαν να συμμορφωθεί με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ερώτημα παραμένει, βεβαίως, σε ποιο βαθμό οι όποιες ρητορικές διακηρύξεις μπορούν να μετατραπούν σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας αφενός και σε ποιες παρασκηνιακές κινήσεις και πιέσεις προβαίνουν οι εταίροι μας αφετέρου. Άγνωστο είναι, επίσης, και κατά πόσον θα ήταν πρόθυμοι να συνδράμουν και με άλλους τρόπους στην προσπάθεια της Λευκωσίας να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.
 
Σε έντονο ύφος
Εξέχουσας σημασίας θεωρείται η τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έσπευσε, σε αυστηρό ύφος, να καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Προειδοποίησε, ακόμη, πως η Ε.Ε. «θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο».
 
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα επιβάλουμε την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, διαμηνύει ο Παυλόπουλος
 
Σε ακόμη πιο έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να αυθαιρετεί, αμφισβητώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. «Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του», υπογράμμισε.
 
Την σκυτάλη πήρε η Μόσχα, η οποία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, με πιο διπλωματική γλώσσα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, απευθύνοντας έκκληση «να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση».
 
Ανησυχία εξέφρασε και η Αίγυπτος, με το ΥΠΕΞ της χώρας να καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. «Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε η γειτονική χώρα.
 
Θέτει το ζήτημα στο Συμβούλιο ο Πρόεδρος
Η στήριξη από τους εταίρους μας αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Μαΐου.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός της Ε.Ε., με στόχο τη δημιουργία κόστους στην Άγκυρα.
 
Πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη είναι να συζητήσει διεξοδικά τις ενέργειες της Άγκυρας με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο. Παράλληλα, ενέργειες γίνονται και προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκ των οποίων μόνο η Ρωσία έχει προς το παρόν τοποθετηθεί, ενώ η τουρκική προκλητικότητα έχει μπει και στην ατζέντα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη την Τρίτη στη Γαλλία.
 
Σημειώνεται ότι, μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής NAVTEX για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν