Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα έστειλε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις που προβαίνει η κατοχική χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπέρ των κυπριακών θέσεων εκφράστηκαν, επίσης, τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου. 
 
Η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει αλληλεγγύη στην Κύπρο και θα αντιδράσει, εάν προβεί σε παράνομες πράξεις.
 
«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει συγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, στην οποία η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», ανέφερε στη δήλωσή της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από την Πέγεια, κοντά στην ΑΟΖ ο Πορθητής-Παραμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο
 
Τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να χαιρετίσει, μέσω Twitter, o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για σαφή τοποθέτηση της Ε.Ε. υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τροχοδρομήθηκαν ενέργειες αντίδρασης
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και τονίζοντας ότι συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αποκαλύπτει και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό.
 
Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι έχουν τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.
 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:
 
«Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του κυπριακού. Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως Κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, είχε καλέσει την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο 2019, η ΕΕ και τα 28 Κράτη Μέλη κάλεσαν την Τουρκία να «αποφεύγει τις όποιες παράνομες ενέργειες στις οποίες η ΕΕ θα αντιδράσει κατάλληλα, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

Σε διαρκή επικοινωνία η Αθήνα
Αντίδραση υπήρξε και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Το ελλαδικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Βαθιά ανησυχία από τη Μόσχα
Στο μεταξύ, βαθιά ανησυχία εκφράζει και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
 
«Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
«Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τοποθέτηση και από την Αίγυπτο
Θέση για το ζήτημα έλαβε το απόγευμα και το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, το οποίο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Σε ανακοίνωσή του, καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
 
Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι έναντι οποιονδήποτε μονομερών ενεργειών, που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας την ανάγκη για δέσμευση στους κανόνες και τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου.
 
Η ανακοίνωση κατέληξε τονίζοντας ότι «η προκλητική ενέργεια τα Τουρκίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
 

«Δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα»
Νωρίτερα, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητή» πλησίον της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες.
 
«Και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποια κατεύθυνση κλίνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου», συμπλήρωσε. «Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος. Και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι, ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου παρά τη δική μας πολιτική βούληση», είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει μελετήσει επισταμένως το ζήτημα, έγιναν και γίνονται ενέργειες, ενώ παρέπεμψε σε περαιτέρω ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος, όπως είπε, έχει τον συντονισμό της όλης δράσης.
 

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης