Εν αναμονή για «Καλυψώ» και απάντησης για επιβεβαιωτική στον «Γλαύκο»

Τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε κατά τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκο», εντός του οικοπέδου 10, της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil/Qatar Petroleum.
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, εντός των επόμενων ημερών, και συγκεκριμένα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αναμένει να του παρατεθούν στοιχεία για την ανακάλυψη στον στόχο «Καλυψώ» από την κοινοπραξία ENI/TOTAL, που διενήργησε την γεώτρηση.
 
Όσον αφορά την ανακάλυψη στον «Γλαύκο», ο υπουργός Ενέργειας υπέδειξε πως η κοινοπραξία έχει, βάσει σύμβασης, τριάντα μέρες για να ενημερώσει ως προς την πρόθεσή της, αν χρήζει η ανακάλυψη επιβεβαιωτικής γεώτρησης.
 
«Και μετά από αυτό ακόμη τρεις μήνες για να μας πει πού και πότε. Συνεπώς, έχουμε ακόμη λίγο δρόμο. Όταν έχουμε νέα θα τα ανακοινώσουμε», υπογράμμισε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο μεταξύ, επαφές με τις χώρες που κάνουν ήδη γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία και συζητούν εάν μπορούν να συνεργαστούν για έρευνες σε εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε «θα το δοκιμάσουμε και αυτό».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόρτα στην Άγκυρα από τις εταιρείες, την αναγκάζει σε αναδίπλωση στα ενεργειακά

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να δώσει όνομα αποκαλύπτοντας την εταιρεία με την οποία έχει επαφές η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι τώρα στέλνουν σε εκείνη την περιοχή τα γεωτρύπανο Πορθητή και Γιαβούζ, ενώ ανέφερε πως αν βρουν φυσικό αέριο τότε θα ενισχυθούν.
 
Σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο Κανάλι 24 και το TV 360, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι εύκολη δουλειά η έρευνα πετρελαίου. «Ο λαός μου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τρέφουν συναισθήματα αγάπης για το CHP πρέπει να γνωρίζουν κάτι.
Επειδή στην εξωτερική πολιτική υπάρχει προδοσία εκ μέρους τους και αυτό συνεχίζεται.
 
Η έρευνα πετρελαίου δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Παλιά δεν είχαμε πλοίο, ούτε για έρευνα ούτε για γεώτρηση. Και επειδή δεν είχαμε εμείς κάναμε βήματα στην Μαύρη Θάλασσα ενοικιάζοντας από κάποιες διεθνείς εταιρείες. Ας πούμε είχαμε φέρει την Exxon Mobil, έκαναν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, φέραμε τη Shell και έκαναν έρευνες, ξόδεψαν φοβερά χρήματα. Όχι 50, 100 όπως εμείς, ξόδεψαν 150, 200, 250 εκατομμύρια δολάρια. Χωρίς να βρουν τίποτα έφυγαν. Η υπόθεση  έρευνας πετρελαίου δεν είναι τόσο τυχαία, εύκολη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτού του είδους τα έξοδα θα είναι και 50 και 100. «Τώρα εδώ κάνεις μια γεώτρηση, δυο γεωτρήσεις, τρεις γεωτρήσεις, και τέσσερις και δεν βρίσκεις (πετρέλαιο), στην πέμπτη βρίσκεις. Αλλά από τη στιγμή που το βρήκες όλα τα έξοδα που έκανες στα επιστρέφει. Έτσι είναι αυτή η δουλειά. Αλλά στην νοοτροπία του CHP αυτό δεν υπάρχει. Το λέω πάντα, έχουν αυτοί έστω και ένα δέντρο που φύτεψαν;
 
Όχι. Γι’  αυτό και εκείνοι ενοχλούνται από αυτές τις εργασίες. Γιατί όταν εμείς τα καταφέρουμε με αυτό θα ενισχυθούμε. Εμείς αυτή τη στιγμή για παράδειγμα έχουμε επαφές και με τις χώρες που κάνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή. Δηλαδή αν  μπορούμε να κάνουμε ( έρευνα) μαζί τους, αν δεν μπορούμε. Αν μπορούμε δουλεύοντας μαζί τους να το πετύχουμε. θα το δοκιμάσουμε και αυτό. Δεν χρειάζεται να δώσουμε όνομα. Επομένως μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί. Αυτή τη στιγμή πρώτα ο θεός ο Πορθητής και ο Γιαβούζ θα πάνε σε εκείνη την περιοχή. Και τα πλοία έρευνάς μας θα συνεχίσουν», ανέφερε.
 
Για την αγορά του νέου γεωτρύπανου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι από τα 16 καλύτερα στον κόσμου και ότι το πήραν σε πολύ καλή τιμή. «Οι έρευνές μας συνεχίζονται με αποφασιστικότητα. Το CHP δυστυχώς είναι ενοχλημένο ακόμη και από αυτές τις εργασίες. Με τον καιρό θα είναι δυνατόν αυτά τα γεωτρύπανα μας να τα νοικιάσουμε και σε άλλες χώρες. Ασφαλώς με τα χρήματα από την ενοικίασή τους σύντομα αυτά τα πλοία θα αυτοχρηματοδοτούνται», ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές