Πόρτα στην Άγκυρα από τις εταιρείες, την αναγκάζει σε αναδίπλωση στα ενεργειακά

Με σπασμωδικές κινήσεις η Άγκυρα κάνει πιο έντονη την ερευνητική δραστηριότητά της, με την αγορά δύο γεωτρύπανων από την κρατική εταιρεία πετρελαίων, την ώρα που το Barbaros περιφέρεται πότε παράνομα και πότε νόμιμα σε κάθε μήκος και πλάτος της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου.
 
Το υπερσύγχρονο σκάφος «Deepsea Metro 1», αγοράστηκε από την TPAO για το ποσό των 26 εκ. δολαρίων με στόχο να αποτελέσει μαζί με τον Πορθητή την αιχμή του δόρατος του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας στα ενεργειακά.
 
Από τις 22 Φεβρουαρίου το νέο απόκτημα της Άγκυρας βρίσκεται στο ναυπηγείο της Γιάλοβα στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου ήδη άλλαξε όνομα και μετονομάστηκε σε «Yavuz» ενώ οι τεχνικοί της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤPAO, εκτελούν έργα συντήρησης και αναβάθμισής του. Πρόκειται για ερευνητικό γεωτρύπανο έκτης γενιάς που θα εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα συστήματα, σύμφωνα με τις τουρκικές εξαγγελίες.
 
Στόχος της Τουρκίας, είναι το «Yavuz» να βγει στη Μεσόγειο για νέα γεώτρηση εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία.
 
Δεν κατεβαίνουν νότια της Κύπρου
Αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων από την αρχή του έτους θα εντοπίσει δεκάδες αναφορές στην «επικείμενη», όπως την χαρακτήριζαν γεώτρηση της Τουρκίας νότια της Κύπρου, μετά από σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν η Τουρκία με το ψευδοκράτους.
 
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί αφού στην Άγκυρα επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και πλέον οι έρευνες θα εστιάσουν στα χωρικά ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων περιοχών.
 
Η αναδίπλωση αυτή της Άγκυρας οφείλεται κυρίως στις προειδοποιήσεις που απηύθυνε η Λευκωσία προς τις εταιρείες που ενδεχομένως να είχαν σκοπό να το παίξουν σε διπλό ταμπλό και να συνεργαστούν και με την Κυπριακή Δημοκρατία και με την Τουρκία. Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα κινούταν νομικά σε κάθε τέτοια περίπτωση, με αποτέλεσμα ο τουρκικός σχεδιασμός να μείνει χωρίς αντίκρισμα από τις εταιρείες οι οποίες αναγνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα τους συμβαδίζουν με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Συνεχίζει για πέμπτο μήνα ο Πορθητής
Την ώρα που το Yavuz βρίσκεται στα «πιτς», ο Πορθητής επιμένει να ψάχνει για κοιτάσματα στον στόχο «Αλάνια 1», ανοικτά της Αττάλειας από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πορθητής από τις 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε την ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια 1» και παραμένει στην συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, γεγονός που καταδεικνύει πως το ενδεχόμενο να μην έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
 
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται κι από το γεγονός ότι η ExxonMobil ξεκίνησε τις ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του οικοπέδου 10 της ΑΟΖ στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η ερευνητική γεώτρηση στον Γλαύκο ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου και ήδη οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν ανακοινωθεί και τα πολύ ελπιδοφόρα για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελέσματα.
 
Πάντως σύμφωνα με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων το τρυπάνι του Πορθητή βρίσκεται στα 5500 πόδια και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν.
 
Την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το σκάφος βρίσκεται εντός του οικοπέδου 9, όπου μαζί με τα υποστηρικτικά σκάφη Tanux και Apollo Moon συνεχίζει να περνά από κόσκινο τον υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής.
 
Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσελκύσει ξένες εταιρείες για να πραγματοποιήσουν έρευνες στη χώρα, έπεσαν στο κενό, με τον Τούρκο υφυπουργό ενέργειας να επαναλαμβάνει το κάλεσμα του την προηγούμενη εβδομάδα προς τις ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα.

Δειτε Επισης

Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...