Ο Μαυρίκιος ανοίγει τον δρόμο για την Κύπρο-Παράνομες οι Βρετανικές Βάσεις

Παράνομη έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την τήρηση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί Μαυρίκιος, επειδή δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει το συντομότερο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 
Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
 
Στη γνωμοδότησή του το Δικαστήριο κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο Χάρτη του ΟΗΕ καθώς και στο ψήφισμα 1514(XV) της 14ης Δεκεμβρίου 1960 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την απόδοση της ανεξαρτησίας σε χώρες και λαούς αποικιών καθώς και στην μετέπειτα διακήρυξη για τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ κρατών σύμφωνα με την Χάρτα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ως ένα εκ «των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», η διακήρυξη επιβεβαίωσε τον κανονιστικό χαρακτήρα της στη βάση του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

Εκφράζει την άποψη ότι το ψήφισμα 1514 αποτελεί μια «καθοριστική στιγμή» στην εδραίωση της πρακτικής των κρατών για τερματισμό της αποικιοκρατίας.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Abdulquawi Ahmed Yusuf, η απόσπαση του αρχιπέλαγος Τσάγκος(όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση) από τον Μαυρίκιο το 1965 δεν βασιζόταν σε «μια ελεύθερη και ειλικρινή έκφραση του ενδιαφερόμενου λαού». Υπενθυμίζεται ότι ο Μαυρίκιος υποστήριξε ότι εξαναγκάστηκε να παραχωρήσει τα νησιά του Τσάγκος.
 
Το ζήτημα τώρα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Guardian, η κυβέρνηση του Μαυρικίου δήλωσε ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην προσπάθεια τερματισμού της αποικιοκρατίας και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αυτοδιάθεσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Pravind Kumar Jugnauth υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι των Τσάγκος μετακινήθηκαν με τη βία από τη γη τους και εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα τους απαγορεύεται να επιστρέψουν.
 
Η απόφαση, όπως εξήγησαν στον REPORTER νομικές πηγές, ενδεχομένως να δημιουργεί νομικό προηγούμενο και για την Κύπρο, καθώς, όταν οι εκπρόσωποι του κυπριακού λαού έδιναν τη συναίνεσή τους για την παραμονή στρατιωτικών βάσεων στο νησί, ήταν ακόμη υπό την κυριαρχία της Βρετανίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, επισημαίνοντας ότι « το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας».
 
Foreign Office:Γνωμοδότηση χωρίς «δεσμευτική ισχύ» η απόφαση της Χάγης
Ως γνωμοδότηση "συμβουλευτικού χαρακτήρα" και όχι ως νομική κρίση με δεσμευτική ισχύ εκλαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις βρετανικές βάσεις στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος, ανέφερε στην πρώτη αντίδρασή του το Foreign Office.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι θα κοιτάξει προσεκτικά τις λεπτομέρειες της γνωμοδότησης.

«Οι αμυντικές εγκαταστάσεις στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού βοηθούν στη προστασία των ανθρώπων εδώ στη Βρετανία και ανά τον κόσμο από τρομοκρατικές απειλές, οργανωμένο έγκλημα και πειρατεία», συμπληρώνεται στη σχετική δήλωση.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων