Από το εκτόπισμα του Συλικιώτη, στις…μπόνους ψήφους του Νιαζί

Για το ΑΚΕΛ οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιβεβαίωση. Μετά την κακή επίδοση των βουλευτικών και την αποτυχία των προεδρικών εκλογών, οι Ευρωεκλογές προσφέρονται για διατήρηση πολιτικών κεκτημένων, εάν το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης καταφέρει να επανεκλέξει δύο ευρωβουλευτές.
 
Πέραν τούτων, παρά τις όποιες απόψεις διατηρεί το ΑΚΕΛ για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. ο Γ.Γ. Άντρος Κυπριανού μόλις πρόσφατα επανέλαβε πως το κόμμα δεν είναι εναντίον της Ε.Ε.), σίγουρα η συμμετοχή σε μία μικρή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), με δύο από τους 52 ευρωβουλευτές που έχει στα έδρανα κατά την τρέχουσα περίοδο, προσφέρει στο κόμμα της Αριστεράς εκτόπισμα και πρεστίζ εκτός κυπριακών συνόρων.
 
Η επιλογή των υποψηφίων του ΑΚΕΛ σκοπεύει να εξισορροπήσει ανάμεσα στα δύο αυτά διακυβεύματα, δηλαδή την αναγνωρισιμότητα που θα φέρει τις απαιτούμενες ψήφους και στη διατήρηση του υψηλού προφίλ στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον Τορναρίτη της επαναπροσέγγισης, στην Ελένη Σταύρου της…ένωσης
 
Νεοκλής Συλικιώτης
Ο νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αποτελεί και τον πλέον γνωστό υποψήφιό του. Έχοντας περάσει από διάφορα πολιτειακά και κομματικά αξιώματα, ο Νεοκλής Συλικιώτης έχει αποδείξει την ικανότητά του να προσελκύει σταυρούς προτίμησης και είναι ευρέως γνωστός στον κόσμο της Αριστεράς.
 
Την ίδια στιγμή, η εμπειρία του στο Ευρωκοινοβούλιο, τον τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο σε θέση ισχύος, καθώς μπορεί να παρουσιάσει έργο από τις Βρυξέλλες. Είναι γνωστός στην GUE/NGL και στους μηχανισμούς της και ξέρει πώς λειτουργούν τα γρανάζια της Ε.Ε.
 
Η συμμετοχή ενός στελέχους με το εκτόπισμα του κ. Συλικιώτη προσφέρει προστιθέμενη αξία στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, παρέχοντας μια «παραδοσιακή» επιλογή στους ψηφοφόρους του κόμματος.
 
Γιώργος Γεωργίου
Ο Γιώργος Γεωργίου είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Οι ρητορικές του ικανότητες τον έχουν καταστήσει «αγαπημένο» των τηλεοπτικών πάνελ, καθώς μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματος αποτελεσματικά, σε μία ευρεία γκάμα ζητημάτων. Είναι, επίσης, αρκετά αγαπητός στον κόσμο του ΑΚΕΛ, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια συγκομιδής ψήφων.
 
Πέραν τούτων, ο κ. Γεωργίου κατοικεί στην επαρχία Λάρνακας, όπου και δραστηριοποιείται κομματικά. Πρόκειται για επαρχία την οποία το ΑΚΕΛ θεωρεί προπύργιό του και, ως εκ τούτου, αναμένει από τους Λαρνακείς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν έναν «δικό τους άνθρωπο», κόντρα στις τάσεις που αναπτύσσονται για μεγάλη αποχή.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ θεωρείται ένα από τα «δυνατά άλογα» της κούρσας των εκλογών και, παρά την απουσία εμπειρίας του στα ευρωπαϊκά ζητήματα, μπορεί να ενισχύσει τη συνολική προσπάθεια του κόμματος.
 
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ
Η υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξυπηρετεί ταυτόχρονα διαφορετικούς στόχους στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Βασικό στοιχείο διαφοροποίησής του από άλλους υποψηφίους, τόσο του ΑΚΕΛ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων, είναι το γεγονός πως είναι Τουρκοκύπριος. Η μοναδική άλλη υποψηφιότητα Τουρκοκυπρίου που έχει ανακοινωθεί είναι αυτή του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, η οποία είναι ανεξάρτητη, ενώ ο κ. Λεβέντ ανήκει σε διαφορετική σχολή σκέψης στο Κυπριακό από ό,τι ο κ. Κιζίλγιουρεκ.
 
Το γεγονός πως ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι Τουρκοκύπριος, βοηθά το ΑΚΕΛ να αναδείξει πως και σε αυτό το ραντεβού με την κάλπη κινείται ιδεολογικά, καθώς προωθεί με αυτόν τον τρόπο την ιδέα της επαναπροσέγγισης, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει θετικά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του και να αυξήσει το ενδιαφέρον τους για τις Ευρωεκλογές.
 
Ταυτόχρονα, η παρουσία Τουρκοκυπρίου στο ψηφοδέλτιο αποτελεί συντελεστή ισχύος, σε μία εκλογική διαδικασία που έχουν δικαίωμα ψήφου αρκετοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ενδέχεται να γνωρίζουν τον κ. Κιζίλγιουρεκ.
 
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ προέρχεται από τον ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσθέτοντας και αυτόν τον «αέρα» στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ταυτόχρονα, ο τομέας εξειδίκευσής του, θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως ένα χρήσιμο προσόν για την πορεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Άθως Γεωργίου
Αν και λιγότερο προβεβλημένος από τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη που κατέρχονται στις Ευρωεκλογές, ο Άθως Γεωργίου είναι γνωστός στην εκλογική βάση του ΑΚΕΛ και είναι επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έχει ξαναδοκιμαστεί στην κάλπη άλλη μία φορά, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη.
 
Ως χειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει αποκτήσει έναν διευρυμένο κύκλο και αναγνωσιμότητα, ενώ κύρος του προσδίδει και η θέση του προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.
 
Γιώργος Κουκουμάς-Μαρίνα Νικολάου
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι του ΑΚΕΛ προέρχονται από τις τάξεις των νεαρότερων στελεχών του κόμματος, καθώς είναι τριαντάαρηδες. Με αυτό τον τρόπο προσθέτουν φρεσκάδα στο ψηφοδέλτιο, ενώ αποτελούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα για την κοινή γνώμη, αν και εντός του κόμματος είναι γνωστοί.
 
Κοινή τους συνισταμένη είναι πως και οι δύο έχουν εργαστεί στις Βρυξέλλες για το ΑΚΕΛ και την ομάδα της Αριστεράς, άρα έχουν σχετική εμπειρία και προσβάσεις που χρειάζεται το ΑΚΕΛ στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Ο Γιώργος Κουκουμάς είναι στέλεχος από… κούνια και ευρέως γνωστός ανάμεσα στη νεολαία του κόμματος, ενώ η Μαρίνα Νικολάου είναι μέλος Γραμματείας Ομάδας της GUE/NGL και, ως εκ τούτου, κατέχει καλά το αντικείμενο.
 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»