Το στοίχημα της έκτης έδρας για Λιλλήκα-Περδίκη και Χρίστο Χρίστου

Έδρα με τέσσερεις μνηστήρες είναι η έκτη των Ευρωεκλογών, καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά, θα κονταροχτυπηθούν γι’ αυτήν η ΕΔΕΚ, ο συνασπισμός Συμμαχίας-Οικολόγων, το ΕΛΑΜ, αλλά ενδεχομένως και η Δημοκρατική Παράταξη(ΔΗΠΑ).
 
Στη βάση αυτού του δύσκολου στόχου, που προφανώς και δεν μπορεί να ευοδωθεί για όλους, διαμορφώνονται και τα προσωπικά στοιχήματα των αρχηγών των δυνάμεων αυτών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας που προέρχεται από την αποτυχία των προεδρικών εκλογών, επέλεξε να ενώσει δυνάμεις με τον συνονόματο του Γιώργο Περδίκη, ώστε να δώσουν από κοινού τη μάχη για την έκτη έδρα.

Απέναντι τους θα έχουν τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, ο οποίος έχει αξιοζήλευτη πορεία ως αρχηγός του κόμματός του και μπαίνει στην κούρσα με στόχους και αξιώσεις.

Και στο βάθος ξεπροβάλλει και ο παλιός γνώριμος Μάριος Καρογιάν, στο τιμόνι της νεοϊδρυθείσας Δημοκρατικής Παράταξης, που τρέχει για να μετρήσει δυνάμεις. Και όχι μόνο...
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 
Γιώργος Λιλλήκας
Βασικός στόχος του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών είναι, σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων, να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Λιλλήκας, συμπράττοντας με τους Οικολόγους, δεν χρειάζεται να μετρήσει πραγματικά τις δυνάμεις του κόμματός του, το οποίο υπέστη απώλειες πρωτοκλασάτων στελεχών στο διάστημα που μεσολάβησε από την επιτυχία των βουλευτικών εκλογών. Μετά την κάκιστη επίδοσή του στις προεδρικές εκλογές, οι Ευρωεκλογές παρουσιάζονται ως μια πολύ πιο ήρεμη «περιπέτεια» για τον πρόεδρο της Συμμαχίας, που του επιτρέπει να συσπειρώσει δυνάμεις, χωρίς η έμφαση να βρίσκεται στο δικό του πρόσωπο.
 
Πιθανή αποτυχία της Συμμαχίας να εκλέξει ευρωβουλευτή δεν αναμένεται να έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στον ίδιο. Αφενός επειδή δεν έχει κεκτημένο να προστατέψει από προηγούμενη αναμέτρηση και αφετέρου επειδή η μάχη για μια έδρα είναι δύσκολη για δύο κόμματα αυτού του μεγέθους, δεδομένου του ύψους του εκλογικού μέτρου. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν, εν πολλοίς, εκλείψει στη Συμμαχία, και πιθανή αποτυχία δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ηγεσία.
 
Γιώργος Περδίκης
Την τελευταία φορά που το Κίνημα Οικολόγων επέλεξε να συμπράξει με άλλο κόμμα στις Ευρωεκλογές, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η ΕΔΕΚ μαζί με τους Οικολόγους, κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Συνεπώς, ο πήχης για φέτος έχει ήδη τεθεί για τον Γιώργο Περδίκη. Πλην, όμως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα τώρα, υπό την έννοια ότι η Συμμαχία δεν διαθέτει το όνομα, τη βαρύτητα και τη δεξαμενή ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, που να καθιστούν πιο εύκολη μια θετική πορεία στις Ευρωεκλογές.
 
Ο Γιώργος Περδίκης είδε τις έδρες των Οικολόγων να διπλασιάζονται στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, καταγράφοντας και σημαντική αύξηση ποσοστών. Ταυτόχρονα, όμως, πιστώνεται, μαζί με τα  υπόλοιπα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, εκείνην την αποτυχία. Συνεπώς, στόχος του είναι η επιστροφή στις νίκες, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος. Εσωκομματικά δεν αναμένονται οποιεσδήποτε ανατροπές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αυτούς τους έξι κατέρχονται στις Ευρωεκλογές Συμμαχία και Οικολόγοι

Χρίστος Χρίστου
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ έχει μία αξιοζήλευτη, για άλλους πολιτικούς, πορεία ως ηγέτης κόμματος, καθώς η εκλογική του επίδοση κινείται από επιτυχία σε επιτυχία. Παρά το στίγμα που φέρει το εθνικιστικό κόμμα, κατάφερε σε κάθε ραντεβού με την κάλπη να αυξήσει το ποσοστό του. Αποκορύφωμα ήταν, βεβαίως, η είσοδος του ΕΛΑΜ στη Βουλή το 2016, αλλά και η τέταρτη θέση που εξασφάλισε ο ίδιος στις προεδρικές εκλογές, χωρίς την υποστήριξη δυνάμεων πέραν του δικού του κόμματος.
 
Το νέο στοίχημα για το ΕΛΑΜ, αλλά και για τον κ. Χρίστου προσωπικά, είναι το κόμμα του να καταφέρει να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή. Το ψηλό εκλογικό μέτρο καθιστά τον στόχο αυτόν δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι θα παίξει στα ίσα για την έκτη έδρα, εκμεταλλευόμενος, αφενός τη δυναμική του ΕΛΑΜ και αφετέρου την ατζέντα των εκλογών, που ευνοεί την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.
 
Ακόμη και σε περίπτωση που δεν επιτύχει τον στόχο του, ο κ. Χρίστου δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί. Στο ΕΛΑΜ επικρατεί γενικά πειθαρχία και… συντροφικότητα και τα όποια προβλήματα λύνονται, συνήθως, εσωτερικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή θα είναι η γυναίκα υποψήφια του ΕΛΑΜ-Κλειδώνει το ψηφοδέλτιο 

Μάριος Καρογιάν
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Παράταξης είναι έμπειρος παίχτης στις εκλογές, πλην όμως, στο παρελθόν, το έκανε υπό το ιστορικό έμβλημα του ΔΗΚΟ. Κατά κοινή ομολογία, η ΔΗΠΑ κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές περισσότερο για να μετρήσει δυνάμεις, παρά για να διεκδικήσει την έκτη έδρα.
 
Με δεδομένο ότι το κόμμα δεν έχει μορφοποιηθεί πλήρως ακόμη και διοικείται από μια πολυμελή, προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και όχι από συλλογικά όργανα, αναμένεται πως δεν είναι οργανωτικά πλήρως έτοιμο για αυτή την εκλογική μάχη. Ως εκ τούτου, η πορεία προς τις Ευρωεκλογές λειτουργεί περισσότερο ως βαρόμετρο για τον τρόπο που θα κινηθεί στο μέλλον και στην ικανότητα δημιουργίας εκλογικής βάσης, παρά ως μια προεκλογική εκστρατεία με πλήρεις δυνάμεις.

Υπό το φως των πιο πάνω, το όποιο αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τους όποιους σχεδιασμούς του Μάριου Καρογιάν, αν και προφανώς θα ήθελε οι εκλογές να αποτελέσουν το έναυσμα για ανάπτυξη δυναμικής από τη ΔΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ηχηρό όνομα στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ και οι προσδοκίες για τις Ευρωεκλογές

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ