Νικόλας και Σιζόπουλος στο επίΚΕΝΤΡΟ της μάχης των Ευρωεκλογών

Αλληλένδετα με τα στοιχήματα των κομμάτων τους είναι τα στοιχήματα των ηγετών τους σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Οι αρχηγοί των δύο παραδοσιακών-μεγάλων κομμάτων του κέντρου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος αντίστοιχα, ρίχνονται στην εκλογική μάχη με στόχο να αποδείξουν ότι μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη πορεία. Παράλληλα, μαζί τους κινείται και η Ελένη Θεοχάρους, που αποφάσισε να συστρατευτεί με το ΔΗΚΟ.
 
Και οι τρεις αυτοί πολιτικοί αρχηγοί προέρχονται από ήττα στις προεδρικές εκλογές, καθώς υποστήριξαν όλοι την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, που απέτυχε να περάσει στον β’ γύρο, ενώ, τουλάχιστον στην περίπτωση του Μαρίνου Σιζόπουλου, αποτυχημένη κρίνεται και η πορεία της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές.
 
Δεδομένων των προσωπικών επιλογών που έκαναν από τις Προεδρικές και έκτοτε, οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, πορεύονται στην κάλπη με τα προσωπικά τους στοιχήματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν έδρες για όλους και μια πιθανή αποτυχία θα σημάνει την έναρξη διαδικασιών αμφισβήτησης στο πρόσωπό τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αντίθετοι βίοι Αβέρωφ-Άντρου και τα στοιχήματά τους στις Ευρωεκλογές
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Πολλαπλά είναι τα στοιχήματα που έχει ενώπιον του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Το μεγαλύτερο είναι, βεβαίως, η ανακατάληψη της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θεωρητικά αυτό δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, εάν το κόμμα διατηρήσει τα ποσοστά του και την τρίτη θέση στην κατάταξη.
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία στην οποία το ΔΗΚΟ κατέρχεται μετά την ήττα του ηγέτη του στις προεδρικές εκλογές(σ.σ. και τις όποιες κακές εκτιμήσεις προηγήθηκαν) και είναι η πρώτη φορά, εδώ και αρκετό καιρό, που αποκολλήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου και τρέχει σε μια κούρσα εντελώς μόνο, με περιορισμένα «δεκανίκια» από τις δεξαμενές άλλων δυνάμεων, πλην της Αλληλεγγύης.
 
Τεστ είναι για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το γεγονός πως παρατάσσει το «καθαρό ΔΗΚΟ» ενώπιον της κάλπης, μετά τις... εκκαθαρίσεις και τις αποχωρήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μεγάλο στοίχημα είναι, συνεπώς, η συγκράτηση δυνάμεων, καθώς η παρθενική εμφάνιση της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές, ενδέχεται να απορροφήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, που πρόσκεινται στην πτέρυγα των στελεχών που αποχώρησαν και δεν αποκλείεται,  μερίδα εξ' αυτών, να τους ακολουθήσει.
 
Προς εξισορρόπηση των πιο πάνω δεδομένων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έριξε στη μάχη την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 
Παρόλο που η Αλληλεγγύη δεν θεωρείται συμπαγές Κίνημα, διαθέτει μία βάση ψηφοφόρων, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις απώλειες που θα προκύψουν από την ΔΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η κ. Θεοχάρους είναι μία πολιτικός με πολλές προσωπικές ψήφους, όπως φαίνεται από τους σταυρούς προτίμησης που καταφέρνει να συγκεντρώσει.
 
Ζητούμενο, συνεπώς, για τον κ. Παπαδόπουλο, είναι να καταφέρει το ΔΗΚΟ να στεγάσει ομαλά τις προσωπικές ψήφους της κ. Θεοχάρους, ως ανιστάθμισμα των «καρογιαννικών» απωλειών. Εάν, βεβαίως, εκλεγεί η κ. Θεοχάρους, η οποία αποτελεί εξωκομματική υποψηφιότητα, θα τεθούν άλλου είδους ζητήματα για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει.
 
Μαρίνος Σιζόπουλος
Πολύ πιο δύσκολα φαντάζουν τα πράγματα για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Η καθοδική πορεία του κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, καθιστούν σαφώς δυσκολότερη την επανεκλογή εκπροσώπου της ΕΔΕΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Συνεπώς, το κύριο στοίχημα είναι η ΕΔΕΚ να καταφέρει να πάρει ξανά έδρα. «Σφήνα» σε αυτή την προσπάθεια μπαίνει, τόσο ο συνασπισμός μεταξύ των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών όσο και η συνεχώς ανοδική τάση του ΕΛΑΜ, καθώς οι τρεις αυτοί παίχτες αγωνίζονται, όπως όλα δείχνουν, για την ίδια έδρα.
 
Σε αυτή την αναμέτρηση, η ΕΔΕΚ φαντάζει η πλέον «κουρασμένη» δύναμη, καθώς η Συμμαχία και οι Οικολόγοι φλερτάρουν με ένα πιο φρέσκο προφίλ, ενώ το ΕΛΑΜ παίζει το αντισυστημικό χαρτί της τράπουλας επιτυχώς.
 
Σε περίπτωση που η ΕΔΕΚ αποτύχει να επανεκλέξει ευρωβουλευτή, αναμένεται πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα τα βρει σκούρα και θα αμφισβητηθεί ανοιχτά. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως υπάρχει εσωκομματική αντίδραση για τις επιλογές του από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία του κόμματος και παραμονεύουν πολλοί στη γωνία, σε περίπτωση άλλης μίας εκλογικής αποτυχίας.
 
Το γεγονός πως μόλις τρεις από τους έξι υποψηφίους είναι στελέχη της ΕΔΕΚ, μπορεί να ερμηνευτεί και ως αποτυχία της ηγεσίας να καταφέρει να ρίξει περισσότερα στελέχη με δύναμη και επιρροή στη μάχη, κάτι που επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
 
Με τις εύθραυστες κομματικές ισορροπίες στη ζυγαριά, η ΕΔΕΚ θα δώσει μια μοναχική μάχη (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές συνασπίστηκε με τους Οικολόγους), απέναντι σε δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται σχεδόν απόλυτα στην καθημερινή ενάσκηση πολιτικής.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα πρέπει να αποδείξει πως η επιλογή να μην συνεργαστεί με άλλα κόμματα του Κέντρου ήταν ορθή και ότι η ΕΔΕΚ έχει την ικανότητα να σταθεί μόνη της επιτυχώς απέναντι στην κάλπη, παρά την συρρίκνωσή τις στις πρόσφατες εκλογές.
 
Ελένη Θεοχάρους
Για την Ελένη Θεοχάρους τα πράγματα είναι πιο απλά, με δεδομένο ότι βρήκε στέγη στο ΔΗΚΟ για αυτή την εκλογική διαδικασία και, ως εκ τούτου, το Κίνημά της δεν θα μετρήσει πραγματικά δυνάμεις στην κάλπη. Με δεδομένο ότι η Αλληλεγγύη δεν διαθέτει βαθιές κομματικές δομές, η απουσία διαδικασίας καταρτισμού ψηφοδελτίου και μιας μοναχικής προεκλογικής μάχης, προσφέρουν στο κόμμα μια σχετική ασφάλεια.  
 
Το προσωπικό στοίχημα της κ. Θεοχάρους είναι, βεβαίως, να επανεκλεγεί η ίδια. Αυτή τη φορά κατέρχεται υπό το έμβλημα ενός κόμματος σαφώς πιο μικρού από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με πιο περιορισμένη δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ είναι μάλλον απίθανο να την ακολουθήσουν όλες της οι προσωπικές ψήφοι, λόγω της δυσαρέσκειας που υπάρχει για την άρνηση της ανάληψης της βουλευτικής έδρας και του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η ιστορία στις δικαστικές αίθουσες.
 
Ταυτόχρονα, ενδεχομένως κάποιοι ψηφοφόροι της, οι οποίοι ανήκουν στην παραδοσιακή δεξιά, να μην επιθυμούν να την ακολουθήσουν στο ΔΗΚΟ. Ως εκ τούτου, το στοίχημα για την κ. Θεοχάρους είναι περισσότερο προσωπικό παρά κομματικό.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο