Κοινή επιθυμία Συμμαχίας-Οικολόγων να προχωρήσουν μαζί και χωρίς τον Λεβέντ

Και αφού τους άφησε στα κρύα του λουτρού ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Αφρικά Σενέρ Λεβέντ, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για τις Ευρωεκλογές, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων φαίνεται να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια της κοινής καθόδου τον Μάιο.
 
Αυτή τουλάχιστον φαίνεται να είναι η πρόθεση εκατέρωθεν, αφού όπως μας αναφέρθηκε και από τα δύο κόμματα, δεν εγκαταλείπεται ο στόχος του καταρτισμού ενός ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής, χωρίς κομματικές ταμπέλες. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε... ξεκρέμαστους Λιλλήκα και Περδική ο Σενέρ Λεβέντ
  
Έχοντας ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις Ευρωεκλογές και την κοινή πορεία σε αυτές, με το ψηφοδέλτιο των έξι προσωπικοτήτων στη βάση δηλαδή των αρχικών σχεδιασμών, θα συναντηθούν σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αύριο Δευτέρα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
 
Σύμφωνα με πηγή από τη Συμμαχία Πολιτών, είναι πεποίθηση στο κόμμα ότι η συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων δεν θα χαλάσει και ότι θα προχωρήσουν μαζί τελικά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι η κοινή κάθοδος δημιουργεί προοπτικές για εκλογή ενός ευρωβουλευτή.
 
Η ίδια πηγή, επισήμανε ταυτόχρονα, ότι επιθυμία της Συμμαχίας σε σχέση με τη βασική φιλοσοφία του ψηφοδελτίου των δύο κομμάτων, εξακολουθεί να είναι η ένταξη σε αυτό πέραν από τους δυο κομματικούς υποψηφίους, τους Ανδρέα Θεμιστοκλέους από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων, η συμπερίληψη άλλων τεσσάρων προσωπικοτήτων.
 
Δεν αποκλείεται σαφώς και η ενδεχόμενη ένταξη άλλων συνόλων στη συνεργασία, νοουμένου ότι θα υπάρχει συναντίληψη σε βασικές αρχές.
 
Μετά τη συνάντηση, στα συλλογικά όργανα
Από τη συνάντηση Λιλλήκα-Περδίκη θα διαφανούν και οι προθέσεις για τα περαιτέρω, σε ότι αφορά τις εσωτερικές διεργασίες των δυο κομμάτων που σχετίζονται με τις αποφάσεις για τις ευρωεκλογές.
 
Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οριστικά και αμετάκλητα, όπως όλα δείχνουν, τα Συλλογικά Όργανα των δυο κομμάτων που θα συνέλθουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
 
Σ’ ότι αφορά στη Συμμαχία Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας θα ενημερώσει τη Γραμματεία του κόμματος για τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Γιώργο Περδίκη, σε συνεδρία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με κύριο θέμα συζήτησης τις ευρωεκλογές.
 
Στο Κίνημα Οικολόγων θα ενημερωθούν για τη συνάντηση Λιλλήκα-Περδίκη την Τετάρτη σε συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις της Αναπληρώτριας προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Έφης Ξάνθου στον REPORTER, μετά το όχι του Σενέρ Λεβέντ και την ανατροπή των σχεδιασμών, το θέμα των ευρωεκλογών θα συζητηθεί την Τετάρτη σε συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
 
Πρακτικώς, είπε, αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατο να συζητηθεί πριν από την Τετάρτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της ηγεσίας του κόμματος.
 
Ερωτηθείσα για τις σκέψεις που γίνονται στη βάση των νέων δεδομένων, η κ. Ξάνθου επισήμανε ότι το όραμα του Κινήματος ήταν ανέκαθεν μια διευρυμένη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους και αριστίνδην, στη φιλοσοφία της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Αυτή, υπογράμμισε η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, «είναι η επιδίωξη και εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας».
 
Η κ. Ξάνθου δεν θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα και άλλες προσωπικότητες στις οποίες έχει προταθεί να περιληφθούν στο κοινό ψηφοδέλτιο Συμμαχίας-Οικολόγων, εν αναμονή της απάντησης τους, εφόσον τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο αυτή τη στιγμή.
 
Το πρώτιστο που πρέπει να ξεκαθαρίσει και ακολούθως να περάσουμε και στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, είναι αν τελικώς τα δύο κόμματα θα κατέλθουν μαζί, σημείωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων.
 
Άλλος Τ/κ μετά το Λεβέντ;
Το ερώτημα πάντως που παραμένει, είναι το κατά πόσον τελικά μετά το όχι του Σενέρ Λεβέντ, θα επιδιωχθεί εκ νέου να περιληφθεί σε περίπτωση συνεργασίας των δυο κομμάτων και προσωπικότητα προερχόμενη από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
 
Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμάται, ενδεχομένως να αποδειχθεί ωφέλιμο και να ενδυναμώσει το ψηφοδέλτιο ευρείας αποδοχής που οραματίζονται να κτίσουν.
 
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ είναι το πρώτο κόμμα που είχε ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο του για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και σε αυτό περιλαμβάνεται το όνομα, ανάμεσα σε άλλους, του Τουρκοκύπριου καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρέκ.
 
Το όχι του Λεβέντ
Ο Σενέρ Λεβέντ αν και είχε αποδεχθεί αρχικώς την πρόταση των δυο κομμάτων να πορευθούν μαζί στις εκλογές του Μαΐου για την εκλογών νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνέχεια έκανε πίσω εκφράζοντας επιφυλάξεις όσον αφορά την προοπτική μιας πιθανής συνεργασίας τους, ενώ ενημέρωσε τους Γιώργο Λιλλήκα και Γιώργο Περδίκη σε συνάντηση που είχε μαζί τους, για την πρόθεσή τους να κατέβει μόνος τους τελικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε... ξεκρέμαστους Λιλλήκα και Περδική ο Σενέρ Λεβέντ
 
Οι επιφυλάξεις του Σενέρ Λεβέντ, οι οποίες τον οδήγησαν τελικά στην οριστική απόφαση να μην συνεργαστεί με τους Οικολόγους και τη Συμμαχία, έχουν να κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, με το γεγονός ότι τα δύο κόμματα επιθυμούν να έχουν στα ψηφοδέλτια τους και από ένα κομματικό στέλεχος, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα οι κομματικοί τους μηχανισμοί κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που ο ίδιος δεν το βλέπει με θετικό μάτι, αφού θεωρεί πως το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να είναι ακομμάτιστο.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο