Ποιοι κινούν τα νήματα και τι κρύβεται πίσω από την... κρίση στον ΟΚΥπΥ

Χοντρό παρασκήνιο και προσωπικές-πολιτικές ατζέντες κρύβονται γύρω από την κρίση που από συγκεκριμένους κύκλους επιχειρείται να δημιουργηθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), την ώρα που η διαδικασία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη και η πορεία εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ) εισέρχεται στην τελική ευθεία.
 
Όπως εγκύρως πληροφορείται ο REPORTER, σε ό,τι αφορά το ζήτημα που ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εγείρει σε σχέση με την καταλληλόλητα ή όχι του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Νίκου Πολύζου, πίσω από το όλο θέμα και δη την προσπάθεια υπόσκαψής του φέρεται να βρίσκεται ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας(σ.σ. πολύ ψηλά στην πυραμίδα του οργανογράμματος του Υπουργείου), το οποίο προέκρινε και προωθούσε για τη συγκεκριμένη θέση πρόσωπο της δικής του επιλογής.
 
Το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να βρίσκεται σε συνεννόηση και να δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον Γενικό Ελεγκτή, σε μια σαφή προσπάθεια να πληγεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, ενώ πολιτικό πρόσωπο (σ.σ. αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος) φέρεται να κινεί τα νήματα-δίνοντας επίσης κατευθύνσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία-, σε βάρος του προέδρου του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον και επιχειρώντας διασύνδεσή του με συγκεκριμένο Ελεγκτικό-Συμβουλευτικό Οίκο, στον οποίο από τον ΟΚΥπΥ ανατέθηκε η διαδικασία των προσλήψεων.
 
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι άλλος από τον εξαναγκασμό τους σε παραίτηση, ώστε να επιχειρήσουν προσπάθεια διορισμού των…δικών τους.  

Σαν έτοιμος από καιρό…
Αξίζει να σημειωθεί πως τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, έσπευσε να αξιοποιήσει σαν έτοιμος από καιρό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ως γνωστό διατηρεί και εκφράζει έντονες απόψεις κατά του υπό υλοποίηση πλαισίου εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ισχυριζόμενος πως επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ που εδώ και μήνες έκανε σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού και μάλιστα τη σύγκρουση συμφερόντων.
 
«Είναι γνωστό», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, «ότι ο Προέδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ήταν ο chief advisor της εταιρείας που διενήργησε τη μελέτη για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων την οποία παρουσίασε σε συνέδριο τον περασμένο Οκτώβριο στη Λευκωσία εκ μέρους της εταιρείας.
Το δεύτερον και πιο ανησυχητικό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρόσληψη του προσωπικού στον συγκεκριμένο οργανισμό και πραγματικά διερωτόμαστε οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτού του οργανισμού τι πράττουν;
 
Από την ώρα που έχουν υπόψη τους όλα αυτά τα στοιχεία γιατί αδιαφορούν; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί ακριβώς η συνέχιση μιας παρατυπίας σε σχέση με τις νομοθεσίες αλλά και τη σωστή διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που άπτεται της υγείας των πολιτών;
 
Δεν έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι, είτε από την πλευρά του Υπουργείου εξυπηρετούνται σκοπιμότητες είτε ενδεχομένως από την πλευρά του Υπουργείου απουσιάζει η οργανωμένη και συγκροτημένη σκέψη και άποψη για το πώς θα πρέπει σταδιακά και στη βάση μιας αξιόπιστης διαδικασίας να προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και κυρίως να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες κυρίως αυτούς που προέρχονται από εκείνες τις τάξεις του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν από άλλους πόρους.
 
Έστω και σήμερα, κάνουμε μια τελευταία έκκληση προς την  πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  επιτέλους να προβληματιστούν.  Πρέπει επιτέλους να λάβουν μέτρα και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν κάποιες από τις πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν».  
 
Το όλο θέμα, πάντως, σε σχέση με της καταγγελίες σε βάρος του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, θ’ απασχολήσει την ερχόμενη Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, η οποία προχωρεί σε αυτεπάγγελτη εξέταση.
 
Στη συνεδρία της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν o Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καθώς και Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας.
 
Ο υπουργός Υγείας
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιμένουν να βάζουν, η διαδικασία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων προχωρά κανονικά, έστειλε  σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρης στήριξη Προέδρου σε υπουργό Υγείας και ΟΑΥ για το ΓΕΣΥ

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, και κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση του τέως υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε στον ίδιο τον κ. Παμπορίδη για να σχολιάσει την ανάρτησή του.
 

«Όσον αφορά στις παραιτήσεις», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «αυτές έγιναν για προσωπικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας. Μετά από πάροδο κάποιων μηνών, κάποιοι αξιολογούν το τι απαιτείται και το τι μπορούν να προσφέρουν και ανάλογα παίρνουν τις αποφάσεις τους. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί, αλλά έχουν βρεθεί και άμεσα αντικαταστάτες και ο Οργανισμός προχωρά κανονικά με τις εργασίες του».
 
Για να προσθέσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κωλυσιεργίας, αφού έγινε άμεση αντικατάσταση και των δύο παραιτηθέντων. «Ήδη ο κ. Κλείτου έχει παραιτηθεί πριν από περίπου 1,5 μήνα και έχει διοριστεί ο αντικαταστάτης του, ο οποίος συμμετείχε και στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε και ο αντικαταστάτης του κ. Δαυίδ», υπέδειξε ο υπουργός Υγείας.
 
Σε παρατήρηση ότι για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση από τον Γενικό Ελεγκτή όσον αφορά στον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ενώ το θέμα έχει εγγραφεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, και ερωτηθείς εάν έχει λάβει σχετική επιστολή από τον Γενικό Ελεγκτή, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως έχει ληφθεί επιστολή από τον Γενικό Ελεγκτή και σήμερα το Υπουργείο θα απαντήσει για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.
 
«Μεγάλο μέρος των επισημάνσεων της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι μια ξεχωριστή οντότητα με Διοικητικό Συμβούλιο και έχει κληθεί την ερχόμενη Πέμπτη να παραστεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Εγώ έχω μιλήσει προφορικά με τα μέλη του ΔΣ, υπάρχουν απαντήσεις για όλα και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου. Όσον αφορά κάποια σχόλια, τα οποία ανακυκλώνονται πάλι, για τον Πρόεδρο του ΔΣ, τον κ. Νίκολσον, να υπενθυμίσω ότι αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό. Τώρα γιατί επανέρχεται αυτό το θέμα, ο νόων νοείτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
 
Σε παρατήρηση ότι όλα προχωρούν και με την αυτονόμηση, ο υπουργός Υγείας απάντησε θετικά. «Παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιμένουν να βάζουν ή να επαναφέρουν θέματα που έχουν συζητηθεί διεξοδικά -και αναφέρομαι στο συγκεκριμένα στο θέμα του κ. Νίκολσον- στο παρελθόν και έχουν δοθεί οι απαντήσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κάτι που με στεναχωρεί, αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά στις ενέργειές και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
 
Τέλος, κληθείς να πει εάν ο ίδιος βλέπει να υπάρχει «βαθύ κράτος» στο Υπουργείο Υγείας και ότι υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να του βάλουν τρικλοποδιά εκ των έσω, ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Υγείας: Θα δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ
 

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα