Πλήρης στήριξη Προέδρου σε υπουργό Υγείας και ΟΑΥ για το ΓΕΣΥ

Πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), όσον αφορά τους χειρισμούς τους για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), παρείχε κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε από υπουργό Υγείας και ΟΑΥ όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας φορείς.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως ο Πρόεδρος για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους γιατρούς, τους φορείς που σχετίζονται με τα φάρμακα, κτλ.
 
«Έχει τονιστεί ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας. Δηλαδή, έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουνίου 2019», επισήμανε.
 
Σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΟΑΥ, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «κρίνω ότι η πορεία υλοποίησης προχωρεί πολύ ικανοποιητικά και είχα εκφράσει τις ευχαριστίες μου στον ΟΑΥ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι σήμερα».
 
Ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ και κληθείς να πει εάν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, ο υπουργός Υγείας  επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσε κάποιες προτάσεις που θεωρούσε και θεωρεί ότι θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τον διάλογο.
 
«Στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ΟΑΥ και τον ΠΙΣ ετέθησαν οι προτάσεις και, βάσει αυτών, ξεκίνησε ένας διάλογος, που αντιλαμβάνομαι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ως ένα μεγάλο βαθμό, με τον ΠΙΣ και τις επιμέρους επιστημονικές εταιρείες που αφορά, δηλαδή τους Ειδικούς Ιατρούς και τους Προσωπικούς Ιατρούς και τους Παιδίατρους.
 
Έχουμε ήδη δηλώσει πως δεν θα κάνουμε δηλώσεις για το σχετικό αποτέλεσμα. Εγώ αναμένω τη συνάντηση, η οποία, μετά από παράκληση του ΠΙΣ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, για να με ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Από την πρώτη ενημέρωση που έχω θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αλλά περιμένω την κατ’ ιδίαν ενημέρωση», υπογράμμισε.
 
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε μια διεξοδική ενημέρωση.  
 
«Θεωρώ ότι βρήκαμε πλήρη στήριξη για τις ενέργειές μας. Τον διαβεβαιώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι το ΓΕΣΥ προχωρά κανονικά με βάση τα ορόσημα που έχουμε και θα εφαρμοστεί στην ώρα του, την 1η Ιουνίου 2019», επισήμανε.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των διαβουλεύσεων με τον ΠΙΣ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι συνεχίστηκαν εντατικά τις προηγούμενες δύο μέρες οι συζητήσεις και «συνεχίσαμε να χτίζουμε πάνω στο θετικό πλαίσιο και κλίμα της Δευτέρας».
 
Ο ΟΚΥπΥ
Την ίδια ώρα, πάντως, νέους πονοκεφάλους φαίνεται να προκαλούν οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος χθες απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το διορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ)-αρμόδιου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς και οι παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Υγείας: Θα δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ

Σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε πως υπήρξαν δύο παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, οι οποίες οφείλονταν σε προσωπικούς λόγους λόγω φόρτου εργασίας. Τα μέλη αυτά, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχουν ήδη αντικατασταθεί.
 
«Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, σίγουρα όμως δεν είναι κάτι το οποίο μας ευχαριστεί. Αλλά έχουν βρεθεί άμεσα αντικαταστάτες και ο Οργανισμός προχωρεί κανονικά με τις ενέργειες του», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
 
Όσον αφορά την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε πως θα απαντηθεί σήμερα σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Υγείας.
 
«Μεγάλο μέρος των επισημάνσεων των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που είναι μια ξεχωριστή οντότητα με Διοικητικό Συμβούλιο, έχω μιλήσει προφορικά με τα μέλη του Δ.Σ., υπάρχουν απαντήσεις για όλα, και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής», τόνισε ο υπουργός Υγείας.  
 
Σε ό,τι αφορά «σχόλια τα οποία ανακυκλώνονται», σε σχέση με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό.
 
Σε ερώτηση αν προχωρά κανονικά η αυτονόμηση, ο υπουργός Υγείας είπε «βεβαίως, παρά τα εμπόδια που επιμένουν κάποιοι να βάζουν» ή τα θέματα που επαναφέρουν.
 
«Είναι κάτι που με στεναχωρεί, αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά τις ενέργειές μας και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει βαθύ κράτος στο υπουργείο Υγείας ή αν κάποιος εκ των έσω προσπαθεί να του βάλει τρικλοποδιά, ο κ. Ιωάννου απάντησε «ουδέν σχόλιο».
 
Ο κ. Ιωάννου κλήθηκε επί τούτου να σχολιάσει αιχμηρή και με νόημα ανάρτηση του τέως υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη στο twitter:

«Η ορχήστρα είναι έτοιμη. Κουρδίζονται τα όργανα από το βαθύ κράτος του Υπ. Υγ. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να ξηλωθεί γιατί απειλεί τα βασίλεια τους. 1ο βιολί ο αδέκαστος κ χορωδία οι καλύτεροι του μέγα καφενέ. Αβάντι μαέστρο μέχρι να οδηγηθούν όλοι σε παραίτηση…»
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέπεμψε στον ίδιο τον Γιώργο Παμπορίδη για σχολιασμό της ανάρτησης του τέως υπουργού Υγείας. 

Δειτε Επισης

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt