Καταπατά κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας, η νέα NAVTEX της Άγκυρας

Στο γενικότερο πλαίσιο αμφισβήτησης των θαλάσσιων ζωνών και του δικαίου της θάλασσας εντάσσεται και η τελευταία ενέργεια της Άγκυρας να δεσμεύσει με NAVTEX θαλάασια περιοχή στο σημείο όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ, Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
Η Τουρκία αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την ύπαρξη των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζωνών και την ίδια ώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη της πρώτης της γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά νέες σεισμογραφικές έρευνες σε μια περιοχή που σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας δεν της ανήκει.
 
Πρόκειται για μια δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης συνολικής έκτασης 5,756 τετραγωνικών χιλιομέτρων. H NAVTEX απέχει 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου ανατολικά, 180 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βόρεια, 340 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κρήτης δυτικά και 240 και 230 χιλιόμετρα από τις Ακτές της Αιγύπτου νότια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οραματίζονται οθωμανική αυτοκρατορία στην ενέργεια με Πορθητή
 
Ήδη το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ξεκίνησε από χθες το βράδυ το ταξίδι του προς τη συγκεκριμένη περιοχή από το Λιμάνι της Χόλμης όπου ήταν αγκυροβολημένο τον τελευταίο μήνα. Το Barbaros συνοδεύει το Apollon Moon.
 
Οι έρευνες, σύμφωνα πάντα με την NAVTEX, θα διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, 100 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το οικόπεδο 10 όπου το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιεί τις ερευνητικές γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας η κοινοπραξία ExxonMobil/QatarPetroleum ενώ καταπατά περιοχές των οικοπέδων τέσσερα και πέντε που δεν έχουν αδειοδοτηθεί. 
Με κόκκινο χρώμα, η περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ που καταπατά η νέα τουρκική NAVTEX
Προάγγελος της νέας αυτής NAVTEX στο συγκεκριμένο σημείο ήταν τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας σε τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που έκαναν λόγο για αγνόηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήριζαν τις συμφωνίες Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου ως μη συμβατές με το δίκαιο της θάλασσας, προσθέτοντας ότι αυτοί οι σχεδιασμοί καταδικάζουν την Τουρκία σε ένα θαλάσσιο πεδίο 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κόλπο της Αττάλειας, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη.
  
Η Τουρκία υποστηρίζει  ακόμη ότι η Ελλάδα με την κίνηση να εξαγγείλει ΑΟΖ στα σύνορα με την Αίγυπτο, σφετερίζεται θαλάσσια περιοχή τουλάχιστον 39,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα έπρεπε κανονικά να ανήκει στη Λιβύη, ενώ παρουσιάζει και χάρτη.
 
Μάλιστα ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί σε άρθρο του στο περιοδικό Στρατηγικές Ασφάλειας αναφέρει ότι μελετάται εάν θα γίνει συμφωνία γι την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
 
Στο ίδιο άρθρο ο Τούρκος στρατηγός υποστηρίζει ότι  έπειτα από συμφωνία με την Λιβύη, η Τουρκία πρέπει να πάρει στη θαλάσσια ζώνη της τις ακτές της Μαρμαρίδας, της Φετιγέ και του Κας.
 
Στον χάρτη που δημοσιεύουν οι Τούρκοι φαίνεται υπερτριπλάσια η τουρκική θαλάσσια ζώνη , χωρίζοντας εντελώς την Ελλάδα από την Κύπρο, κάτι που πετυχαίνετε άλλωστε και με την συγκεκριμένη NAVTEX.
 
 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ