Οραματίζονται οθωμανική αυτοκρατορία στην ενέργεια με Πορθητή

Τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους της Τουρκίας, που θα την μετατρέψουν σε ένα ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, ξεδίπλωσε μιλώντας σε συνέδριο για θέματα ενέργειας ο Τούρκος υπουργός Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
 
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, στους οποίους εντάσσεται και η έναρξη γεώτρησης για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 
Ο Φατιχ Ντονμεζ επεσήμανε πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας και εξήγγειλε τους επόμενους στόχους, που θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα ενεργειακό κολοσσό.
 
Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πως τελικά ο Πορθητής (Fatih), το πλωτό γεωτρύπανο της Turkish Petroleum, θα ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου τις εργασίες του στη Μεσόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντά σε συμφωνία με τερματικό LNG στην Αίγυπτο Noble, Delek και Shell
 
Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές εξαγγελίες των Τούρκων έκαναν λόγο για έναρξη των εργασιών του Πορθητή εντός του καλοκαιριού, κατί που δεν συνέβη τελικά καθώς υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση του γεωτρύπανου με τεχνικό προσωπικό.
 
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η πρώτη τουρκική γεώτρηση θα γίνει στη Μεσόγειο, σε σημείο που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή θα γίνει, είτε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ακάμα και Αττάλειας ή ανοιχτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.
 
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ευχήθηκε-εξαγγέλλοντας κατά κάποιον τρόπο κάτι τέτοιο-, σύντομα να βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει και την απόκτηση δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου από τη χώρα, οριοθετώντας έτσι τους στόχους της τουρκικής πολιτικής για να καταστεί μια σημαντική περιφερειακή δύναμη στον τομέα του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.
 
Μάλιστα, ο Φατίχ Ντονμέζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ερευνητικό σκάφος Μπαρμπάρος, που αξίζει να σημειωθεί συνεχίζει να διεξάγει έρευνες ανοιχτά του κατεχόμενου Αποστόλου Ανδρέα, τονίζοντας πως θα συνεχίσει το έργο του, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο».
 
Πορθητής…πρώτης ποιότητας
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, σε δηλώσεις του στο ΝΤV, υποστήριξε πως το γεωτρύπανο Πορθητής είναι από τα πλέον πρώτης ποιότητας γεωτρύπανα του κόσμου, λέγοντας ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε θαλάσσιο βάθος 3000 μέτρων και στη συνέχεια να διεξάγει γεώτρηση 900 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
 
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι μέσα από το πλοίο Πορθητής, ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν είπε ότι αισιοδοξεί για τις εργασίες που θα γίνουν στην Μεσόγειο και πως το ποσοστό επιτυχίας στις εργασίες στην θάλασσα είναι πιο ψηλό από τις εργασίες στη ξηρά.
 
Όπως είπε, ο λόγος είναι ότι το περιβάλλον που διασφαλίζει το θαλάσσιο νερό στις σεισμικές εργασίες είναι πιο κατάλληλο και επομένως είναι πιο μεγάλο το ενδεχόμενο να βρεθεί φυσικό αέριο στη θάλασσα από ότι στην ξηρά.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NTV, οι Τούρκοι μηχανικοί και τεχνικοί ξεκίνησαν αμέσως δουλειά και έμαθαν από τους Νορβηγούς συναδέλφους τους τις λεπτομέρειες για το γεωτρύπανο.
 
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος ανεβαίνει στον Πορθητή και ξεναγεί τον τηλεθεατή στα ενδότερα του γεωτρύπανου σημειώνει ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας κατασκευής στη Νότιο Κορέα, αγοράστηκε από την Νορβηγία.
 
Προσθέτει επίσης ότι το ύψος του είναι ακριβώς 229 μέτρα, δηλαδή πιο μεγάλο και από δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα.
 
Ο δημοσιογράφος αναφέρει για τον πύργο που γίνεται η γεώτρηση, ότι έχει ύψος ακριβώς 106 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
 
Επενδύουν και σε άλλες
μορφές ενέργειας 
Επισημαίνεται πως ο Τούρκος υπουργός Ενέρειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε σε θέματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναφέροντας πως με τη βοήθεια ξένων επενδυτών, άρχισε να υλοποιείται ο στόχος της εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας ύψους πάνω των 10 εκ. μεγαβάτ.
 
Επίσης, υπενθύμισε πως η Τουρκία προχώρησε σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας ύψους δέκα δις δολαρίων και αναμένει πως μέχρι το 2033 θα έχει εξοικονομήσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων.
 
Όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου μίλησε για τη σημαντικότητα του ΤΑΝΑΡ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στις εργασίες για τη δημιουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, επισημαίνοντας πως οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς διακοπή, όπως επίσης και στον σταθμό της Σινώπης, ενώ αποκάλυψε πως η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρίες και για τρίτο σταθμό.

Δειτε Επισης

Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
Το Ριάντ φιλοξενεί σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικοί Φόρουμ-Στο επίκεντρο ο πόλεμος στη Γάζα
Εξοπλιστικό ράλι για τη Βρετανία-Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους για να «προλάβει» Κίνα και Ρωσία
Δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ 1,4 εκατ. ευρώ το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού
Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία στόχευσε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Άνοιξαν πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ελλάδα-Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων στα Εξάρχεια-Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια
BINTEO: Πέντε νεκροί και 33 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο σε επαρχία στη νότια Κίνα