Διαβάζουν με τον δικό τους φακό την έκθεση Γκουτέρες οι Τούρκοι

«Μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Κυπριακό), για μας δεν έχει σημασία να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά, πρέπει να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνάντησή του με τον λεγόνενο υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται, ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη:«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο φυσικός πλούτος».
 
Πρώτη αντίδραση και από κατεχόμενα
Στο μεταξύ, σημαντική, χαρακτήρισε ο "πρωθυπουργός" Τουφάν Ερχουμάν τη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  ότι ένας ορίζοντας ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας και όχι μπροστά μας.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, είπε ότι είναι ρεαλιστική η προσέγγιση του Γ.Γ. ότι θα στηρίξει μια διαδικασία, η οποία θα έχει στόχο τη λύση αλλά με χρονοδιάγραμμα.

Είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα στους φυσικούς πόρους, αναφερόμενος στα ενεργειακά και ότι η ένταση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια και για τις δύο πλευρές ενώ με το διαμοιρασμό, κερδίζουν και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, στις δικές του σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι ο Γ.Γ. προέβη σε μια ρεαλιστική εκτίμηση των πραγμάτων.
 
Παρά να συνεχιστούν οι συνομιλίες απ' εκεί που σταμάτησαν, είπε, η έκθεση του Γ.Γ. δείχνει ότι οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους εντολής μιας διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, παρά να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, κατά τον κ. Οζερσάι, στην ανάγκη για νέες ιδέες για ένα κοινό μέλλον το οποίο οι δύο πλευρές θα πρέπει να οικοδομήσουν μαζί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα