Έτσι βλέπει ο Γενικός Γραμματέας την επόμενη μέρα του Κυπριακού

Ζωντανή, όπως η Λευκωσία ανέμενε, κράτησε την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες,  στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε αργά χθες βράδυ της Δευτέρας στα μέλη του Σ.Α.
 
Όπως εν πολλοίς αναμενόταν, μετά και τις πρόσφατες επαφές του Γενικού Γραμματέα με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε μέσω της έκθεσής του την ανάθεση στην ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, τη συνέχιση των συζητήσεων της προς εκτίμηση των συγκλίσεων σε βασικά ζητήματα
και την προθυμία των πλευρών για ενσωμάτωση νέων προτάσεων ως μέρος μιας συνολικής λύσης.
 
«Οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές, παρά τη γνωστή ιστορία των προσπαθειών του ΟΗΕ για να φέρουν την ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων», αναφέρει στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δίνοντας και οριοθετώντας ουσιαστικά το πώς ο ίδιος βλέπει την επόμενη μέρα.
 
Συναφώς, ο Αντόνιο Γκουτέρες:
 
Πρώτο: Εκφράζοντας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη απουσία διαλόγου και τις αβέβαιες προοπτικές για το μέλλον, αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια, ώστε οι πλευρές να δράσουν αποφασιστικά για να χαράξουν μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.
 
Δεύτερο: Επαναλαμβάνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα μέρη, υπογραμμίζει πως μια διαρκής λύση του Κυπριακού επαφίεται στους Κυπρίους να την αποφασίσουν.
 
Τρίτο: Αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μια νέα προσπάθεια, πέραν του πλαισίου των έξι σημείων που ο ίδιος πρότεινε τον Ιούνιο του 2017.
 
Τέταρτο: Αναγνωρίζει πως για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει μια νέα προσπάθεια να είναι καλά προετοιμασμένη.
 
Πέμπτο: Τονίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους αναφοράς, οι οποίοι-όπως σημειώνει- θ’ αποτελέσουν την συναινετική αφετηρία για μια πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του Κυπριακού.
 
Έκτο: Υποδεικνύει πως μια νέα διαδικασία δεν μπορεί να είναι ατέρμονη, λέγοντας χαρακτηριστικά επί τούτου πως «η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
 
Έβδομο: Εκφράζει ανησυχία πως οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές για διάλογο μεταξύ των μερών.
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο