Γι’ αυτούς τους λόγους σκέφτεται τη χαλαρή ομοσπονδία η Λευκωσία

Στην αναζήτηση τρόπων άρσης της παρατεταμένης στασιμότητας στο Κυπριακό και επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να θέτει χθες επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο-ως τροφή για σκέψη-την ιδέα της λεγόμενης χαλαρής ομοσπονδίας. Δηλαδή, της ομοσπονδίας με αποκεντρωμένη κεντρική κυβέρνηση, όπου τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και εξουσίες που τους παρέχονται βάσει του μοντέλου λύσης που σήμερα συζητείται.
 
Η λογική της χαλαρής ομοσπονδίας τίθεται προς συζήτηση στο τραπέζι της ε/κ πλευράς ως ένας εναλλακτικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως ν’ αντιμετωπιστεί η τουρκική προσέγγιση που εκδηλώνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα, είτε για λύση δύο κρατών είτε για λύση συνομοσπονδίας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ως μορφές λύσης του Κυπριακού από τη δική μας πλευρά.
 
Οι προσεγγίσεις αυτές, θα πρέπει να σημειωθεί, ήταν αυτές που διαβιβάστηκαν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη μυστική συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, και κατά την οποία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, οδηγώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ξεκάθαρο συμπέρασμα πως με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν διαφαίνεται καμία πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο λύσης του Κυπριακού.  
 
Μια ενδεχόμενη στροφή στη χαλαρή ομοσπονδία, εκτιμάται από τη Λευκωσία πως από την μια θα ικανοποιούσε τουρκικές και τ/κ θέσεις σε ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης, προσδίδοντας μεν στο τ/κ κρατίδιο μεγαλύτερη υπόσταση, αντιμετωπίζοντας δε την ίδια ώρα την μεγάλη ανησυχία της ε/κ πλευράς που άπτεται της προδιαγραφόμενης δυσλειτουργικότητας, και εν τέλει  μετατροπή μιας πιθανής συμφωνίας σε θνησιγενή, ως αποτέλεσμα ακριβώς των τουρκικών και τ/κ αξιώσεων σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ  στα κέντρα λήψεως αποφάσεων του ομόσπονδου κράτους, μία θετική ψήφο των Τ/κ κτλ.
 
Παράλληλα, εκτιμάται από τη Λευκωσία πως ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στις διεθνείς πτυχές του προβλήματος, με τρόπο που να ικανοποιούνται οι θέσεις της ε/κ πλευράς.
 
Σημειώνεται, πάντως, πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση, κατέστησε σαφές πως τα όσα συζητήθηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν ένας πρώτος προβληματισμός που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα υπάρξει διάλογος.
 
«Ούτε αποφάσεις έχουν ληφθεί ούτε έγινε κάποια νέα πρόταση», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασκήσεις επί χάρτου και πώς έχουν τα πράγματα με χαλαρή ομοσπονδία
 

Δειτε Επισης

Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του