Ασκήσεις επί χάρτου και πώς έχουν τα πράγματα με χαλαρή ομοσπονδία

Σε ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να βρούμε μπροστά μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό προβαίνει η πολιτική ηγεσία, με την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 23 Οκτωβρίου ν’ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μιας και τα κόμματα έχουν κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους για τα επόμενα βήματα.
 
Κατά τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και δη τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες(σ.σ. όπως και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας), αλλά και τη συνάντηση που είχε-μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
 
Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου προέβησαν σήμερα σε διαπιστώσεις γύρω από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, με κοινή διαπίστωση ν’ αποτελεί πως βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, όπου δεν διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις που ακούστηκαν, και παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στο εσωτερικό μέτωπο, η συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου κινήθηκε σε ήπιους τόνους.
 
Επί της ουσίας, όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, διαπιστώνοντας και ο ίδιος τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε ουσιαστικές πτυχές του προβλήματος, εμφανίστηκε διστακτικός γύρω από το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στην παρούσα φάση, εν αναμονή και της παραλαβής της έκθεσης της ειδικής απεσταλμένης του για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Μιας έκθεσης, η οποία όπως πληροφορείται ο REPORTER, αναμένεται να του επιδοθεί και να βρίσκεται στα χέρια του, μάλλον εντός της ημέρας.
 
Απ’ εκεί και πέρα, κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και κάνουν λόγο για επαναφορά στο τραπέζι της ιδέας για χαλαρή ομοσπονδία, κυβερνητική πηγή-μιλώντας στον REPORTER-, ξεκαθαρίζει πως τα πράγματα επί του προκειμένου έχουν ως εξής:
 
Θέση της δικής μας πλευράς ήταν, είναι και παραμένει σαφής. Διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά(σ.σ. στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας), δεδομένου ότι θα υπάρξει επαρκής προετοιμασία, ώστε μια ενδεχόμενη νέα προσπάθεια να μην καταλήξει σε αποτυχία.
 
Αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, υπέδειξε η ίδια κυβερνητική πηγή, είναι πως στο πλαίσιο της εξέτασης των διαφόρων σεναρίων θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τη λογική μιας πιο αποκεντρωμένης κεντρικής κυβέρνησης(σ.σ. χαλαρή ομοσπονδία), χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει καθ’ οποιοδήποτε τρόπο έχει αλλάξει η στοχοπροσήλωση της δικής μας πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Μια ενδεχόμενη αποδοχή συζήτησης χαλαρής ομοσπονδίας, -όπως ξεκαθαρίζει η Λευκωσία-,  εννοείται πως θα εξυπακούει ικανοποίηση των θέσεων της δικής μας πλευράς στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.   
 
Η συγκεκριμένη αυτή ιδέα, αξίζει να σημειωθεί, τέθηκε στο τραπέζι ως απότοκο των διαμειφθέντων κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την οποία ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων, φέροντας ταυτόχρονα διάφορα προσκόμματα για πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών.
 
Με βάση και τα όσα άκουσε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι πως δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τον ερχόμενο Μάιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη Πρόεδρος ο Αναστασιάδης 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον