Ξεκάθαρα μηνύματα Μάρκου στον Νικόλα για την επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ

Μηνύματα με σαφή αποδέκτρια την επόμενη ηγεσία του ΔΗΚΟ-όπως αυτή θα προκύψει μέσα από το επερχόμενο Εκλογικό Συνέδριο της 10ης Ιουνίου- και δη τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, έστειλε από το βήμα του χθεσινού Καταστατικού Συνεδρίου ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού.
 
Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος ως γνωστό δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, διαμήνυσε πως η έκβαση της εσωκομματικής κρίσης που προέκυψε στο ΔΗΚΟ ως απόρροια του αποτελέσματος των τελευταίων προεδρικών εκλογών και πολύ περισσότερο των όσων εσωκομματικά προηγήθηκαν, θα εξαρτηθεί από τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους χειρισμούς της ηγεσίας.
 
Συναφώς, διαμήνυσε με νόημα πως όταν γίνονται ενέργειες που βλάπτουν το κόμμα δεν μπορεί παρά να υπάρχουν επιπτώσεις, όμως, όπως τόνισε, «δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισήμανε πως σαφώς απαιτείται-και αυτό επιβάλλει η δημοκρατία- σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αυτό όμως δεν συνεπάγεται, όπως υπέδειξε, περιθωριοποίηση και παραγνωρισμός της μειοψηφίας.
 
«Δεν πρέπει να νοιώθει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της και ότι αγνοούνται οι θέσεις και οι απόψεις της. Η συνεχής παράβλεψη της, στο τέλος οδηγεί στην απομόνωση, αδιαφορία και απομάκρυνση. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε», σημείωσε.  
 
Ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Μάρκος Κυπριανού υπογράμμισε πως  στόχος του ΔΗΚΟ για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του.  
 
«Να επαναφέρουμε μέλη και ψηφοφόρους που για το ένα ή τον άλλο λόγο δεν είναι πλέον στις τάξεις μας, και βεβαίως να προσελκύσουμε νέα μέλη και ψηφοφόρους.
 
Μόνο με τον συνδυασμό και των τριών αυτών ενεργειών θα μεγαλώσει το κόμμα μας. Αν απλώς αντικαθιστούμε ψήφους που μας έφυγαν, έστω κι αν το πετυχαίνουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να μένει το Κόμμα στάσιμο», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύρισε εκλογές στο ΔΗΚΟ-Χριστιάνα vs Μουσιούττας για αναπληρωτής

Διαβάστε πιο κάτω το σχετικό χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας Μάρκου Κυπριανού:
 
«…Οι εκλογές μάς έφεραν και εσωκομματική κρίση, με αποχωρήσεις και διαγραφές μελών και στελεχών. Το αν θα είναι μια μεγάλη ή μικρή κρίση, το αν θα συνεχισθεί ή θα έχει σύντομο τέλος, και ποιες τελικά επιπτώσεις θα έχει για το Κόμμα μας, θα εξαρτηθεί από τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους χειρισμούς της ηγεσίας.
 
Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν έχει κόστος και δεν προκαλεί ζημιά. Και η πραγματικότητα είναι πως κάθε φορά που το κόμμα περνά μια νέα κρίση, πιο δύσκολα την ξεπερνάει. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για αυτό.
 
Πρέπει να τονίσω βέβαια ότι όταν γίνονται ενέργειες που βλάπτουν το κόμμα δεν μπορεί παρά να υπάρχουν επιπτώσεις, όμως δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά.
 
Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα της συμφιλίωσης και της συναίνεσης ιδιαίτερα με εκείνους που έχουμε κοινή ιστορία και κοινές αρχές και αξίες που μας ενώνουν.
 
Δεν είναι μόνο τα εσωκομματικά ζητήματα αλλά και ο τόπος μας, η κοινωνία, η πολιτική ζωή περνά μια κρίση που θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τις βάσεις του όλου πολιτικού συστήματος.
 
Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και στρέφονται σε ψήφο διαμαρτυρίας και σε πολιτικές κινήσεις που δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν τον τόπο. Έτσι δημιουργείται ένα επικίνδυνο κενό στην πολιτική ζωή της Κύπρου.
Ειδικά το ΔΗΚΟ, σαν κόμμα του κέντρου χωρίς φανατισμό και ακρότητες είναι ακόμα πιο ευάλωτο στην αδιαφορία που συνεχώς αυξάνεται ανάμεσα στους πολίτες.
 
Από την άλλη όμως αυτές οι πολιτικές προκλήσεις, μαζί με τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην οικονομία αλλά και την στασιμότητα στο Κυπριακό, αποτελούν ευκαιρία για το ΔΗΚΟ να αναδείξει και να αποδείξει άλλη μια φορά την αξία του σαν ένα μετριοπαθές, συνετό, συναινετικό κόμμα του κέντρου.
 
Το ΔΗΚΟ χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, προκαταλήψεις και έμμονες ιδέες, συνθέτοντας διαφορετικές θέσεις και απόψεις, χωρίς να απορρίπτει εκ των προτέρων προτάσεις και ιδέες με βάση του από πού προέρχονται ή τι ιδεολογικό χρώμα έχουν, έχει μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
 
Αυτό είναι το πλεονέκτημα και η δύναμη του Κέντρου. Αυτό αξιοποιήσαμε όποτε ο λαός μάς έστειλε στο πηδάλιο αυτού του τόπου και για αυτό οι διακυβερνήσεις του ΔΗΚΟ ήταν οι πιο πετυχημένες μέχρι σήμερα.
 
Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε από το σπίτι μας. Θα πρέπει να μάθουμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που σαν δημοκρατικό κόμμα είναι λογικό να υπάρχουν. Στόχος η συναίνεση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης.
 
Βεβαίως και θα απαιτούμε σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας - αυτό επιβάλει η δημοκρατία - χωρίς όμως να περιθωριοποιείται και να παραγνωρίζεται η μειοψηφία.
 
Δεν πρέπει να νοιώθει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της και ότι αγνοούνται οι θέσεις και οι απόψεις της. Η συνεχής παράβλεψη της, στο τέλος οδηγεί στην απομόνωση, αδιαφορία και απομάκρυνση. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
 
Να μη ξεχνάμε ότι η σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων είναι και η δύναμη του ΔΗΚΟ. Η εσωκομματική πολυφωνία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους ψηφοφόρους και πολίτες δυσαρεστημένους με τις δογματικές θέσεις των άλλων κομμάτων.
 
Βέβαια, αυτή η πολυφωνία δεν θα πρέπει στο τέλος να καταλήγει να γίνεται εμπόδιο στο να έχει το ΔΗΚΟ σαφείς, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα.
 
Ένα κόμμα πρέπει να έχει πάντα στόχο να διευρύνεται, να προσελκύει νέα μέλη και ψηφοφόρους και βέβαια ακόμη περισσότερο να συγκρατεί τα υφιστάμενα.
 
Ο στόχος μας για την επόμενη περίοδο πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας, να επαναφέρουμε μέλη και ψηφοφόρους που για το ένα ή τον άλλο λόγο δεν είναι πλέον στις τάξεις μας, και βεβαίως να προσελκύσουμε νέα μέλη και ψηφοφόρους. Μόνο με τον συνδυασμό και των τριών αυτών ενεργειών θα μεγαλώσει το κόμμα μας. Αν απλώς αντικαθιστούμε ψήφους που μας έφυγαν, έστω κι αν το πετυχαίνουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να μένει το Κόμμα στάσιμο.
 
Όπως έχω πει, οι προκλήσεις μπροστά μας πολλές, και στην επόμενη τετραετία αναγκαστικά θα επανακαθοριστεί ο ρόλος του ΔΗΚΟ στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία».

Δειτε Επισης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις μας για την επιχείρηση στη Ράφα
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Παρίσι καταγγέλλει τη Μόσχα για «εκφοβισμό» μετά την κλήση του Γάλλου πρέσβη
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο «ωκεανό» που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης