Μύρισε εκλογές στο ΔΗΚΟ-Χριστιάνα vs Μουσιούττας για αναπληρωτής

Στον αστερισμό του Εκλογικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου κινείται από σήμερα το ΔΗΚΟ, έπειτα από την πραγματοποίηση του Καταστατικού Συνεδρίου που έλαβε χώρα το πρωί στη Λευκωσία, και κατά το οποίο εγκρίθηκε σειρά σημαντικών καταστατικών αλλαγών.
Ωστόσο, την είδηση της ημέρας στο ΔΗΚΟ έδωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά της-ενόψει του Εκλογικού Συνεδρίου-για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος.
 
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που θεωρείται μια εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, κατεβαίνει στο Εκλογικό Συνέδριο ως ανθυποψήφια ενός ακόμη εκ των στενών συνεργατών του κ. Παπαδόπουλου, του σημερινού Γενικού Γραμματέα Μαρίνου Μουσιούττα, ο οποίος εδώ και καιρό έχει γνωστοποιήσει την απόφαση του να διεκδικήσει αναρρίχηση στο δεύτερο τη τάξει σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, οι εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιουνίου στο ΔΗΚΟ αρχίζουν να προσλαμβάνουν και ν’ αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, μιας και η μάχη Μαρίνου Μουσιούττα-Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου έχει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία και προμηνύεται ιδιαιτέρως αμφίρροπη.
 
Αναλυτικά η δήλωση-εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ:
 
«Η ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι συνδεδεμένη με συνεχείς αγώνες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την προάσπιση της Κυριακής Δημοκρατίας, για την πρόοδο και την προκοπή του λαού μας. 
 
Πήρα μέρος στους αγώνες αυτούς, από τα φοιτητικά μου χρόνια, με πίστη στις αξίες και τις αρχές μας, μαζί με άξιες συναγωνίστριες και άξιους συναγωνιστές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με έχουν τιμήσει πολλές φορές επιλέγοντας να τους εκπροσωπήσω τόσο στη Βουλή, όσα στα κορυφαία συλλογικά όργανα του Κόμματος μας. 
 
Στα χρόνια που έρχονται, το Δημοκρατικό Κόμμα καλείται να δώσει και να κερδίσει καινούριες, κρίσιμες μάχες. 
 
Ζητώ την εμπιστοσύνη των συναγωνιστριών και των συναγωνιστών μου για να δώσω μαζί τους τις μάχες αυτές, δίπλα στον Νικόλα Παπαδόπουλο,από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κόμματος. 
 
Πιστεύω στη δυναμική και την προοπτική του Δημοκρατικού Κόμματος.  Στόχος μου είναι να συμβάλω όσο το δυνατόν περισσότερο στην ενίσχυση της δυναμικής και τη διεύρυνση της προοπτικής αυτής, για το καλό της Κύπρου και του λαού μας».  
 
*Την ίδια ώρα, το δικό της ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική μάχη που αναμένεται να δοθεί για τις τρεις αντιπροεδρίες του κόμματος, για τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν γνωστοποιήσει τις υποψηφιότητές τους:
 
*Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης.
*Ο πρώην βουλευτής Πάφου Αντώνης Αντωνίου.
*Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδής.
 
Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο ότι για τις θέσεις αντιπροέδρων θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες και άλλες υποψηφιότητες, καθιστώντας τον αριθμό των υποψηφίων μεγαλύτερο από αυτόν των διαθέσιμων θέσεων.
 
Τη θέση του Γενικού Γραμματέα, την πρόθεσή του να την διεκδικήσει έχει γνωστοποιήσει ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης.

Οι καταστατικές αλλαγές
Οι κυριότερες καταστατικές αλλαγές, που εγκρίθηκαν σήμερα από το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, είναι αυτές που δημιουργούν τρόπους αμεσότερης και πιο παραγωγικής επικοινωνίας του ΔΗΚΟ με τους πολίτες.
 
Για το σκοπό αυτό, έχουν εγκριθεί οι εξής αλλαγές:
 
*Δημιουργία Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Νομοθεσίας.

*Δημιουργία Επιτροπής Διαρκούς Διαβούλευσης με τους Πολίτες. Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση και διαχείριση συστήματος συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.

*Δημιουργείται το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν όλοι οι πρώην υπουργοί και βουλευτές μέλη του Κόμματος και άλλα πρόσωπα επί συγκεκριμένων θεμάτων, έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και μετά από κάθε συνεδρία αποστέλλει στον Πρόεδρο του κόμματος έκθεση εισηγήσεων και απόψεων.

*Οι Κλαδικές Οργανώσεις μετατρέπονται σε Κλαδικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ομάδες.

*Δημιουργούνται επιτροπές συνταξιούχων.

*Δημιουργία Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετέχουν οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σχολικοί Έφοροι και οι Εκλεγμένοι Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων, που είναι μέλη του κόμματος.
 
Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες εκσυγχρονίζουν την πολιτική και κομματική του λειτουργία, είναι οι εξής:
 
*Δημιουργία τριών θέσεων Αντιπροέδρων, οι οποίοι εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο.

*Κατάργηση της 1ης και 2ης φάσης των εκλογών. Ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογής Κεντρικών και Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.

*Δημιουργία Γενικού Οργανωτικού Γραφείου με αρμοδιότητες, του οποίου προΐσταται ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας υπό την εποπτεία του Προέδρου του κόμματος.

*Δημιουργία αρμοδιοτήτων της Γραμματείας οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την επιλογή Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων

*Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και συμμετέχει εξ οφίκιο σε αυτή.

*Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και συμμετέχει εξ οφίκιο σε αυτή.

Το σύνολο των αλλαγών
Αναλυτικά, το σύνολο των καταστατικών αλλαγών που εγκρίθηκαν από το Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ, μετά από εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι:

1. Η 4χρονη θητεία γίνεται θητεία με διάρκεια 54 μηνών (ενσωμάτωση της υφιστάμενης πρόνοιας).
 
2.  Άρθρο 6.2
• Κατάργηση της 1ης και 2ης φάσης των εκλογών. Ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογής Κεντρικών και Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.
 
3.  Άρθρο 6.3
• Οι εκλογικές διαδικασίες θα διέπονται από Κανονισμούς που εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή.
• Την κύρια ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Εφορευτικών Επιτροπών.
•Οι 3 μήνες παράτασης της Κεντρικής Επιτροπής για την Παγκύπρια Εκλογική συνέλευση, αυξάνονται σε 6 μήνες .
 
4.  Άρθρο 7.1
• Το Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο να συνέρχεται 1 φορά την θητεία.
 
5.  Άρθρο 7.3
• Στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο συμμετέχουν και οι Σχολικοί Έφοροι.
 
6.  Άρθρο 10.2
•  Η Γραμματεία της ΓΟΔΗΚ αυξάνεται από 6 σε 7 μέλη και της ΝΕΔΗΚ από 9 σε 11 μέλη.
• Στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν 5 εκπρόσωποι του Φοιτητικού κινήματος που είναι μέλη του κόμματος.
 
7.  Άρθρο 10.5
•    Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά την τριμηνία.
 
8.  Άρθρο 10.6.α
•  Οι Κανονισμοί που διέπουν την διεξαγωγή των εκλογών, θα εφαρμόζονται και για τα Επαρχιακά και Τοπικά συλλογικά όργανα.
 
9.  Άρθρο 10.6.ια
•    Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει 11μελή υποεπιτροπή που ενεργεί ως Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (συμμόρφωση με το άρθ. 62).
 
10. Άρθρο 10.7
• Οι Αξιωματούχοι που εκλέγονται/επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή ή από το Εκτελεστικό Γραφείο είναι εξ οφίκιο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου.
• Δημιουργία “Γραμματέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Θεμάτων”.
 
11.  Άρθρο 11
• Καταργείται η Πολιτική Επιτροπή. Στην θέση της δημιουργείται το Πολιτικό Συμβούλιο.
•  Στο Συμβούλιο μετέχουν όλοι οι πρώην υπουργοί και βουλευτές μέλη του Κόμματος και άλλα πρόσωπα μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου του κόμματος προς την Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου.
•  Έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και μετά από κάθε συνεδρία αποστέλλει στον Πρόεδρο του κόμματος έκθεση εισηγήσεων και απόψεων.
•  Τελεί υπό την εποπτεία του Προέδρου του Κόμματος.
 
12.  Άρθρο 12.2
•  Ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος είναι εξ οφίκιο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου με δικαίωμα ψήφου.
•  Η Γραμματεία δύναται να καλεί μέχρι και 3 άτομα να παρακάθονται στο Εκτελεστικό Γραφείο, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 
13. Άρθρο 12.5
•  Οι Συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου γίνονται τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα.

14.  Άρθρο 12.6
• Αρμοδιότητα του Εκτελεστικού Γραφείου να αποφασίζει για την ένταξη στα συλλογικά όργανα του Κόμματος άλλων στελεχών που προσχωρούν στο κόμμα.
• Το Εκτελεστικό επιλέγει/εκλέγει τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος.
• Κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, το Εκτελεστικό εγκρίνει την δομή και το οργανόγραμμα του κόμματος.
• Το Εκτελεστικό Γραφείο εκλέγει/επιλέγει τον Πρόεδρο και τα 4 μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
• Σε περιπτώσεις αυταπόδεικτου πειθαρχικού αδικήματος, το Εκτελεστικό Γραφείο έχει την ευχέρεια να επιβάλει αυτεπάγγελτα πειθαρχικές ποινές.
 
15.  Άρθρο 13
•  Συμμετέχουν επιπλέον στην Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου οι 3 Αντιπρόεδροι και ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ο Εκπρόσωπος Τύπου παρακάθεται στην Γραμματεία χωρίς δικαίωμα ψήφου.
• Καταγραφή αρμοδιοτήτων της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την επιλογή Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων και την ευθύνη θεμάτων που άπτονται του επαγγελματικού προσωπικού του κόμματος σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή.
• Η Γραμματεία επιλέγει τον Εκπρόσωπο Τύπου κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του κόμματος.
 
16.   Άρθρο 14.2
• Η Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλέγει 2 εκ των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών ως Γραμματείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 
17. Δημιουργία Γενικού Οργανωτικού Γραφείου με αρμοδιότητες.
•  Του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου προΐσταται ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας.
•  Τα πρόσωπα που στελεχώνουν το Γενικό Οργανωτικό Γραφείο γίνονται από 6 σε 9 (Γενικό Οργανωτικό, 2 Βοηθούς Γενικούς Οργανωτικούς και τους 6 Επαρχιακούς Οργανωτικούς Διοικητικών επαρχιών).
• Το μητρώο του κόμματος είναι ευθύνη του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου.
•  Η διεξαγωγή των εκλογών της ΝΕΔΗΚ και ΓΟΔΗΚ διενεργείται και εποπτεύεται από το Γενικό Οργανωτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο έχει και την ευθύνη φύλαξης και τήρησης των μητρώων.
 
18.  Άρθρο 17
•  Καταργείται η Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών. Στην θέση της δημιουργείται η Επιτροπή Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Νομοθεσίας.
•   Το Εκτελεστικό Γραφείο επικυρώνει τα άτομα που απαρτίζουν την Επιτροπή κατόπιν εισήγησης της Γραμματείας.
•  Τελεί υπό την εποπτεία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ή του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους βουλευτές και κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.
 
19.  Άρθρο 19.3
•  Προσθήκη στις αρμοδιότητες του Οικονομικού Διαχειριστή ότι μπορεί να ανοίγει/λειτουργεί τραπεζικούς λογαριασμούς εκ μέρους του κόμματος και ότι μπορεί να προβαίνει σε αιτήματα τραπεζικών διευκολύνσεων/ δανεισμού (σχετικό άρθρο θα ενταχθεί και στις γενικές διατάξεις).
 
20.  Άρθρο 20.1
•  Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Αναπληρωτή Προέδρου.
 
21.  Άρθρα 22 και 52
•  Οι Κλαδικές Οργανώσεις μετατρέπονται σε Κλαδικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ομάδες.
•  Τελούν υπό την εποπτεία του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου.
•  Κατά παρόμοιο τρόπο δημιουργούνται και επιτροπές συνταξιούχων.
•  Ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου το οποίο εποπτεύει και την λειτουργίας τους.
 
22.   Άρθρα 22(6) και 52(4)
•  Οι Κλαδικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ομάδες τελούν υπό την εποπτεία του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου.
 
23.  Δημιουργία Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
• Της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προΐσταται ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σχολικοί Έφοροι και οι Εκλεγμένοι Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων μέλη του κόμματος.
• Η Επιτροπή τελεί υπό την εποπτεία του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου.
• Η Επιτροπή λειτουργεί βάσει Κανονισμών οι οποίοι εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Οργανωτικού Γραφείου.
 

24. Δημιουργία Επιτροπής Διαρκούς Διαβούλευσης με τους Πολίτες
•  Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση και διαχείριση συστήματος συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
• Την σύνθεση της Επιτροπής αποφασίζει η Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου.
 
25. Άρθρο 27
• Δημιουργία 3 θέσεων Αντιπροέδρων, οι οποίοι εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο.
• Σε περίπτωση κενής θέσης Αντιπροέδρου τότε η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει, μετά από υποβολή υποψηφιοτήτων, νέο Αντιπρόεδρο. 
• Ο κάθε ένας εκ των Αντιπροέδρων αναλαμβάνει ξεχωριστό τομέα ευθύνης, όπως αυτοί καθορίζονται από το Εκτελεστικό Γραφείο. Η επιλογή γίνεται με βάση τη σειρά εκλογής.
 
26. Άρθρο 28.2.γ
• Ο Γενικός Γραμματέας έχει την εποπτεία των Ομάδων Μελετών και του Πολιτικού Σχεδιασμού.
 
27.  Άρθρο 29(2)
• Ο Γενικός Οργανωτικός μετατρέπεται σε επαγγελματική θέση αλλά κατόπιν εκλογής. Παράλληλα δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, εκτός και αν παραιτηθεί 2 χρόνια πριν τις πολιτειακές εκλογές στις οποίες προτίθεται να διεκδικήσει.
 
28.  Άρθρο 32
•  Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή της οποίας είναι εξ οφίκιο μέλος με δικαίωμα ψήφου.
 
29.  Άρθρο 33
•  Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή της οποίας είναι εξ οφίκιο μέλος με δικαίωμα ψήφου.
 
30. Δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή και αρμοδιότητες 
• Προΐσταται διοικητικά της εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος.
•Προσθήκη στις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή ότι μπορεί σε συνεργασία με τον Οικονομικό Διαχειριστή να ανοίγει/λειτουργεί τραπεζικούς λογαριασμούς εκ μέρους του κόμματος και ότι μπορεί να προβαίνει σε αιτήματα τραπεζικών διευκολύνσεων/δανεισμούς. (σχετικό άρθρο θα ενταχθεί και στις γενικές διατάξεις).
• Συμμετέχει εξ οφίκιο μέλος στην Οικονομική Επιτροπή.
• Συμμετέχει εξ οφίκιο μέλος στο Εκτελεστικό Γραφείο με δικαίωμα ψήφου.
 
31.  Άρθρο 52
• Οι Κλαδικές Οργανώσεις των επαρχιών λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 22.
 
32. Άρθρο 58.4
• Έκαστο μέλος του κόμματος αποχωρεί από το κόμμα όταν:
α)Καταδεικνύει ρητά την επιθυμία του πως δεν επιθυμεί να είναι πλέον μέλος
β) Αποστείλει γραπτή επιστολή προς την οικεία Επαρχιακή Επιτροπή ή/και στο Γενικό Οργανωτικό Γραφείο
γ) Με δημόσια ανάρτηση ή δήλωση του
δ) Με πράξεις ή/και ενέργειες του διαμηνύει ότι δεν θέλει να είναι πλέον μέλος του κόμματος
 
33.  Άρθρο 58.6
•    Υποχρέωση μέλους του κόμματος να μην είναι μέλος άλλου κόμματος.
 
34. Άρθρο 59
• Το κόμμα έχει άμεση εποπτεία της ΝΕΔΗΚ.
• Η οικονομική διαχείριση και έλεγχος των οργανώσεων γίνεται από τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος σε συνεργασία με τον Οικονομικό διαχειριστή του κόμματος.
• Μέλη της ΝΕΔΗΚ είναι όσα μέλη του κόμματος είναι σε ηλικία από 18-30 ετών την ημέρα της εκλογικής συνέλευσης και έχουν οικονομικά τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους. Δεν τηρείται παράλληλο μητρώο από την ίδια την οργάνωση.
• Νοείται ότι σε περίπτωση αξιωματούχου της οργάνωσης πέραν των 30 ετών ο οποίος εξελέγη όντας κάτω των 30 ετών, παραμένει μέλος μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας του.
• Για ηλικίες 12-18 εγγράφονται σε ειδικό μητρώο της ΝΕΔΗΚ το οποίο τηρείται από το Γενικό Οργανωτικό Γραφείο.
•  Η διεξαγωγή των εκλογών της ΝΕΔΗΚ διενεργείται και εποπτεύεται από το Γενικό Οργανωτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο έχει και την ευθύνη φύλαξης και τήρησης των μητρώων.
• Η εκλογή της ηγεσίας της ΝΕΔΗΚ γίνεται το αργότερο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του κόμματος και η θητεία της διαρκεί 54 μήνες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της οργάνωσης.
• Το καταστατικό του κόμματος υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης πρόνοιας του καταστατικού της ΝΕΔΗΚ.
 
35.  Άρθρο 60
•  Το κόμμα έχει άμεση εποπτεία της ΓΟΔΗΚ.
•  Η οικονομική διαχείριση και έλεγχος των οργανώσεων γίνεται από τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος σε συνεργασία με τον Οικονομικό διαχειριστή του κόμματος.
• Στο μητρώο μελών ΓΟΔΗΚ περιλαμβάνονται όσες γυναίκες είναι εγγεγραμμένες και έχουν οικονομικά τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους. Δεν τηρείται παράλληλο μητρώο από την ίδια την οργάνωση.
• Η διεξαγωγή των εκλογών τους διενεργείται και εποπτεύεται από το Γενικό Οργανωτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο έχει και την ευθύνη φύλαξης και τήρησης των μητρώων.
• Η εκλογή της ηγεσίας της ΓΟΔΗΚ γίνεται το αργότερο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του κόμματος και η θητεία της διαρκεί 54 μήνες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της οργάνωσης.
 • Το καταστατικό του κόμματος υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης πρόνοιας του καταστατικού της ΓΟΔΗΚ.
 
36.  Άρθρα 62 και 12(6)
• Σε περιπτώσεις αυταπόδεικτου πειθαρχικού αδικήματος, το Εκτελεστικό Γραφείο έχει την ευχέρεια να επιβάλει αυτεπάγγελτα πειθαρχικές ποινές.
 
37. Άρθρο 65(3)
• Γίνεται μυστική ψηφοφορία όταν ζητηθεί από το 25% των συνέδρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παρών του στο σημερινό Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ έδωσε και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος την περασμένη βδομάδα προσχώρησε στο κόμμα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Μυλωνάς προορίζεται για επόμενος εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, δεδομένου ότι ο Άθως Αντωνιάδης θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
 
«Αφετηρία μιας νέας περιόδου»
«Το τακτικό και καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, συνιστά αφετηρία μίας νέας περιόδου για το κόμμα, μιας περιόδου εξωστρέφειας και συνεχούς αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο.

Είπε επίσης ότι συνιστά μια περίοδο έντονης παρέμβασης για να δοθούν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και μια περίοδο πρόσκλησης για ένταξη στο Δημοκρατικό Κόμμα σε όσες και όσους συμφωνούν με θέσεις και προτάσεις του.
 
«Περιόδου διόρθωσης των όποιων λαθών κάναμε και δυναμικής παρέμβασης στην πολιτική και κοινωνική ζωή», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν και σημαντικό παρόν, αλλά έχει και λαμπρό μέλλον, με όσους πραγματικά πιστεύουν σε αυτό, που μετέχουν στην πολιτική για να αγωνιστούν και να προσφέρουν και όχι για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και να κερδίσουν.
 
 «Πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να αποτύχουμε. Θα τους διαψεύσουμε και θα τους απογοητεύσουμε όπως το πετυχαίνουμε εδώ και 42 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος καλωσόρισε στις τάξεις του κόμματος τον βουλευτή Παύλο Μυλωνά, αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Λάρνακας Μιχαλάκη Μάλλα.  
 
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι δεν ήταν το επιθυμητό, ωστόσο πρόσθεσε, αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο το γεγονός ότι δόθηκε ένας καθαρός και έντιμος αγώνας.

«Είπαμε την αλήθεια στο λαό και παρουσιάσαμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Προτάσεις που κάποιοι προεκλογικά τις απαξίωναν, αλλά σήμερα υποχρεώνονται να ομολογήσουν ότι είναι σωστές και αρκετές ετοιμάζονται να τις εφαρμόσουν», είπε.
 
Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάρκο Κυπριανού, ένα στέλεχος που όπως είπε, προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες, υπηρετώντας με συνέπεια και συνέχεια τις αρχές και τις αξίες του ΔΗΚΟ, από πολλές διαφορετικές θέσεις ευθύνης, στο Κόμμα, τη Βουλή, την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 «Επέλεξε να μην διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα στο επερχόμενο εκλογικό μας συνέδριο, όμως, ο Μάρκος δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων για να είναι στην πρώτη γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος. Και σε ό,τι με αφορά, εκεί στην πρώτη γραμμή θα τον υπολογίζω πάντα, στενό συνεργάτη, σύμβουλο και φίλο», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τις καταστατικές αλλαγές που προτάθηκαν στο συνέδριο, είπε ότι αυτές υπηρετούν την πιο ευέλικτη τη λειτουργία του κόμματος, δημιουργούν θεσμούς σταθερής και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν πολύ πιο εύκολα και ουσιαστικά στο Δημοκρατικό Κόμμα όσοι έχουν θέσεις και απόψεις ίδιες με το κόμμα.
 
Διευκρίνισε ότι όταν το ΔΗΚΟ μιλά για καθαρές θέσεις δεν αναφέρεται σε απόλυτες θέσεις, αλλά παραμένει ο εκφραστής του κοινωνικού κέντρου, της σύνθεσης και της συναίνεσης.
 
Επίσης δεν σημαίνει απροθυμία για συνεργασίες, αλλά σημαίνει ότι οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση πολιτικών θέσεων και συγκλίσεων, έστω ελάχιστων, και ποτέ ξανά σε λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού, μόνο και μόνο για να καρπωθούν κάποιοι προσωπικά οφέλη από τη νομή της εξουσίας.
 
Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει θετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τις οποίες θα κρίνει σωστές. Ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα δεν είναι δεδομένο για κανέναν.
 
Θέσεις για την οικονομία
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ στα 42 χρόνια παρουσίας του απέδειξε κατ’ επανάληψη ότι το μικτό σύστημα οικονομίας είναι το μόνο πετυχημένο και αποτελεσματικό μοντέλο οικονομίας.

Προτεραιότητα του ΔΗΚΟ σήμερα, δήλωσε, είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, η οποία ιστορικά και διαχρονικά δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, απαιτείται η αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων χρόνων, η ανακούφιση αυτών που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα του 2013, η μείωση των φορολογικών βαρών στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και η επίλυση του προβλήματος  του υψηλού δανεισμού και ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει με κάθε θυσία προεκλογικά την εικόνα του success story, στοίχισε πολλά στους πολίτες και την οικονομία.
 
«Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, με κορυφαίο αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κρύφτηκαν κάτω από το χαλί, με επιτυχία πρέπει να πω. Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα οξύνθηκαν. Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη και πιο δύσκολα ανατρέψιμη απ’  ότι πριν έξι μήνες», ανέφερε.
 
«Τρανταχτό παράδειγμα: αν προχωρούσαμε στη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» πριν από πέντε χρόνια, όπως εμείς είχαμε εισηγηθεί, τότε θα μας κόστιζε πολύ λιγότερο απ’ ό τι θα μας κοστίσει σήμερα και ο Συνεργατισμός δεν θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα», είπε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη  ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά των πολιτών και όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά.
 
Θέσεις στο Κυπριακό
Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν μπορεί να αποδεχθεί πλαίσια επίλυσης του Κυπριακού που να παραβιάζει τις βασικές αρχές του κόμματος στο θέμα.

 «Για αυτό το λόγο επιμένουμε πως το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό καθορίζεται στην τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.
 
Αντίθετα, πρόσθεσε, για την επίτευξη μιας σωστής λύσης, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει την εφαρμογή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής, με στόχο να υποχρεωθεί η Τουρκία να προχωρήσει στις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες.
 
Βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής είναι, η δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, έτσι ώστε η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά, η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και η ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι βασικές πτυχές της νέας, διεκδικητικής στρατηγικής είναι η τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε., η απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων των τελευταίων δέκα χρόνων που παραβιάζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου και  μια νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού.
 
Επίσης η απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, η καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη καθώς και η αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
 
Ακόμα, η δομική αναβάθμιση και  ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα και η αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων και η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου  Στρατηγικής Συνεργασίας.
 
Τόνισε επίσης την ανάγκη ταχύτατης εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το τερματισμό της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.
Μάρκος Κυπριανού: Δεν πρέπει
να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά
Στη δική του ομιλία στο συνέδριο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στη μελέτη του εκλογικού αποτελέσματος, εκφράζοντας την άποψη ότι ήταν περισσότεροι από ένας οι λόγοι της αποτυχίας, κάποιοι εξωγενείς αλλά και άλλοι εσωτερικοί.

Είπε επίσης ότι ήταν αρνητική εξέλιξη ότι οι εκλογές έφεραν και εσωκομματική κρίση, με αποχωρήσεις και διαγραφές μελών και στελεχών.

Παράλληλα τόνισε ότι όταν γίνονται ενέργειες που βλάπτουν το κόμμα δεν μπορεί παρά να υπάρχουν επιπτώσεις, «όμως δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά».

«Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα της συμφιλίωσης και της συναίνεσης ιδιαίτερα με εκείνους που έχουμε κοινή ιστορία και κοινές αρχές και αξίες που μας ενώνουν», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι πολιτικές προκλήσεις της εποχής, μαζί με τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην οικονομία αλλά και τη στασιμότητα στο Κυπριακό, αποτελούν ευκαιρία για το ΔΗΚΟ να αναδείξει και να αποδείξει άλλη μια φορά την αξία του σαν ένα μετριοπαθές, συνετό, συναινετικό κόμμα του κέντρου.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, προκαταλήψεις και έμμονες ιδέες, συνθέτοντας διαφορετικές θέσεις και απόψεις, χωρίς να απορρίπτει εκ των προτέρων προτάσεις και ιδέες με βάση του από πού προέρχονται ή τι ιδεολογικό χρώμα έχουν, έχει μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

«Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε από το σπίτι μας. Θα πρέπει να μάθουμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που σαν δημοκρατικό κόμμα είναι λογικό να υπάρχουν. Στόχος η συναίνεση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης. Βεβαίως και θα απαιτούμε σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας - αυτό επιβάλει η δημοκρατία - χωρίς όμως να περιθωριοποιείται και να παραγνωρίζεται η μειοψηφία», ανέφερε.

Η μειοψηφία, πρόσθεσε, δεν πρέπει να νοιώθει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της και ότι αγνοούνται οι θέσεις και οι απόψεις της.

«Η συνεχής παράβλεψη της, στο τέλος οδηγεί στην απομόνωση, αδιαφορία και απομάκρυνση. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων είναι και η δύναμη του ΔΗΚΟ.

«Η εσωκομματική πολυφωνία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους ψηφοφόρους και πολίτες δυσαρεστημένους με τις δογματικές θέσεις των άλλων κομμάτων. Βέβαια, αυτή η πολυφωνία δεν θα πρέπει στο τέλος να καταλήγει να γίνεται εμπόδιο στο να έχει το ΔΗΚΟ σαφείς, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα», ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος του ΔΗΚΟ για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι να συσπειρώσει του ψηφοφόρους, να επαναφέρει μέλη και ψηφοφόρους που για το ένα ή τον άλλο λόγο δεν είναι πλέον στις τάξεις του, και να προσελκύσει νέα μέλη και ψηφοφόρους.

Τόνισε επίσης τη σημασία του πολιτικού διαλόγου και των προοπτικών συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δέχονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές.

Το Συνέδριο χαιρέτισε επίσης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν.

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης