Επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες και έριξαν την μπάλα στον Γ.Γ.

Ανοικτό παράθυρο επανέναρξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για το Κυπριακό στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περίπου δίωρης συνάντησης που είχαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και στο δείπνο που ακολούθησε, ανιχνεύθηκε ως κοινό έδαφος η διαπίστωση απλώς ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, αφέθηκε μέσα από την ανεπίσημου χαρακτήρα συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες.
 
Το ανοικτό αυτό παράθυρο συντηρεί το γεγονός ότι οι δύο οι ηγέτες, παρά τη διαπίστωση των διαφωνιών που υπάρχουν, αποδέχθηκαν σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το επιθυμεί, να αποστείλει προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει-βολιδοσκοπήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο άξονα τις παραμέτρους του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ουσιαστικά, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, το κατά πόσο θα αρχίσει μια εκ νέου περίοδος προπαρασκευής ή αν θα είναι μια περίοδος στασιμότητας, εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή.

 
Την ίδια ώρα, πάντως, οι δύο ηγέτες συνέκλιναν στην παράδοση-διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου του οδοφράγματος που συνδέει τη Λεύκα με το Απλήκι.    

«Υπήρξε μια δίωρη τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας με πολλή ευθύτητα, αλλά και πραότητα, έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου. Διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν, έχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί που είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κρανς Μοντανά τον Ιούλιο», ανέφερε με την επιστροφή του στο Προεδρικό και έπειτα από σύντομη σύσκεψη στην οποία παρακάθισε με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε, όπως δεν απέκλεισε κανένας, το ενδεχόμενο εάν ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, να επισυμβεί.

Ωστόσο, ερωτηθείς κατά πόσο κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινό έδαφος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρκούντως κατατοπιστικά…:  «Αν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους», είπε χαρακτηρίστηκα.

Κατά τη συνάντηση στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήγειρε, όπως αναμενόταν, την αξίωση της τουρκικής πλευράς για σύστασης τεχνικής δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο.
 
«Αλλά», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο. Δηλαδή, είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε μεικτής επιτροπής κλπ».

Ερωτηθείς κατά πόσο στο δείπνο τέθηκαν θέματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως δεν ήταν ένας διάλογος που επικεντρωνόταν σε συγκεκριμένα ζητήματα. «Έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές, κατά πόσο η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα τα οποία υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε. Αλλά σε λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε», ξεκαθάρισε.   
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μουσταφά Ακιντζί: Καμιά μεταβολή θέσεων από τις δύο πλευρές

Νερόβραστη δήλωση
Την αποτυχία του δείπνου να σπάσει το αδιέξοδο και να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά όσον αφορά την ουσία των θέσεων τους, προανήγγειλαν τα Ηνωμένα Έθνη διά μιας σύντομης γραπτής δήλωσης που εξέδωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόσω μάλιστα το δείπνο βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.  

 Στην δήλωσή της η κ. Σπέχαρ ανέφερε πως οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, αλλά και ότι μετά το τετ-α-τετ, οι δύο ηγέτες είχαν δείπνο με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του Γ.Γ. , Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι