Ανησυχούν τα κόμματα στην Κύπρο για την κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα  στην Κύπρο προκάλεσε η πρωινή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας  από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.
 

LIVE: Όλες οι εξελίξεις μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας

Το Ακρωτήρι στο επίκεντρο - Κανένας λόγος ανησυχίας για την Κύπρο (pics-video)


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε οποιοδήποτε κλίμα πανικού», ερωτηθείς σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δυτικές δυνάμεις.

«Έγινε μια επιχείρηση ξημερώματα σήμερα. Να ευχηθούμε να μην υπάρξει συνέχεια και να επικρατήσει η λογική, μέσα από συνομιλίες και διάλογο να αποφευχθούν περαιτέρω συρράξεις» είπε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του έκτακτου συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση του ο Άριστος Δαμιανού, μέλος τους πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ανάφερε πως: Δυστυχώς, με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ και με τη συνέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, κορυφώνεται επικίνδυνα η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία. Οι ΝΑΤΟικοί, με τρόπο κυνικό και παράνομο, επαναλαμβάνουν σαν φάρσα επιχειρήματα του παρελθόντος για να δώσουν τάχατες νομιμοποίηση στις πράξεις τους. Όπως έπραξαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τώρα στη Συρία.

Οι σημερινές αεροπορικές επιθέσεις αποτελούν εκ νέου παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και έγκλημα σε βάρος του λαού της. Ο οποίος πληρώνει βαρύ τίμημα στο βωμό της εξυπηρέτησης γεωπολιτικών, ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει κάθε μορφής επέμβαση στα εσωτερικά του συριακού κράτους, καλεί σε σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και σε τερματισμό κάθε ενέργειας που θυματοποιεί άμαχο πληθυσμό.

Η Κύπρος, θύμα και αυτή ανάλογων σχεδιασμών, δεν μπορεί να αποτελεί ορμητήριο. Ούτε δικαιούται η κυβέρνηση Αναστασιάδη να εμπλέκει την Κύπρο καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο έγκλημα σε βάρος του λαού της Συρίας. Όπως δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιεί τις βρετανικές βάσεις και τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος γειτονικών κρατών και λαών.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις και εισβολές, οι εκατόμβες νεκρών και τα εκατομμύρια προσφύγων πρέπει να ευαισθητοποιήσουν κάθε φιλειρηνιστή πολίτη. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή την ερχόμενη Δευτέρα στην αντιπολεμική εκδήλωση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης έξω από την αμερικάνικη Πρεσβεία.
 


Το Δημοκρατικό Κόμμα σε δελτίο Τύπου για τα γεγονότα της Συρίας ανάφερε πως εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και λύπη, καθώς τα θύματα, όπως συμβαίνει από την αρχή της κρίσης, θα είναι κατά κύριο λόγο ο άμαχος πληθυσμός.
 Ενώ συμπλήρωσε πως είναι επίσης ανησυχητικό και λυπηρό, γιατί δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης και επειδή, για μια ακόμη φορά, δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του διεθνούς οργανισμού.
 
Ευχόμαστε να συνειδητοποιήσουν οι μεγάλες δυνάμεις, ότι αν σπάσει το σχοινί, ίσως να μην υπάρχει δυνατότητα επανόρθωσης.

Η ανακοίνωση του πολιτικού κόμματος Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει πως: «Mας ανησυχεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Η επίθεση κατά της Συρίας αντίκειται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζουμε. Τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα κι όχι να υποβαθμίζουν τα ίδια το ρόλο του ΟΗΕ.

Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στη εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφαλείας στην περιοχή αλλά αντίθετα δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συγκρούσεων και επέκτασης των διενέξεων με εμπλοκή περισσότερων χωρών της περιοχής.

Ελπίζουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ με τη συνδρομή κι άλλων χωρών θα πετύχει την αποκλιμάκωση και την επιστροφή στο διάλογο για επίλυση της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να βλέπαμε και πρωτοβουλίες από την ΕΕ αν θέλει να διαδραματίσει θετικό ρόλο και να εδραιωθεί ως ένας τρίτος πόλος με αξιοπιστία και κύρος που πηγάζει από τις αρχές στις οποίες εδράζεται».

Από την άλλη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη χρήση χημικών όπλων.Η χρήση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά, και προσθέτει στην ανακοίνωση του πως:
 
Η προσπάθεια όμως των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας να δικαιολογήσουν την ψεσινή μαζική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από την πρόφαση αυτή. Οι τρεις κυβερνήσεις -που έχουν λένε τη δυνατότητα να διεξάγουν πυραυλικές επιθέσεις με χειρουργική ακρίβεια στη βάση πληροφοριών που εντοπίζουν και το τελευταίο βαρέλι χλωρίνης- δεν κατάφεραν να προσκομίσουν επαρκείς αποδείξεις για την πρόσφατη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
 
Αλίμονο αν γίνει αποδεκτό ότι επειδή κάποιες χώρες έχουν την στρατιωτική δυνατότητα θα αποφασίζουν από μόνες τους και χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις κατά κρατών ή λαών. Πόσο μάλλον που η πυραυλική επίθεση καθιστά αδύνατη την εργασία του κλιμακίου της διεθνούς επιτροπής για τη χρήση των πυρηνικών όπλων που έφτασε χτες στη Συρία.
 
Καταδικάζουμε την επίθεση των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας κατά της Συρίας και ζητούμε την άμεση διερεύνηση από διεθνή οργανισμό των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων.
 
Καταδικάζουμε επίσης την έκνομη και παράνομη χρήση των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο σε αυτή την επιχείρηση.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης είχε θέσει με έντονο ύφος στη πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ζήτημα της χρήσης των βρετανικών βάσεων και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδείξει στην Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου οι βρετανικές βάσεις στη Κύπρο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς παρά μόνο όταν απειλείται η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Προφανώς η περίπτωση της ψεσινής επίθεσης δεν αφορά την ασφάλεια της Βρετανίας, ούτε αφορά επιχείρηση εγκεκριμένη από τον ΟΗΕ, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων  στο εσωτερικό της Βρετανίας.
 
Η κυπριακή κυβέρνηση τι έκανε άραγε; Μήπως αρκέστηκε να πει "οι βάσεις είναι βάσεις ";

Το κόμμα Αλληλεγγύη σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε πως: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, αλλά η κλιμάκωση του πολέμου δεν μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα ενός λαού που εδώ και οχτώ χρόνια ζει τον εμφύλιο. Απόρροια γενίκευσης των συρράξεων στην περιοχή μας μετά την «αραβική Άνοιξη», όταν πρώην εκλεκτοί της Δύσης όπως οι Σαντάμ Χουσεϊν, Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσαντ, έπαψαν να τους υπακούν. Τα προβλήματα των λαών, όσον πολύπλοκα και αν είναι, δεν επιλύονται με τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βία αλλά μέσα από διάλογο».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Από την άλλη, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την πρωινή επίθεση στη Συρία από δυτικές δυνάμεις, καταδικάζοντας τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από μέρους του Άσαντ και θεωρώντας την ενέργειά του ως έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Υπενθυμίζουμε στη λαλίστατη Τουρκία ότι είναι αυτή που χρησιμοποίησε βόμβες ναπάλμ στην Κύπρο το 1964, είναι αυτή που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, σκοτώνοντας και βιάζοντας το λαό της, είναι αυτή που εισέβαλε μόλις πρόσφατα στο Αφρίν, επιφέροντας την καταστροφή, ξεριζώνοντας τον κόσμο από τις εστίες του. Η ίδια η Τουρκία έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των Κούρδων, έχει καταγγελθεί διεθνώς για τον αφανισμό χιλιάδων Κούρδων πολιτών, καθώς επίσης και το Ισραήλ το οποίο αποδεδειγμένα έκανε χρήση χημικών στο Νότιο Λίβανο το 2006, με τις καταγγελίες να κάνει τότε το βρετανικό δίκτυο BBC».

«Συνακόλουθα δεν υπάρχουν καλά ή κακά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας γιατί όλα ανεξαιρέτως αφήνουν πίσω τους την καταστροφή» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδιίκασε σε σύντομη ανακοίνωση του την επίθεση κατά του συριακού λαού ενώ ανάφερε,
 
"Η παρούσα Συριακή Κυβέρνηση παρ’ όλες τις αδυναμίες της, αποτελεί αυτή την στιγμή το ανάχωμα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και η περεταίρω αποσταθεροποίηση της δεν είναι προς το συμφέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ελληνισμού γενικότερα".
 

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές