Τουσκ: Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστούν

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ελπίζουν σε ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το σύνολο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όμως συνειδητοποιούν τη δυσκολία του εγχειρήματος, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στη συζήτηση κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ σημείωσε ότι "οι ηγέτες συζήτησαν ακόμη, για την Τουρκία, ενόψει της συνάντησης μας τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σκληρά τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο", συμπληρώνοντας ότι "το ζήτημα αυτό θα το θέσουμε στη Βάρνα, όπου ελπίζουμε να έχουμε μια ευρεία συζήτηση για τις ευρω- τουρκικές σχέσεις και τις προοπτικές τους".

"Έχω υπόψιν", είπε ο Πρόεδρος Τουσκ, "ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση, η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και για ένα αριθμό επιπλέον περίπλοκων θεμάτων, τα οποία θα συζητηθούν στη Βάρνα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και τις κινήσεις της στη Συρία".

"Ακόμα και έτσι είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μιλάμε ο ένας στον άλλον ανοιχτά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα και κοινού συμφέροντος", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Γιούνκερ σημείωσε ότι "συζητήσαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπως ξέρετε θα υπάρξει μια Σύνοδος με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα την επόμενη Δευτέρα, αλλά έχω ανάμικτα συναισθήματα για αυτή τη συνάντηση, διότι ο κύριες πηγές προστριβών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκία αυξάνονται και ελπίζω να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, χωρίς να εξαιρούμε τα θέματα όπου διαφωνούμε και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία".

"Ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει" 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες αφού καταδίκασε τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λάο», είπε πως η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. 

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα είπε εξάλλου: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

Για τον φόβο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυρυβολεί τα πόδια του» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

Σε ερώτηση για το δεσμευτικό χαρακτήρα του κειμένου των Ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ελπίζει η Τουρκία θα άλλαξει τακτική και να επανέρθει σε όρους καλης γειτονίας.

Έχουμε το χέρι τεταμένο στη φιλιά και στο διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. «Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Μακρόν: Αντίθετη προς τις βασικές αρχές του ΟΗΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά με την Τουρκία η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Βάρνας, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την Τουρκία και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, την ανησυχία της ΕΕ για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνιστά «κατάφορη παραβίαση» του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι στις 26 Μαρτίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσουν στη Βάρνα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και η δεύτερη δόση από την ΕΕ, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Η Α. Μέρκελ σημείωσε επίσης την ανησυχία των ευρωπαίων για τις διαφωνίες που υπάρχουν με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ