Ν. Αναστασιάδης: Καταδικάστηκαν με απερίφραστο τρόπο οι ενέργειες της Τουρκίας

Την πραγματικά ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, για την ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης από πλευράς Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το γεγονός ότι μέσα από τα συμπεράσματα για πρώτη φορά διαφαίνεται η καταδίκη με απερίφραστο τρόπο για τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 


«Και με τον όρο Ανατολική Μεσόγειο εννοούμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς, επ’ αυτού έγιναν οι καταγγελίες και επ’ αυτού αποφαίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως επίσης βεβαίως και καταδίκη για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο πέλαγος», ανέφερε.
 
Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδηλώνουν την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή του, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, καθώς και ότι είναι για πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει και της συνόδου της Βάρνας», υπογράμμισε.
 
«Την ίδια ώρα η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου για την εξερεύνηση, αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος, και προσέθεσε: «Ένα άλλο στοιχείο εξίσου σημαντικό είναι η ανάγκη όπως η Τουρκία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά την ίδια ώρα καλείται και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Την ίδια ώρα εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζητώντας τερματισμό της απαραδέκτου καταστάσεως», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
«Καταληκτικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας, σε σχέση και με τα συμπεράσματα, τις διαπιστώσεις μέσα  από τα συμπεράσματα των παρανόμων παραβιάσεων», σημείωσε.
 
Υπέδειξε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι τα Συμπεράσματα όπως διατυπώνονται, και οι εκφρασθείσες θέσεις θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Γιούνκερ σε όσους θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Βάρνας, με υπερτονισμό προς την Τουρκία πως προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που καταγράφονται στην ατζέντα, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί τόσο όσον αφορά τα πορίσματα ή τα συμπεράσματα, αλλά και όσον αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
 
Συμπλήρωσε δε ότι ένα άλλο στοιχείο είναι το καταληκτικό, ότι δηλαδή η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων τα  συμπεράσματα διαλαμβάνουν.

 

 «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά προσαρμοζόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν διαβλέπω πώς θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στα όσα ενδιαφέρουν τόσο την ίδια όσο και την Ε.Ε. και όλους εμάς», σημείωσε και διευκρίνισε: «Και θέλω να ξεκαθαρίσω, εμείς δεν είμαστε ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ούτε ενός διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αρκεί η Τουρκία να σεβαστεί ή να αποδείξει ότι σέβεται τόσο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όσο και το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο και αυτό θα είναι προς όφελος όλων».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι οι έκνομες ενέργειες, οι μονομερείς ενέργειες, οι απειλές και εκβιασμοί δεν δίνουν προοπτική στη βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε και δίδουν προοπτική στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το 2005 για ομαλή ενταξιακή πορεία.
 
«Συνεπώς αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως η δική μας επιθυμία είναι η Τουρκία να κατανοήσει ότι θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται με βάση τους στόχους που έχει θέσει, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη ευρωπαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά», κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Ε.Ε. καταδικάζει απερίφραστα είναι μια ακόμα πιο ενισχυτική παρέμβαση και ενίσχυση των προσπαθειών της Κύπρου να υλοποιήσει ως κυρίαρχο κράτος τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.
 
Επανέλαβε δε ότι το γεγονός ότι η τελευταία παράγραφος αναφέρει πως η Ε.Ε. θα παρακολουθεί ή ότι η Ε.Ε. είναι δεσμευμένη με την παρακολούθηση του θέματος, «λέει πολύ περισσότερα, απ’ ότι με δικά μου λόγια θα αποδοθούν».
 
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες αισιοδοξίας ότι η Τουρκία θα προσαρμοστεί ή θα ανταποκριθεί, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε και είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της απέναντι σε Κράτη Μέλη, είτε αυτή είναι η Κύπρος, είτε αυτή είναι η Ελλάδα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες αφού καταδίκασε τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λάο», είπε πως η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»