Ετοιμάζονται να απαντήσουν με γεωτρήσεις στις γεωτρήσεις οι Τούρκοι

Τις προθέσεις και επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δείχνουν απροκάλυπτα οι Τούρκοι, εμφανιζόμενοι αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά τους.
 
Την ώρα που Λευκωσία επιδιώκει και αναμένει επαναβεβαίωση της καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι φροντίζουν να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως όχι απλώς δεν υπαναχωρούν, αλλά αντιθέτως ότι θα το τραβήξουν μέχρι εκεί που δεν πάει.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε χθες αποστολή του ερευνητικού σκάφους της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο για διενέργεια γεωτρήσεων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, έπειτα από συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδικό χάρτη για το Κυπριακό αποφασίζουν τις επόμενες μέρες Τουρκία και Τ/κ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ερντογάν εξαγγέλλει τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου
 
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ», δήλωσε εξάλλου ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ, ενώ αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως οι συμφωνίες γίνονται από κοινού, διαφορετικά δεν είναι αποδεκτές.
 
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο Ρετζέπ Ακντάγ είπε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των Τ/κ. «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου είναι ισότιμος πλούτος και των δύο κοινοτήτων εκεί. Δεν μπορούν οι Ε/κ (να λένε) ‘εγώ θα φέρω τους Ιταλούς, θα φέρω άλλους, θα δημιουργήσω τετελεσμένα, θα έχω κέρδος και μην φοβάστε θα δώσω το μερίδιο των Τ/κ’», συνέχισε.
 
«Οι συμφωνίες», πρόσθεσε, «γίνονται από κοινού». «Σε αντίθετη περίπτωση δεν τις αποδεχόμαστε. Εμείς πήραμε νερό στην ‘τδβκ’, τώρα μεταφέρουμε ηλεκτρισμό, το Υπουργείο μας κάνει εργασίες. Εμείς προσπαθούμε, ώστε οι ομοεθνείς μας εκεί να ζήσουν μια καλύτερη και άνετη ζωή», ανέφερε περαιτέρω.
 
​​​​​​​
Οι πιο πάνω δηλώσεις από τουρκικής πλευράς, έρχονται εν πολλοίς να επιβεβαιώσουν σχετικές εκτιμήσεις στις οποίες προέβαιναν προ ημερών στον Reporter κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι δηλαδή η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει κατά τρόπο ανάλογο που το έπραξε με την ENI, τις έρευνες της Exxon Mobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως η Τουρκία, το πιθανότερο είναι να μην στείλει πολεμικά πλοία, ούτε κατά τις προτακτικές έρευνες που αυτή την περίοδο διενεργούν το Med Surveyor και εν συνεχεία το Ocean Invstigator, ούτε και τον Οκτώβριο όταν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο. Συναφώς, προέβλεπαν ως απάντηση από πλευράς Τουρκίας, αυτό ακριβώς που μόλις χθες προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, τουτέστιν διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.  
Ερωτήθεντες πώς αντιδρούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε μια τέτοια ενέργεια των Τούρκων, οι ίδιοι αξιωματούχοι απαντούσαν με νόημα: «Τι άλλο από το να τους καταγγείλουμε;» 
 
Σε ό,τι αφορά τα δύο ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil που βρίσκονται στην Κύπρο για διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών μελετών, το μεν Ocean Invstigator παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού αναμένοντας οδηγίες προκειμένου να ξεκινήσει για τον στόχο του, ενώ το Med Surveyor  συνεχίζει τις έρευνες του στους τρεις δυνητικούς στόχους εντός του τεμαχίου 10.  

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε