Κυριακή 25 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κατατέθηκε στην Ε.Ε. η συμφωνία πλαίσιο για τον αγωγό Αφροδίτης-Αιγύπτου

  21/03/2018 12:34
Κατατέθηκε στην Ε.Ε. η συμφωνία πλαίσιο για τον αγωγό Αφροδίτης-Αιγύπτου

Κατατέθηκε στην Ε.Ε. η συμφωνία πλαίσιο για τον αγωγό Αφροδίτης-Αιγύπτου

  21/03/2018 12:34
Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση προχωρά με τον ενεργειακό της σχεδιασμό όπως έχει αυτός προγραμματιστεί, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για πώληση Φυσικού Αερίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, που διοργανώνει η  Gulf Publishing Company, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο κατά το οποίο έχουν παρουσιαστεί πολύ ενδιαφέροντα θέματα, και ιδιαίτερα αυτό που παρουσίασε ο δεύτερος τη τάξει της εταιρείας ΕΝΙ και υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας παγκοσμίως.

 
«Ως Κυβέρνηση, ως κράτος, έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που έχουμε χαράξει σε όλα τα θέματα, στα ερευνητικά θέματα, στα γεωπολιτικά θέματα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, αλλά βεβαίως και στο θέμα της αξιοποίησης των ανακαλύψεων, είτε αυτών που έχουμε ενώπιον μας σήμερα σε Αφροδίτη, Καλυψώ, αλλά και πιθανών μελλοντικών ανακαλύψεων», είπε.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε η Κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες στην Αίγυπτο για την πώληση του φυσικού αερίου του Αφροδίτη και είναι δεσμευμένη να εργαστεί στενά με τις εταιρείες, τις κοινοπραξίες αλλά και με τις χώρες της περιοχής για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
 
Ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θα ήθελε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε αναφέρεται δημοσίως. «Σε αυτό το στάδιο αρκεί να πούμε ότι είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο όσο και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Απ’ εκεί και πέρα ευελπιστώ ότι θα έχουμε μια κατάληξη σύντομα», πρόσθεσε.
 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκφράζουν ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις και για τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του ενεργειακού σχεδιασμού, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό που διαπιστώνεται από τις επαφές που έχει ο ίδιος αλλά και από την παρουσία των εταιρειών σήμερα στο συνέδριο, ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός συνεχίζεται και υλοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί.
 
Σημείωσε πως ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τουρκική προκλητικότητα είναι να έρθουν οι χώρες της περιοχής ακόμα πιο κοντά, είτε σε διακρατικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον δυσχεραίνουν την κατάσταση οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι η χώρα μας συνεχίζει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της παρ' όλες τις προκλήσεις. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους υπόλοιπους και θα συνεχίσουμε παρόλο αν προκαλεί την Κύπρο, την περιοχή, την Ευρώπη, ένας γείτονας», είπε.
 
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, επανέλαβε πως η παρουσία σήμερα τόσων πολλών εκπροσώπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή όχι στην κυπριακή ΑΟΖ τα λέει όλα.
 
Μιλώντας εντός του Συνεδρίου, ο Υπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο ώστε να τεθεί το αναγκαίο πλαίσιο που θα επιτρέψει την πώληση του αερίου σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου.
 
Τόνισε πως αν η Κύπρος ολοκληρώσει την πώληση υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην γείτονα χώρα και από εκεί μεταφερθεί στην Ευρώπη, τότε θα πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικά αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα φτάσει στην Ευρώπη. «Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη να το πάρει μέχρι τέλους», είπε.
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εντός του Συνεδρίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ την διακυβερνητική συμφωνία πλαίσιο για τον αγωγό μεταξύ του Αφροδίτη και της Αιγύπτου και πως αναμένεται απάντηση από την ΕΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας