Παρά φύση συνεργασίες ακόμα και μ’ εκπτώσεις-υπερβάσεις στον δεύτερο γύρο

Υπερβάσεις, αλλά και εκπτώσεις από διακηρυγμένες θέσεις-κυρίως στο Κυπριακό- θα χρειαστούν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής από τους υποψηφίους εκείνους (σ.σ. και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν), οι οποίοι θα βρεθούν εκτός νυμφώνος των προεδρικών εκλογών και θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του ενός εκ των δύο που θα επικρατήσουν στον πρώτο γύρο.
 
Κάτι ανάλογο, ενδεχομένως και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, θα χρειαστεί να πράξουν και οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στη δεύτερη Κυριακή, και εκ των πραγμάτων θα θέλουν διακαώς την υποστήριξη των χαμένων(σ.σ. αν όχι όλων κάποιων από αυτούς) του πρώτου γύρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκήρυξε διά στόματος Σιζόπουλου την Ομοσπονδία ο Νικόλας
 
Είθισται να λέγεται-και συνιστά εν πολλοίς πραγματικότητα-πως ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, σε σχέση με τον πρώτο γύρο, αποτελεί μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση όσον αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων επί των οποίων πραγματοποιείται.    
 
Ωστόσο, η υπόθεση σύναψης συμμαχιών μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ανάμεσα σε νικητές και χαμένους της πρώτης Κυριακής, φαίνεται να προδιαγράφεται ως ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, λαμβανομένου υπόψη του χάσματος που δείχνει να χωρίζει σήμερα κάποιους εκ των υποψηφίων στο Κυπριακό, αλλά και του σχεδόν καθημερινού γκρεμίσματος κάθε γέφυρας ουσιαστικής μελλοντικής επικοινωνίας.
 
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, βάσει των μέχρι στιγμής μετρήσεων δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στη δεύτερη Κυριακή. Υπό το πρίσμα αυτό, Νίκος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ οδεύουν προς τις προεδρικές εκλογές απαλλαγμένοι από τον βραχνά του τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο, αφού δεν θα βρεθούν-κανονικώς εχόντων των πραγμάτων-αντιμέτωποι με τέτοιου είδους διλήμματα.
 
Την ίδια ώρα όμως, πολύ δύσκολα με τα σημερινά δεδομένα Νίκος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ θα μπορέσουν να τύχουν της στήριξης κάποιου εκ των χαμένων του πρώτου γύρου, αφού:
 
*Με τον μεν Σταύρο Μαλά και το ΑΚΕΛ μπορεί να κινούνται λίγο-πολύ στο ίδιο μήκος κύματος στο Κυπριακό, ωστόσο ξεκάθαρη πολλές φορές υπήρξε από πλευράς η ΑΚΕΛ η τοποθέτηση ότι οι ιδεολογικοπολιτικές τους διαφορές είναι τέτοιες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το κόμμα τους να συνεργαστεί σε επίπεδο εκλογών με τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ.
 
*Εξίσου δύσκολα για τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ είναι τα πράγματα όσον αφορά πιθανή προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αν αυτός είναι που τελικά θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Τα δύο στρατόπεδα, πέραν του χάσματος που τα χωρίζει στο Κυπριακό, αντιπαρατίθενται ενόψει προεδρικών εκλογών σε πλαίσιο που αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της προσωπικής βεντέτας μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων, καθιστώντας εκ των πραγμάτων ουτοπικό το σενάριο σε κάποια στιγμή να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα. Δεν παραγνωρίζεται άλλωστε και το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που με την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ τον Δεκέμβριο του 2013, δρομολόγησε με συνοπτικές διαδικασίες και οδήγησε το κόμμα του λίγους μήνες αργότερα εκτός κυβερνητικού σχήματος.
 
*Μεγάλη έκπληξη και ανατροπή τεραστίων διαστάσεων θ’ αποτελούσε εξάλλου πιθανή συνεργασία και στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο, είτε από τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών είτε από τον Χρίστο Χρίστου και το ΕΛΑΜ, καθότι πρόκειται για δύο στρατόπεδα τα οποία, μεταξύ άλλων, διαφωνούν με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως όσον αφορά το ΕΛΑΜ, πληροφορίες του REPORTER θέλουν το Κίνημα να μην τάσσεται στον δεύτερο γύρο υπέρ κανενός υποψηφίου.
 
*Από την άλλη, θεωρητικά ομιλούντες, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον δεύτερο γύρο όπως και άλλες φορές έπραξαν στο παρελθόν, στη βάση της πρακτικής χρυσώματος του χαπιού και συμβιβαστικών φόρμουλων που θα μπορούσαν να εφεύρουν, προκειμένου να έρθουν οι θέσεις τους πιο κοντά. Όμως ακόμα και αυτό φαντάζει στην προκειμένη περίπτωση ως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς:
 
*Αν στον δεύτερο γύρο βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πώς το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς θα έρθουν να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο ο οποίος περιστοιχίζεται από κόμματα που απορρίπτουν ξεκάθαρα τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως είναι η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη; Αλλά και έναν υποψήφιο επίσης, που και ο ίδιος μέσα από τη Νέα Στρατηγική που προτείνει, απορρίπτει με τρόπο συγκεκαλυμμένο τη συγκεκριμένη μορφή της λύσης;
 
Γίνεται σαφές πως μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά μια ακόμη παρά φύση ευκαιριακή συνεργασία σε προεδρικές εκλογές, που θα έχει δίχως άλλο ημερομηνία λήξης.  Όπως ευκαιριακή συνεργασία με ημερομηνία λήξης-ενέκα των προαναφερθέντων διαφορών τους- φαντάζει να είναι σε περίπτωση που ο Σταύρος Μάλας θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, πιθανή στήριξή του από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ, ή οποιοδήποτε από τα άλλα τρία κόμματα(σ.σ. ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους), που υποστηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο.     
 
 

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους
«Εξαιρετικά σαφές» το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία-Θεμελιώδες στοιχείο η πρόοδος στο Κυπριακό
Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Φον ντερ Λάιεν για στήριξη σε Λίβανο
Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο