Αποκήρυξε διά στόματος Σιζόπουλου την Ομοσπονδία ο Νικόλας

Αποκαλυπτικός ως προς το κατά πόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος αποδέχεται ή όχι τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Μιλώντας στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές», ο Μαρίνος Σιζόπουλος αποκήρυξε για λογαριασμό του υποψηφίου Προέδρου που το κόμμα του υποστηρίζει, δηλαδή του Νικόλα Παπαδόπουλου, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, απαντώντας ευθέως σε ένα ερώτημα στο οποίο μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέφευγε επιμελώς να τοποθετηθεί.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμφωνεί με τη θέση της ΕΔΕΚ πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου.     
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς κατά πόσο αποδέχεται ή όχι τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού, απαντούσε παραπέμποντας στο περιεχόμενο της λύσης και όχι στην ονομασία της, αφήνοντας ουσιαστικά ως επιλογή στο τραπέζι των συζητήσεων και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.  
 
Με περίπου αυτό τον τρόπο επιχειρείται απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα και στη «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού»,  του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου στο Κεφάλαιο 4 υπό τον τίτλο «Το ψευδοδίλλημα περί Ομοσπονδίας», αναφέρονται στην καταληκτική παράγραφο του Κεφαλαίου αυτού τα εξής:
 
«Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ψευδοδίλημμα περί Ομοσπονδίας να αλλοιώσει τη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διεκδίκηση λύσης του Κυπριακού και πολύ περισσότερο να αποτελέσει προκάλυμμα πίσω από το οποίο θα κρυφτούν οι επικίνδυνες υποχωρήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων και πρόσχημα επιβολής μιας κακής λύσης η οποία θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα είναι λειτουργική, δεν θα είναι βιώσιμη, δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους και δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Το ερώτημα που αναφύεται ακόμα πιο έντονο έπειτα από τη διά στόματος Μαρίνου Σιζόπουλου αποκήρυξη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έγκειται στο σε ποια βάση, σε περίπτωση εισόδου του στον δεύτερο γύρο, θα επιδιώξει ενδεχομένως να εξασφαλίσει στήριξη από το ΑΚΕΛ, το οποίο ως γνωστό θεωρεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως τον μοναδικό δρόμο για λύση του Κυπριακού.   
 
Σε σημερινή γραπτή του δήλωση πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη βάση λύσης του Κυπριακού και κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που αποτελεί, όπως υπέδειξε, τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Στέφανου Στεφάνου:
 
«Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία ως τη χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Αυτό υποστήριξε σε ψεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Σιζόπουλος.
 
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος καλείται να ξεκαθαρίσει επιτέλους την θέση του για τη βάση λύσης του Κυπριακού. Συμφωνεί ή όχι με τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που αποτελεί τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς; Συμφωνεί ή όχι με το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 στο οποίο συνεχώς παραπέμπει ο κ. Παπαδόπουλος, που προβλέπει λύση στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας;
 
Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποια πραγματικά είναι η θέση των υποψηφίων Προέδρων στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της βάσης λύσης του Κυπριακού.
 
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος μέχρι σήμερα κρύβεται και δεν τοποθετείται σε αυτό. Προφανώς γιατί ξέρει πως θα δυσαρεστήσει τους συμμάχους του».

 

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους
«Εξαιρετικά σαφές» το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία-Θεμελιώδες στοιχείο η πρόοδος στο Κυπριακό
Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Φον ντερ Λάιεν για στήριξη σε Λίβανο
Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο