Επιχείρηση συσπείρωσης και άντλησης ψήφων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων που τους υποστηρίζουν και άντληση όσο το δυνατό περισσότερων ψήφων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι οι δύο άξονες γύρω από την οποία εστιάζουν και επικεντρώνουν πλέον την προεκλογική τους προσπάθεια τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων.
 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ουσιαστικά οριστικοποιήθηκε το προεκλογικό σκηνικό, καθότι είχαμε από την μια την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ από την άλλη ένα ακόμη κοινοβουλευτικό κόμμα, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αποφάσισε τον υποψήφιο τον οποίο θα υποστηρίξει(σ.σ. τον Νικόλα Παπαδόπουλο όπως αναμενόταν).
 
Μοναδική εκκρεμότητα που παραμένει όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις αποφάσεις τους για τις προεδρικές εκλογές είναι αυτή του ΕΛΑΜ, το οποίο αναμένεται να καταλήξει στον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στο πλαίσιο συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος την ερχόμενη Κυριακή.
 
Στο τραπέζι του ΕΛΑΜ ως πιθανοί προς στήριξη υποψήφιοι, βρίσκονται το όνομα του πρόεδρου του Κινήματος Χρίστου Χρίστου, καθώς και δύο μη κομματικοί, με το Πολιτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει πριν από την Κυριακή και να διαμορφώνει συγκεκριμένη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή.
 
Όσον αφορά τους τέσσερις μέχρι στιγμής βασικούς υποψήφιους, η προσπάθειά τους όπως έχει προαναφερθεί, επικεντρώνεται από την μια στη συσπείρωση των ψηφοφόρων των πολιτικών δυνάμεων που τους υποστηρίζουν, ενώ την ίδια ώρα στην άντληση όσο το δυνατό περισσότερων ψήφων από την μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
 
Όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER για τις προεδρικές εκλογές, σε υψηλά για την εποχή ποσοστά βρίσκεται η συσπείρωση του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, καθότι ξεπερνά το 80%. Το γεγονός αυτό ωστόσο, σε καμία περίπτωση και στιγμή δεν καθησυχάζει τους επιτελείς του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται και με το παραπάνω πως οποιοσδήποτε πιθανός εφησυχασμός ενδεχομένως να αποβεί μοιραίος στην προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη για επανεκλογή.
 
Πολλή δουλειά να κάνει προκειμένου να πετύχει τον πρώτο του στόχο, που είναι να στείλει αρχικά τον Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο, έχει το ΑΚΕΛ, του οποίου η συσπείρωση γύρω από τον υποψήφιο που υποστηρίζει-σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του REPORTER, βρίσκεται στο 67%.
 
Για το ΑΚΕΛ, το στοίχημα της δικής του συσπείρωσης καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο και επιτακτικό, δεδομένου ότι ο κ. Μαλάς δείχνει μέσα από τις έρευνες να δυσκολεύεται τα… μάλα να παρεισφρήσει σε άλλους κομματικούς χώρους πέραν από αυτόν της Αριστεράς.
 
Δουλειά έχουν και στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, με την συσπείρωση των κομμάτων που τον υποστηρίζουν να έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο. Και αυτό, καθότι η συσπείρωση του ΔΗΚΟ βρίσκεται στο 68%, της ΕΔΕΚ στο 56%, του Κινήματος Αλληλεγγύη στο 40% και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στο 35%(σ.σ. σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου προχθές Κυριακή.)
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης από τους τέσσερις βασικούς υποψήφιους δείχνει ν’ αντιμετωπίζει για την ώρα ο Γιώργος Λιλλήκας, καθότι η συσπείρωση της Συμμαχίας Πολιτών βρίσκεται μόλις στο 49%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συσπειρώνονται με Αναστασιάδη οι Συναγερμικοί, πολυσυλλεκτικός ο Νικόλας
 
 

Δειτε Επισης

Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»