Δημοσκόπηση REPORTER: Διεκδικήσιμο το 70% του εκλογικού σώματος

Περίπου επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος που ανέρχεται στο 30%, έχει λάβει τις αποφάσεις της όσον αφορά τον υποψήφιο που θα ψηφίσει. Την ίδια στιγμή όμως από την άλλη, μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα(70%), ακόμη αμφιταλαντεύεται και δίνει στους υποψηφίους πεδίον δόξης λαμπρό να την διεκδικήσουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμικό μπάσιμο Μαλά, υποχωρεί ο Νικόλας
 
*Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του REPORTER, που διενήργησε ο Οργανισμός Ερευνών Αγοράς και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους(σε ποσοστό 30%), έχουν καταλήξει οριστικά και αμετάκλητα στον υποψήφιο που θα ψηφίσουν, ενώ σχεδόν δύο στους δέκα(σε ποσοστό 18%), έχουν μεν αποφασίσει, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να αλλάξουν γνώμη.

Εντελώς αναποφάσιστο την ίδια ώρα είναι το 27% των ψηφοφόρων, ενώ ένα άλλο 25% μολονότι σκέφτεται να δώσει τη ψήφο του σε συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν το έχει ακόμα αποφασίσει.
 
Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, ουσιαστικά μόνο το 30% του εκλογικού σώματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κλειδωμένο», καθώς το άλλο 18% που έχει αποφασίσει αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει γνώμη, ένα 27% δεν έχει αποφασίσει, ενώ και ένα 25% προσανατολίζεται σε συγκεκριμένο υποψήφιο, χωρίς ωστόσο να το έχει αποφασίσει.     
 
 
*Υψηλός για την χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε μπορεί να χαρακτηριστεί ο βαθμός ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές, αφού σχεδόν επτά στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 68%), ενδιαφέρονται σε μεγάλο ή σε αρκετό βαθμό. Αντιθέτως, τρεις στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 32%), είτε ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό για τις προεδρικές εκλογές είτε δεν ενδιαφέρονται καθόλου.
 
*Ο υψηλός βαθμός ενδιαφέροντος για τις προεδρικές εκλογές αποτυπώνεται και στην πρόθεση των ψηφοφόρων να ασκήσουν ή όχι το εκλογικό τους δικαίωμα, καθότι οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν. Μάλιστα, πέραν των μισών ψηφοφόρων, σε ποσοστό 52%, δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν αποτελούν μόλις το 8% του εκλογικού σώματος.
 
*Όσον αφορά τη γνώμη των πολιτών ως προς το πού οδεύουν τα πράγματα στο Κυπριακό και συγκεκριμένα αν κινούνται προς την ορθή ή προς τη λάθος κατεύθυνση, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 74%, βλέπει να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Πρόκειται για εύρημα που δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρως φυσιολογικό, μιας και ο κάθε πολίτης για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους, βλέπει με αρνητικό μάτι την πορεία του εθνικού μας προβλήματος. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος ανάμεσα στην κοινή γνώμη, είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 4% πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή
Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ