Ολοκληρώθηκε το δείπνο στην Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί ώρα Κύπρου το μαραθώνιο δείπνο που είχαν στην Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αναμένεται σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμά του από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυπριακό ώρα… Νέας Υόρκης

Πρώτος στο χώρο της συνάντησης έφθασε ο Μουσταφά Ακιντζί, προβαίνοντας σε μια δήλωση αρκούντως ενδεικτική των προθέσεων του και της θέσης με την οποία μετέβη για να παρακαθίσει στο δείπνο.

«Βρισκόμαστε εδώ μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ο λόγος που είμαστε εδώ είναι η επιμονή της μιας πλευράς σε προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
 
Είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένη στις αρχές και είμαστε εδώ με την ελπίδα και την προσδοκία να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα Γενεύη, για να συνεχιστεί η Διάσκεψη που άρχισε τον Ιανουάριο.
 
Για να γίνει αυτό θα πρέπει φυσικά να μείνουμε προσηλωμένοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα σε αυτό το πλαίσιο και τις παραμέτρους με τα κοινά ανακοινωθέντα
 
Αυτό που χρειάζεται από τώρα και στο εξής είναι πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αν μείνουμε στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014 και όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου, τότε ο δρόμος για Γενεύη ανοίγει». 
 

 

(Το σχεδιάγραμμα του κρίσιμου δείπνου. Από την μια πλευρά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πλαισιούμενος από τους Έσπεν Μπαρθ Έιντε και Τζέφρι Φέλτμαν, και απέναντι οι δύο πλευρές με αριστερά προς δεξιά τους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Αναστασιάδη, Μουσταφά Ακιντζί και Οζντίλ Ναμί).
 

«Είμαστε εδώ για εποικοδομητικό διάλογο για να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω. Δεν έχω έρθει για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, και σήμερα ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο πώς θα μπούμε σε μια διαδικασία που να οδηγεί σε συνολική λύση, και όχι μόνο σε πρόοδο», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, οι δηλώσεις του οποίου που προηγήθηκαν, ενόχλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Το δείπνο, μετά από παρέλευση περίπου τριών από την έναρξή του, εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα λεπτά και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά του.  

 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)