Κυπριακό ώρα… Νέας Υόρκης

  
Το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και συγκεκριμένα το κατά πόσο θ’ ανοίξει ο δρόμος για σύγκληση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο προς συζήτηση του μείζονος θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κρίνεται σ’ εξαιρετικά μεγάλο βαθμό απόψε στη Νέα Υόρκη.
 
Στις επτά τοπική ώρα(σ.σ. δύο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, παρακάθονται σε δείπνο εργασίας που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Στο δείπνο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες) θα παρακαθήσει επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
 
Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες, έπειτα από το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε στην προσπάθεια για σύγκλιση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, και παρά την διπλωματία του πήγαινε-έλα που εφάρμοσε τις προηγούμενες εβδομάδες, χωρίς αποτέλεσμα, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Στόχος του κ. Γκουτέρες είναι να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών για την πορεία των συνομιλιών και πως θα προχωρήσει η διαδικασία για να επιλυθούν τα ζητήματα που απομένουν.

Η τουρκική πλευρά επιθυμεί όπως συγκληθεί νέα Διάσκεψη για την Κύπρο για αλληλένδετη συζήτηση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά που ζητά όπως σε μια ενδεχόμενη νέα Γενεύη συζητηθούν πρώτα η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, και αφού υπάρξει μετρήσιμη πρόοδος που θα φέρνει τις δύο πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας, να συζητηθεί στη συνέχεια το εδαφικό.
 
Ακολούθως, και σε περίπτωση που βρεθούν κοντά σε συμφωνία και στο εδαφικό(σ.σ. υπενθυμίζεται πως στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο κατατέθηκαν χάρτες), να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες των υπολοίπων τεσσάρων κεφαλαίων που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος.    
 
Της αποψινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την προετοιμασία της συμμετοχής του στο δείπνο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη.
 
«Ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα της(σ.σ. της αποψινής συνάντησης) θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ουσιαστική και με αποτελέσματα συζήτηση στο πιο σημαντικό κεφάλαιο, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι το οποίο αν πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να βοηθήσει και την όλη διαδικασία και τον στόχο για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας είναι εκεί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
 
«Θεωρούμε ότι είναι επιτέλους η ώρα και για την Τουρκία, σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, αν πραγματικά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού, να ανοίξει τα χαρτιά της και να συζητήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά για ένα κεφάλαιο, το οποίο θα κρίνει το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠτΔ: Εάν επικρατήσει σύνεση και θετική προσέγγιση εφικτή μια Γενεύη
 
Εξάλλου, εκείνο που θα κρίνει το επόμενα βήματα θα είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή από την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει του αποψινού δείπνου.
 
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι από ε/κ πλευράς δεν γίνεται καμία αποδοχή συζήτησης ή αναφοράς στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί πρόνοιες για να υπάρχει χώρος όπου θα γίνουν δηλώσεις, εφόσον χρειαστεί, ωστόσο διευκρινίζεται ότι ζητήματα όπως το αν θα υπάρξει κοινή δήλωση ή άλλος τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της συνάντησης θα αποφασιστούν στη διάρκεια του δείπνου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προσυνεννόηση.
  
Στις δέκα αύριο το πρωί (τοπική ώρα) ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρέσβη Σινιρλίογλου.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ