ΠτΔ: Εάν επικρατήσει σύνεση και θετική προσέγγιση εφικτή μια Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έλαβε χώρα το πρωί, στη Νέα Υόρκη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για την προετοιμασία της συμμετοχής του Προέδρου στο αποψινό δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  
 
Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να φτάσει και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, που επίσης θα συμμετάσχει στο δείπνο.  
 
Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε για την αποψινή συνάντηση ότι «ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα της θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ουσιαστική και με αποτελέσματα συζήτηση στο πιο σημαντικό κεφάλαιο, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι το οποίο αν πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να βοηθήσει και την όλη διαδικασία και τον στόχο για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού».  
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας είναι εκεί και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
 
Στο μεταξύ, εκείνο που θα κρίνει το επόμενα βήματα θα είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας, όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή από την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει του αποψινού δείπνου.
 
Ταυτόχρονα τονίζεται ότι από ε/κ πλευράς δεν γίνεται καμία αποδοχή συζήτησης ή αναφοράς στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Το δείπνο θα ξεκινήσει στις 2 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου και αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις ώρες. Έχουν ληφθεί πρόνοιες για να υπάρχει χώρος όπου θα γίνουν δηλώσεις, εφόσον χρειαστεί, ωστόσο διευκρινίζεται ότι ζητήματα όπως το αν θα υπάρξει κοινή δήλωση ή άλλος τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της συνάντησης θα αποφασιστούν στη διάρκεια του δείπνου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προσυνεννόηση.  
 
Στόχος του κ. Γκουτέρες είναι να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών για την πορεία των συνομιλιών και πως θα προχωρήσει η διαδικασία για να επιλυθούν τα ζητήματα που απομένουν.
 
 
Την Δευτέρα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσει τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρέσβη Σινιρλίογλου.  
 
Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ελληνική πλευρά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες – τις οποίες διαψεύδει πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, για μετάβαση του κ. Έιντε στην Αθήνα, την Τρίτη.
 
ΠτΔ: Εάν επικρατήσει σύνεση και θετική προσέγγιση εφικτή μια Γενεύη  
 
Επιβεβαιώνοντας όσα έθεσε στο τελευταίο σχέδιό του προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με μια νέα προσέγγιση στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ξεκινώντας από το επίμαχο κεφάλαιο της ασφάλειας και τον εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε λίγο πριν την αποψινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι εάν επικρατήσει σύνεση και θετική προσέγγιση, το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους μπορεί να είναι εφικτό.  
 
«Αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να μεταβούμε στη Γενεύη και να εμπλακούμε σε μία διαδικασία, η οποία θα έχει λυσιτελή χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της πρότασης που κατέθεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.  
 
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να έχει κάνει όλη τη πρέπουσα προετοιμασία για την αποψινή συνάντηση (στις 2:00 ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και θα θέσει, είπε, όλα τα πρόσφατα δεδομένα και θα αναλύσει τις σκέψεις του για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.  
 
«Να διαπιστώσουμε αν όλοι -και η Τουρκία- πραγματικά επιθυμούν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ως θετικό το ενδιαφέρον του κ. Γκουτέρες, «του οποίου έχουμε δει δείγματα γραφής της προσέγγισής του».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του