Στη Νέα Υόρκη για το κρίσιμο δείπνο ο Αναστασιάδης

Έφθασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να συμμετάσχει στο δείπνο που παραθέτει απόψε στις 7 το βράδυ (τοπική ώρα) ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δύο ηγέτες, για ανασκόπηση των συνομιλιών και συζήτηση επί των επομένων βημάτων.
 
Τον Πρόεδρο συνόδευε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης – ο οποίος επίσης θα παρακαθίσει στο δείπνο – φθάνει αργότερα σήμερα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και διπλωμάτες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας για προετοιμασία της συνάντησης.
 
 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα λάβουν χώρα επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Εσπεν Μπάρθ Έιντε με τις δύο πλευρές, εν όψει του δείπνου, το οποίο διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι θα διαρκέσει περί τις 3 ώρες.
 
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα. Την Δευτέρα το πρωί, έπειτα από βρετανικό αίτημα θα ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πρόγραμμά του υπάρχει συνάντηση τη Δευτέρα και με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.
 
Συνάντηση Αναστασιάδη-Κάμερον
 
Συνάντηση με τον τέως Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είχε στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Κάμερον είχαν αναπτύξει μία στενή σχέση συνεργασίας και αμοιβαίας εκτίμησης όσο αμφότεροι κυβερνούσαν τις χώρες τους και στο πλαίσιο αυτό κατά τη συνάντησή τους αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, αλλά και για θέματα όπως το Brexit.
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και τις κύριες προκλήσεις που υφίστανται ως προς τις προσπάθειες λύσης, ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την τουρκική απαίτηση για τις τέσσερις ελευθερίες.
 
Ο κ. Κάμερον έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη για οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί ως προς ζητήματα στα οποία μπορεί να έχει λόγο και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποσχέθηκε να επισημάνει και ο ίδιος από την πλευρά του στον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τις κυπριακές θέσεις ως προς την ασφάλεια και εγγυήσεις και ως προς τις τέσσερις ελευθερίες.
 
Στο μεταξύ, την άποψη ότι είναι πολύ κοντά η λύση του Κυπριακού προβλήματος, και ότι αυτή η λύση μπορεί να επιφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» ο τέως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.
 
Ο κ. Μπάϊντεν ανέφερε ότι στο Κυπριακό οι ΗΠΑ  έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας την επίτευξη συμβιβασμού, όχι, όμως, ως μεσολαβητής. Επισήμανε εξάλλου, ότι ο ΟΗΕ κάνει εξαιρετική δουλειά  υποστηρίζοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν.
 
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Μπάϊντεν είπε ότι από την πολύχρονη ενασχόλησή του με πολύπλοκες διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , δεν είναι πολλές οι φορές που συνεργάστηκε, όπως στην Κύπρο, «με ηγέτες που επιθυμούν ειλικρινά και οι δυο τους να φτάσουν σε λύση, έχουν καλή προσωπική σχέση και μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον».
 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο