Χρ. Πατσαλίδης: Έχουμε συγκεκριμένες διαφορές με ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη

Τη διαφωνία του με τη διαδικασία οικοδόμησης της συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χρίστος Πατσαλίδης.  
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Χρίστος Πατσαλίδης επανέλαβε τη θέση την οποία διατύπωσε την περασμένη Πέμπτη στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, ότι θα έπρεπε να προηγηθεί κοινό πρόγραμμα των συνεργαζομένων κομμάτων πριν από την επικύρωση της συνεργασίας, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες μεταξύ τους διαφορές στο Κυπριακό.
 
«Για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό θέμα. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί μπορεί να διαφωνούμε με συγκεκριμένους χειρισμούς στου Κυπριακό, αλλά από την δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αφορισμούς που ίσως φέρουν χειρότερα αποτελέσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.     
 
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν απέκρυψε τη διαφωνία του και για το γεγονός ότι της επικύρωσης από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ δεν προηγήθηκε συζήτηση, όπως συνέβαινε σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν.  
 
Υπενθυμίζεται πως στην Κεντρική Επιτροπή κατατέθηκε εισήγηση που διαμορφώθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο με 26 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και τέσσερις αποχές, η οποία εγκρίθηκε διά βοής. 
 
Αποχή στο Εκτελεστικό Γραφείο τήρησαν οι Χρίστος Πατσαλίδης, Άγγελος Βότσης, Γιάννος Λακκοτρύπης και Χρίστος Φλουρέντζος. 
  
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πατσαλίδη:
 
«Η δική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική διακήρυξη, μια συγκεκριμένη βάση αρχών πάνω στην οποία θα μπορεί να εγκριθεί η οποιαδήποτε συνεργασία. Και το θεωρώ αυτό πολύ σημαντικό από τη στιγμή που στο Κυπριακό τουλάχιστον, υπάρχει μια διαφορά όσον αφορά την αρχή λύσης του Κυπριακού. Για το ΔΗΚΟ παραμένει η αρχή, όπως υποστηρίχθηκε για τόσα χρόνια απ’ όλους τους προέδρους του κόμματος-και από τον νυν πρόεδρο του κόμματος-ότι εμείς επιλέγουμε τη λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής, σίγουρα με το σωστό περιεχόμενο, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε ακούσει θέσεις κάθετα αντίθετες με τη διζωνική. Αυτά τα πράγματα πρέπει να διασαφηνιστούν. Το ότι όλα τα κόμματα διαφωνούν με συγκεκριμένους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό σήμερα, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους. Ούτε αναμένεται να συμφωνούν. Όμως πρέπει να υπάρχει κοινή σύγκλιση. Δεν μπορεί για παράδειγμα η βάση να λέμε εμείς, ναι δεχόμαστε διζωνική με εκείνο το περιεχόμενο που να επιτρέπει…, και την ίδια στιγμή να ακούμε δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς περί αυτής της λύσης. Πρέπει να βρεθεί η κοινή συνισταμένη βάσει της οποίας να μπορούμε να παρουσιάσουμε ακριβώς ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα είναι ξεκάθαρες οι στοχεύσεις και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Νομίζω αυτή έπρεπε να ήταν η θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο για συζήτηση. Αυτό ακριβώς ήταν που είπα εγώ, ότι αφού δεν έχουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο βάσης διαπραγματεύσεων και αφού ξέρουμε ότι με τα κόμματα που μιλάμε για συνεργασία υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές, θα πρέπει να καθοριστούν οι αρχές και βάσεις. Για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό θέμα. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί μπορεί να διαφωνούμε με συγκεκριμένους χειρισμούς στου Κυπριακό, αλλά από την δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αφορισμούς που ίσως φέρουν χειρότερα αποτελέσματα».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας διά βοής από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ-Υποψήφιος και με βούλα
 
«Σε μια περίοδο που υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και να υπάρχουν μεγαλύτερες συγκλίσεις μεταξύ πολλών κομμάτων», συνέχισε ο Χρίστος Πατσαλίδης, «για εμένα το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι συγκλίσεις εφ’ εξής θα πρέπει να γίνονται στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. Άρα η θέση μου ήταν ξεκάθαρη. Έπρεπε να είχαμε μπροστά μας τις συγκεκριμένες προτάσεις και συγκλίσεις, τουλάχιστον στα βασικά θέματα, για να υπάρξει ακριβώς σαφής εικόνα. Συνεργασίες, συνασπισμοί, συμμαχίες, προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ κομμάτων γίνονταν πάντα και το προεδρικό σύστημα αυτό επιβάλλει. Αυτό πρέπει να γίνεται όμως όσο πιο ξεκάθαρα και για μένα παραμένει μια διαφορά η βάση λύσης του Κυπριακού. Στον προεκλογικό θα λέει ο ένας είμαστε υπέρ  της διζωνικής και ο άλλος θα λέει όχι; Όλα αυτά πρέπει να μπουν κάτω και να συζητηθούν. Και επειδή θεωρώ ότι αρκετά υποφέραμε στον τόπο μας από διαχωρισμούς, φανατισμούς και μεγάλες κουβέντες, θέλω να πω ότι προσωπικά δεν υιοθετώ τον διαχωρισμό σε πατριωτικές και μη πατριωτικές δυνάμεις».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνα Νικόλα επικύρωσε το Συνέδριο της ΕΔΕΚ
  
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές