Άτακτη προεκλογική υπαναχώρηση Αναστασιάδη μπροστά στους νοσηλευτές

Άτακτη υπαναχώρηση από μια ξεκάθαρα διακηρυγμένη από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων και κυβερνώντος κόμματος(σ.σ. του ΔΗΣΥ) θέση, αποτελεί η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη-όπως αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό- για σε βάθος χρόνου και σταδιακή παραχώρηση της πανεπιστημιακής κλίμακας(Α8) στους νοσηλευτές.  
 
Πρόκειται για ικανοποίηση ενός αιτήματος των νοσηλευτών που χρονολογείται, και το οποίο κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους νοσηλευτές και το κυβερνητικό στρατόπεδο, με μερίδα μάλιστα των πρώτων να κατέρχονται προς διεκδίκησή του σε πολυήμερες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν συναφώς πως αυτό  που ανάγκασε χθες τον Νικό Αναστασιάδη να πει το «ναι» στους νοσηλευτές, ήταν ακριβώς η δαμόκλειος σπάθη που έθεσαν απέναντι του και οι δύο συντεχνίες των νοσηλευτών, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, για κοινές αυτή τη φορά απεργιακές κινητοποιήσεις και πλήρη παράλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν την πανεπιστημιακή κλίμακα οι νοσηλευτές
 
Ο Αβέρωφ τους καλούσε
ν’ αλλάξουν επάγγελμα…
Κατηγορηματική και σταθερή ήταν ωστόσο η διαχρονική θέση του κυβερνητικού στρατοπέδου πως ένα τέτοιο αίτημα δεν θα μπορούσε με τίποτα να ικανοποιηθεί, καθότι μια τέτοια εξέλιξη θα προϋπόθετε τεράστιο οικονομικό κόστος, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, αφού θ’ άνοιγε μια νέα μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά.  
 
Είναι υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης από πλευράς Κυβέρνησης, που και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε πριν από περίπου ένα χρόνο ανοίξει πόλεμο με τους νοσηλευτές, καλώντας τους ν’ αλλάξουν επάγγελμα αν δεν τους αρέσει το υφιστάμενο καθεστώς εργοδότησής τους. Ενώ και ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μόλις μέχρι προ μερικών ημερών, παρέπεμπε τους νοσηλευτές σε σχέση με την επαγγελματική αναβάθμισή τους, στην μετά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων εποχή.
 
Δήλωνε εξάλλου χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 30 Μαρτίου 2016, σχολιάζοντας των αίτημα των νοσηλευτών για ένταξή τους στην πανεπιστημιακή κλίμακα: «Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών».
 
 «Γενικά με ενοχλεί όταν χάνουμε το μέτρο. Όταν ξεφεύγουμε από τον ορθολογισμό. Όταν πολύ σύντομα ξεχνάμε αυτά που βιώσαμε ως τόπος», διαμήνυε παράλληλα στις 23 Φεβρουαρίου 2016 ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Και συμπλήρωνε: «Πολύ περισσότερο όμως με ενοχλεί, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ορισμένοι θεωρούν ότι με την απειλή ότι θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους, πρέπει τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να ενδίδει στις οποιεσδήποτε απαιτήσεις τους... Ενώ οι νοσηλευτές είναι από το 1960, στην κλίμακα Α4, να πάνε στην κλίμακα Α8. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι είναι ένας ακόμη λόγος να ξεκινήσουμε ξανά να ανατινάζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά να δούμε και το θέμα της κοινωνικής και άλλης δικαιοσύνης».
 
Τους έφερε προ τετελεσμένων
Παρ’ όλα αυτά, και με φόντο τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέκρουσε πρύμναν, πήρε πάνω του το όλο ζήτημα, και αποφάσισε πως θα ικανοποιήσει το αίτημα αυτό των νοσηλευτών, φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων και ουσιαστικά αφήνοντας εκτεθειμένους, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και τους συνεργάτες του(σ.σ. βλέπε υπουργούς του) στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίοι κατά καιρούς και με έντονο τρόπο είχαν ταχθεί εναντίον.
 
Ενδεικτικό του τρόπου χειρισμού του όλου ζητήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι μέχρι και μερικά λεπτά πριν από τη χθεσινή  συνάντηση με τις συντεχνίες των νοσηλευτών, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης δεν ήταν ενήμερος για την αλλαγή πλεύσης του Νίκου Αναστασιάδη και την απόφασή του να παραχωρήσει την πανεπιστημιακή κλίμακα στους νοσηλευτές. Ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενημερώθηκαν σχετικά σε συνάντηση που προηγήθηκε αυτής με τους νοσηλευτές, καταθέτοντας εκ νέου τη διαφωνία τους, αλλά «αναγκαζόμενοι» τελικά ν’ ακολουθήσουν και να… συμφωνήσουν με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.   
 
Ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου
Η καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα αυτή υπαναχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη, θεωρείται βεβαίως πως πολύ πιθανόν ν’ αποβεί υποβοηθητική στην καταβαλλόμενη από πλευράς Υπουργού Υγείας προσπάθεια για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Την ίδια ώρα όμως από την άλλη, πέραν των αλγεινών μηνυμάτων που εκπέμπει στο σύνολο της κοινωνίας ως κίνηση εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και σίγουρα όχι σε μεθόδους ενάσκησης πολιτικής σε ένα σύγχρονο κράτος-το οποίο μάλιστα μόλις προ τετραετίας κατέρρευσε οικονομικά και βρέθηκε προ του φάσματος της χρεοκοπίας- ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για άλλες επαγγελματικές ομάδες στο Δημόσιο, στοιχίζοντας ταυτόχρονα στον φορολογούμενο πολίτη δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και όλα αυτά, διαγράφοντας την πραγματικότητα πως οι νοσηλευτές, όσο συμπαθής ομάδα εργαζομένων και να είναι, αλλά και όσο σημαντική και να είναι η δουλειά τους, όταν εισήλθαν στο Δημόσιο δεν εισήλθαν ως Α8, ως εργαζόμενοι δηλαδή με πανεπιστημιακό δίπλωμα.
  
Ο εμφύλιος ΠΑΣΥΔΥ-ΠΑΣΥΝΟ
Η αξίωση των νοσηλευτών για ένταξή τους στην πανεπιστημιακή κλίμακα χρονολογείται από το 2011, οπόταν και τέθηκε ως αίτημα από την ΠΑΣΥΔΥ έπειτα από την εγγραφή τους στο ΤΕΠΑΚ και την από μέρους τους απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου.  
 
Ωστόσο, ένεκα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, και συναισθανόμενη την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τόπος, η ΠΑΣΥΔΥ έβαλε στο ψυγείο των διεκδικήσεων της το συγκεκριμένο αίτημα. Για να έρθει όμως τα τελευταία χρόνια η Παγκυπρία Συντεχνία Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ) να το επαναφέρει και να το διεκδικήσει επιτακτικά.   
 
ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σ’ έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο, με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως η συντεχνία των νοσηλευτών που διεκδικεί(σ.σ. κατηγορώντας περί του αντιθέτου την ΠΑΣΥΔΥ), καταφέρνοντας-η αλήθεια είναι- να «κλέψει» αρκετά μέλη από την ΠΑΣΥΔΥ και να ενδυναμωθεί.  
 
Έτσι πέραν της εξυπηρέτησης των δικών του προεκλογικών σκοπιμοτήτων, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ξεπλήρωσε» με την απόφασή του για ένταξη των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή κλίμακα, την κατά αρκετούς συνετή, υπεύθυνη και υποβοηθητική  για την Κυβέρνηση στάση της ΠΑΣΥΔΥ(σ.σ.  με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή της συμφωνία για τους δημόσιους υπαλλήλους). Παρέχοντάς της δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα βελτίωσης της εικόνας ανάμεσα στους νοσηλευτές και δίνοντας της την ευχέρεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης προς ανάκτηση απολεσθέντων προς την ΠΑΣΥΝΟ μελών της.
 
Πανηγυρίζει η ΠΑΣΥΝΟ
Επικοινωνιακά πάντως, έσπευσε ν’ αξιοποιήσει τη χθεσινή εξέλιξη η ΠΑΣΥΝΟ, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για επίλυση των προβλημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως αναφέρει.
 
Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλα τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ και τον Κλάδο των νοσηλευτών, «αλλά και όλους όσοι στήριξαν το πάγιο αίτημα της συντεχνίας μας για αναγνώριση της επιστημονικότητας του Κλάδου και για την αναβάθμιση στην πανεπιστημιακή δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας, αίτημα το οποίο διαφαίνεται πως οδηγείται σε θετική κατάληξη».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο