Πήραν την πανεπιστημιακή κλίμακα οι νοσηλευτές

Ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα των νοσηλευτών, αυτό της ένταξής τους στην πανεπιστημιακή κλίμακα(Α8) ικανοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί με τις συντεχνίες των νοσηλευτών, Κλάδο Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, Κλάδο Νοσηλευτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ). Στη σύσκεψη παρακάθισε και η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Δηλαδή, με τον Γενικό Γραμματέα της Συντεχνίας, Γλαύκο Χατζηπέτρου. 
 
Οι ηγεσίες των συντεχνιών των νοσηλευτών έφυγαν σαφώς ικανοποιημένες από το Προεδρικό και θα καθορίσουν τα μετέπειτα βήματά τους σε Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουν.
 
«Δίκαιο αίτημα…»
«Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος του Κλάδου των νοσηλευτών για την επιστημονική αναγνώριση του τομέα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο της σταδιακής και εις βάθος χρόνου κατοχύρωσης των σχετικών κλιμάκων στα πλαίσια του δημοσίου», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό.
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν πρωτίστως τα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν από τη διαδικασία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης, ανέφερε, περιστράφηκε γύρω από το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσηλευτών για την αναβάθμιση, αναγνώριση της επιστημονικής κλίμακας στον κλάδο των νοσηλευτών, ένα αίτημα το οποίο είναι στο τραπέζι από το 2011.
 
Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέλυσε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τα θέματα της αυτονόμησης, είχε την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται εντός των νοσηλευτηρίων, προκειμένου να καταστούν πιο παραγωγικά, λειτουργικά και να παρέχουν ένα περιβάλλον υγιές στους επαγγελματίες υγείας, κυρίως όμως να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς.
 
«Αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος του κλάδου των νοσηλευτών για την επιστημονική αναγνώριση του τομέα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο της σταδιακής και εις βάθος χρόνου κατοχύρωσης των σχετικών κλιμάκων στα πλαίσια του δημοσίου, ενώ παράλληλα θα επιτραπεί να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί σε αναγνώριση και πάλι των επιστημονικών κλιμάκων άμεσα εντός των πλαισίων του αυτονομημένου, η επιστημονικότητα του κλάδου των νοσηλευτών και η επιστημονική τους αξιολόγηση», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι «έχουμε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τον ΠτΔ να εργαστούμε κατά τις επόμενες μέρες, ώστε μέχρι την Τρίτη που έχει ορίσει εκ νέου συνάντηση ο Πρόεδρος με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών να έχει ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με το οποίο όλοι να είναι ευχαριστημένοι και να τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα πορευθούμε στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων».
 
Ο κ. Παμπορίδης εξήγησε ότι είναι τρεις οι σημαντικές πτυχές:
*Η αναγνώριση της επιστημονικότητας του κλάδου.
 *Οι μισθολογικές αναβαθμίσεις
*Η επιστημονική αξιολόγηση του νοσηλευτικού προσωπικού.
 
«Αυτά προσφέρονται και κατοχυρώνονται άμεσα στο αυτονομημένο με την λειτουργία του, αλλά επειδή ενδέχεται να υπάρξει κόσμος που θα προτιμήσει να παραμείνει στις τάξεις του δημοσίου θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα σε βάθος χρόνου και σταδιακά ούτως ώστε αν μπορέσει να δοθεί η επιστημονική κλίματα του δημοσίου και σε αυτούς που θα μείνουν στο δημόσιο», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς εάν αναφέρεται σε όλους τους νοσηλευτές, υπέδειξε ότι αναφέρεται σε όσους είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών. Ερωτηθείς εάν συμπεριλαμβάνεται και η ειδική διαδικασία που υπήρξε στο ΤΕΠΑΚ είπε «βεβαίως η εξομοίωση περιλαμβάνει όλους τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών».
 
Ο κ. Παμπορίδης χαιρέτισε τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ανταπόκρισή τους στη έκκληση του Προέδρου για συνεννόηση και συνεργασία επί του θέματος.
 
«Εύχομαι ότι εντός των επομένων 24ώρων θα καταλήξουμε στην συμφωνία που σας περιέγραψα», κατέληξε.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών