Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες- Αναζητούν τρόπους διαχείρισης της κρίσης

Τη νέα κρίση που επιχειρεί να δημιουργήσει η τ/κ πλευρά στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, με αφορμή την απόφαση της Βουλής να γιορτάζεται στα σχολεία η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, καλούνται να διαχειριστούν τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτιά στις διαπραγματεύσεις, στον αέρα και η Γενεύη
 
Ήδη, ο Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης των διαπραγματευτών Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενώ επικοινώνησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ζητώντας τη δική του παρέμβαση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακύρωσαν την συνάντηση των διαπραγματευτών οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, ο Τ/κ ηγέτης προανήγγειλε πως στη μεθαυριανή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα μεταβεί με μοναδικό προς συζήτηση θέμα την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί διαβίβασε τη δυσφορία και δυσαρέσκειά του και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Νερό στη φωτιά που άναψε και απειλεί να ανατινάξει στον αέρα την διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό αναμένεται να επιχειρήσει να ρίξει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο και αύριο θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες.   
 
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το εγχείρημά του αυτή τη φορά μοιάζει δυσκολότερο από ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, μιας και η τ/κ πλευρά είναι αυτή που τώρα εμφανίζεται δυσαρεστημένη.  
 
Όπως μας ειπώθηκε συναφώς, με τη χθεσινή ιδιαίτερα έντονη γραπτή απάντησή του στον Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και δεν αναμένεται να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις που να ακυρώνουν καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, είτε τη χθεσινή απάντησή του στον Τ/κ ηγέτη είτε το περιεχόμενο της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Να εγκαταλειφθούν προφάσεις και απαράδεκτες αξιώσεις  

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο ερώτημα που αναμένεται να τύχει απάντησης αύριο, είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, αφού είναι γνωστό πως το κλίμα για τον ίδιο δεν είναι και το καλύτερο ανάμεσα στην ε/κ πλευρά, με το Προεδρικό να είναι ήδη ενοχλημένο με σειρά πρόσφατων ενεργειών και δηλώσεων του Νορβηγού διπλωμάτη. Έτσι μια πιθανή νέα προσπάθειά του να πιέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κινήσεις καλής θέλησης που θα… ηρεμίσουν τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν θεωρείται και τόσο βέβαιο πως αυτή τη φορά θα αποδώσουν.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα είπαν τηλεφωνικώς Ακιντζί-Έιντε για το Ενωτικό Δημοψήφισμα
 
Ως μη ορθή χαρακτήρισε στο μεταξύ την απόφαση Μουσταφά Ακιντζί για ακύρωση της σημερινής συνάντησης των διαπραγματευτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ήθελε ο κ. Ακιντζί, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Αντίθετα», πρόσθεσε, «ο κ. Ακιντζί επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση.
 
ΑΚΕΛ καλεί Αναστασιάδη
Εξάλλου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα κάλεσε σήμερα το ΑΚΕΛ.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πλέον φανερό εκ του αποτελέσματος ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της  Βουλής, αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.
«Ασφαλώς», σημείωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση έτυχε εκμετάλλευσης από την τουρκοκυπριακή δεξιά και ακροδεξιά που διαφωνεί με λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Αυτό, όμως, ήταν απολύτως αναμενόμενο να συμβεί».
 
«Το ζήτημα», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «είναι τι κάνουμε απ’ εδώ και πέρα για αντιμετώπιση της δυσάρεστης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι αρκετή η παραδοχή του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ότι αυτή η ενέργεια ήταν άκαιρη. Η αποχή του ΔΗΣΥ κατά τη ψηφοφορία, στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με θετική ψήφο. Έχει ευθύνες το κυβερνών κόμμα γιατί, μετατρεπόμενο σε ουρά του ΕΛΑΜ, συνέδραμε στη δημιουργία αυτής της κατάστασης».
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα επιτρέψει εκμετάλλευση της απόφασης για επίρριψη ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. «Ο Πρόεδρος, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση και να αναλάβει πρωτοβουλία για ξεπέρασμα των δυσκολιών για συνέχιση  της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ευθύνη για τη διαφύλαξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχει και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ανάλογα θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.

 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»