Φωτιά στις διαπραγματεύσεις, στον αέρα και η Γενεύη

Σε μείζον αγκάθι στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό εξελίσσεται η αξίωση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.
 
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κάποιους από τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν πως η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο την αποδοχή του συγκεκριμένου αιτήματός της.

 
Πάντως, ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει θέσει ξεκάθαρα ως προϋπόθεση για να γίνει η Διάσκεψη για την Κύπρο, την αποδοχή για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους και το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψης αποφάσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση.
 
«Αν υπάρξει τέτοιου είδους προϋπόθεση, την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα έχει η τουρκική πλευρά. Αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν οι όποιες προϋποθέσεις», τόνισε.
 
Ερωτηθείς αν δεν τέθηκε το θέμα από την τουρκική πλευρά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι μπορεί να έγιναν κάποιες αναφορές, αλλά δεν υπάρχει ενώπιον της δικής μας πλευράς μια τέτοια προϋπόθεση από πλευράς Τουρκίας, ενώ κληθεί να αναφέρει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα αν θα είναι βέβαιο. Το σίγουρο είναι ότι γίνονται διεργασίες για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης αυτής, όπως έχει αποφασιστεί από την πρώτη συνάντηση της Γενεύης».
 
Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο, με ομόφωνη δήλωσή του, καταδίκασε «την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης», υπογραμμίζοντας πως «τέτοιο θέμα, ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση».
 
«Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».  
 
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι: «Η απόφαση της ε/κ βουλής να εορτάζεται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».
«Κατηγορηματικά εκφράζω την αντίθεσή μου και καταδικάζω την απόφαση αυτή. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ως τα κόμματα που εκφράζουν τη στήριξη τους για ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, μαζί να προβούν στις προσπάθειες που χρειάζεται για να ακυρωθεί η απόφαση», αναφέρει ο Ακιντζί. 
 
Σε δηλώσεις του, στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί, ισχυρίστηκε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση του ρατσιστικού και φασιστικού, όπως το χαρακτήρισε, κόμματος ΕΛΑΜ.
 
Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επί του θέματος, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προβεί σε ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής και ενώ πέρασαν δύο ημέρες δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως υποστήριξε.
 
Εξάλλου, «η έγκριση της τροπολογίας του νόμου για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού είναι ένα ιστορικό λάθος το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα προβλήματα», υποστήριξε η «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής των κατεχομένων, Σιμπέλ Σιμπέρ.
 
Η «βουλή», κατά τη σημερινή της συνεδρία, συζήτησε το θέμα και «ψήφισε» ομόφωνα διακήρυξη, ενώ ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία-όπως ανακοίνωσε-θα προβεί και σε καταγγελία, σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ.
 
Απάντηση στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, έδωσε με γραπτή επιστολή του που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Να εγκαταλειφθούν προφάσεις και απαράδεκτες αξιώσεις  

Στο μεταξύ, δεν είναι σίγουρα τα Ηνωμένα Έθνη κατά πόσο, ως έχουν τα πράγματα τώρα, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Αλίμ Σεντίκ.
 
«Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών. Μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί δεν είμαστε σίγουροι εάν θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), απαντώντας σχετική ερώτηση.
 
Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα γίνει η αυριανή συνάντηση, είπαν εξάλλου στο ΚΥΠΕ και διπλωματικοί κύκλοι για το ίδιο θέμα.
 
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Τ/κ ηγέτης, κατά μεγάλη πιθανότητα η προγραμματισθείσα για αύριο Τρίτη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών δεν θα πραγματοποιηθεί.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «θα πάω σε αυτή τη συνάντηση, αλλά το μόνο θέμα θα είναι αυτό (σ.σ. η απόφασης της Βουλής). Δεν μπορεί να συζητηθεί άλλο θέμα. Θα τους εξηγήσω και αυτούς, όπως σας εξήγησα και εσάς. Θα τους πως κατ’ ιδίαν, ότι θα πρέπει επιτέλους να πάρουν μια απόφαση για το θέμα αυτό. Δεν έχει νόημα να πάμε εκεί και να κάνουμε διαπραγματεύσεις αν υπάρξει βήμα στο θέμα αυτό».
 
«Αν η ε/κ πλευρά δεν κάνει βήμα τότε δεν υπάρχει νόημα για διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση την Πέμπτη των δύο ηγετών το μόνο θέμα θα είναι η απόφαση της Βουλής.
 
Είπε ακόμα ότι θα αναμένει μέχρι τη συνάντηση της Πέμπτης να δει τις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες και θα αξιολογήσει.
 
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με τα όσα τεκταίνονται μέχρι στιγμής φαίνεται να δυσχεραίνει περισσότερο το κλίμα και κληθείς να δώσει την εκτίμηση του αν απομακρυνόμαστε περισσότερο από το στόχο να υπάρξει κατάληξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε διαφωνία με το περιεχόμενο της παρατήρησης, προσθέτοντας ότι «από δικής μας πλευράς δεν συμμεριζόμαστε αυτή τη προσέγγιση.
 
«Σίγουρα αν κάποιοι επιθυμούν να μην προχωρήσει ο διάλογος υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουν. Αν, όμως, θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει αυτός ο διάλογος, αν προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με την αναγκαία και τη απόλυτη σοβαρότητα τότε ναι, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες  που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση».
 
«Απ’  εκεί και πέρα», συνέχισε, «γνωρίζετε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς ευελπιστούμε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.
 
Αλλά, επαναλαμβάνω, αν χρειαζόμαστε αφορμές είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, είναι στρατηγικός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και από δικής μας πλευράς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»