Με προτάσεις, αλλά χωρίς προσδοκίες γι’ αλλαγή στρατηγικής ο ενδιάμεσος

Με μεγάλη δόση «καχυποψίας» και χωρίς να προσδοκούν σε ουσιαστική διαφοροποίηση της στρατηγικής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, αντιμετωπίζουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου την πρόσκληση Νίκου Αναστασιάδη να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Παρά το γεγονός αυτό, και παρόλο που όπως σημειώνουν, έχουν καταθέσει και στο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς να τύχουν ουσιαστικής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σκοπεύουν να επανακαταθέσουν επικαιροποιημένες τις εισηγήσεις τους, ευελπιστώντας πως τουλάχιστον αυτή τη φορά, όπως επισημαίνουν, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις 13 Μαρτίου η Διάσκεψη για την Κύπρο, ξεκίνησαν με Διακυβέρνηση 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νίκος Αναστασιάδης: Είναι δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο
 
Το ΔΗΚΟ
Την πρόθεση του ΔΗΚΟ να προχωρήσει σε κατάθεση της στρατηγικής που προτείνει το κόμμα του(σ.σ. σε επικαιροποιημένη μορφή μιας και την κατέθεσε και στο παρελθόν), εξέφρασε ερωτηθείς σχετικά από τον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE o   Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου.        
«Την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάθεση προτάσεων νέας στρατηγικής στο Κυπριακό την λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Ελπίζουμε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.
 
Η ΕΔΕΚ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, η οποία επίσης υπέδειξε-μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE-, πως το Κίνημα κατέθεσε ήδη τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένες εισηγήσεις για επαναχάραξη στρατηγικής στο Κυπριακό. «Θα καταθέσουμε και τη Δευτέρα επικαιροποιημένη τη στρατηγική που προτείνουμε. Και είμαστε έτοιμοι, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ζητήσει να καταθέσουμε περαιτέρω προτάσεις και διευκρινίσεις».
 
Σε προχθεσινή της ανακοίνωση εξάλλου, η ΕΔΕΚ ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να ενημερώσει για την περαιτέρω πρόοδο που έχει γίνει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ποιες είναι οι νέες συγκλίσεις στις οποίες οι δύο πλευρές έχουν οδηγηθεί. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μας πει η τουρκοκυπριακή πλευρά τι έχει δώσει σε αυτή την περαιτέρω πρόοδο και συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί σήμερα», υπογραμμίζει.
 
Η Συμμαχία
Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας απέστειλε την περασμένη Τετάρτη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρει πως «η δέσμευσή σας, όπως την καταγράφετε στην επιστολή σας ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2017, να συγκαλέσετε ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση προτάσεων για νέα στρατηγική, μόνο ως προκλητική ειρωνεία ή  ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί».
 
Ο κ. Λιλλήκας, αφού υπενθυμίζει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Συμμαχία Πολιτών παρουσίασε ολοκληρωμένη Πρόταση Στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο δράσης για επίτευξη των στόχων-αντίγραφο της οποίας επισυνάπτει-, εκφράζει την ετοιμότητα της Συμμαχίας να επικαιροποιήσει την πρότασή της, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως το Brexit κ.α., που μπορούν να τύχουν αξιοποίησης ή επηρεάζουν το Κυπριακό.
 
«Προτού όμως κάνουμε αυτή την προσπάθεια», υπογραμμίζει, «αναμένουμε όπως μας καταθέσετε και το δικό σας Έγγραφο Στρατηγικής. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέσατε; Ποιο είναι το σχέδιο δράσης που εφαρμόσατε και εφαρμόζεται για επίτευξη των στόχων σας; Ποιους από αυτούς τους στόχους πετύχατε; Δεν πρέπει να σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μας δώσετε αυτό το Έγγραφο Στρατηγικής, το οποίο είμαι σίγουρος ότι ετοιμάσατε πριν ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις. Αλλιώς επιβεβαιώνετε την εκτίμησή μας ότι αυτοσχεδιάζετε ακροβατώντας σε αυταπάτες», σημειώνει στην επιστολή του ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Η Αλληλεγγύη
Υπόμνημα με τις θέσεις της και όχι περίγραμμα συγκεκριμένης στρατηγικής θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο το Κίνημα Αλληλεγγύη, όπως υπέδειξε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE o εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιάννης Σελινόπουλος. Το υπόμνημα της Αλληλεγγύης θα περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό, τα δυνατά και αδύνατα σημεία, και το πώς θα πρέπει η δική μας πλευρά να κινηθεί απ’ εδώ και περά.   
 
«Τη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο», εξήγησε ο κ. Σελινόπουλος, «θα καταθέσουμε υπόμνημα με τις θέσεις μας. Δεν θα καταθέσουμε ‘’χάρτη’’ συγκεκριμένης στρατηγικής, γιατί θεωρούμε πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι τόσο πολύ εγκλωβισμένος και έχει δεσμευτεί τόσο πολύ στον διεθνή παράγοντα σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει, που ακόμα και αν χαραχθεί νέα στρατηγική, δεν μπορεί ο ίδιος να την εφαρμόσει».
 
Οι Οικολόγοι
Από πλευράς Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδικής ανέφερε πως το Κίνημα προβληματίζεται αν θα ανταποκριθεί στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να καταθέσει το όραμά του για τη λύση του Κυπριακού.
Σημειώνοντας ότι αυτό έγινε και το 2014, όταν κατατέθηκε από πλευράς Οικολόγων πολυσέλιδο κείμενο, ο Γιώργος Περδίκης επισήμανε πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει ότι η παρούσα στρατηγική που ακολουθεί για τη λύση του Κυπριακού είναι αποτυχημένη, οι Οικολόγοι βρίσκονται στη διάθεσή του να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
 
«Αν όλη η ιστορία περί κατάθεσης των προτάσεων των αντιδρούντων κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο γίνεται για επικοινωνιακούς σκοπούς και ενόψει των προεδρικών εκλογών, θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα μπούμε στη διαδικασία, η οποία θα αξιοποιείται για να δίνει πόντους στον οποιονδήποτε ενόψει των δικών του προσωπικών φιλοδοξιών», κατέληξε ο κ. Περδίκης.
 
Το ΕΛΑΜ
Τέλος, σε ότι αφορά το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο(ΕΛΑΜ), έχει ήδη καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση και στρατηγική του για ενιαίο κράτος. Κάτι που δεν πρόκειται να επαναλάβει τη Δευτέρα, αφού ως γνωστό έχει διακόψει τη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε