Μετά τις 13 Μαρτίου η Διάσκεψη για την Κύπρο, ξεκίνησαν με Διακυβέρνηση

Με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση των εκκρεμοτήτων στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  Στόχος είναι όπως οι διαφορές που υπάρχουν, μετατραπούν σε συγκλίσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αφετηρία για τα πολύ δύσκολα Αναστασιάδης-Ακιντζί 
 
Κατά τη σημερινή τους συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν στη βάση σχετικού εγγράφου από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τις εκκρεμότητες στα υπό συζήτηση Κεφάλαια, ξεκινώντας την μεταξύ τους διαπραγμάτευση από το ζήτημα της Διακυβέρνησης.
 
Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν και από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τις πρόσφατες επαφές που είχε σε Αθήνα και Άγκυρα αναφορικά με το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, με φόντο τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο τον προσεχές Μάρτιο.     
 
Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επιστρέφοντας στο Προεδρικό, δεν συζητήθηκε η αξίωση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους υπηκόους της-για την Κύπρο- μετά τη λύση του Κυπριακού, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο έχει καθοριστεί ημερομηνία για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ενδεχομένως μετά τις 13 Μαρτίου.    
 
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  ανέφερε πως υπήρξε μια σχετική πρόοδος, για να προσθέσει πως απομένει να γίνει αρκετή δουλειά. Υπέδειξε ταυτόχρονα πως θα γίνεται διασταυρούμενη συζήτηση στα διάφορα κεφάλαια.
 
Σε σχέση με την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online αναφέρουν πως αυτή αφορά συγκεκριμένες διατυπώσεις που αφορούν τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης.  
 
«Οι δυο διαπραγματευτές έχουν προχωρήσει και ετοιμάσει τις συγκλίσεις, τις ελάχιστες αποκλίσεις, τις μεγάλες αποκλίσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Με βάση αυτή την προετοιμασία που έχει γίνει», συνέχισε, «έχουμε ξεκινήσει το διάλογο για να δούμε πώς μετατρέπονται περισσότερες από τις διαφορές σε συγκλίσεις. Σήμερα ξεκινήσαμε με το θέμα της Διακυβέρνησης».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως υπήρξε μια σχετική πρόοδος, απομένει όμως να γίνει αρκετή δουλειά. «Η συζήτηση θα γίνεται διασταυρούμενη στα διάφορα κεφάλαια, ώστε με βάση και τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν να επιτύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις πριν από τη Σύνοδο για την Κύπρο», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις επαφές του με τις εγγυήτριες δυνάμεις, και αν υπάρχει μια εικόνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «έχουμε μια εικόνα».
 
«Η γενική εικόνα είναι ότι πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση. Αλλά αυτό θα φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για να μην αρκούμεθα στις διάφορες διαβεβαιώσεις», τόνισε.
 
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη με νέα συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. 
 
Απάντηση στο ΔΗΚΟ
Στο μεταξύ, γραπτή απάντηση στο ΔΗΚΟ έδωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε σχέση με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για παραμονή του 25% του κατοχικού στρατού για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε παραμονή του 25% του κατοχικού στρατού, όπως παραπλανητικά αναφέρει το ΔΗΚΟ, αλλά είναι καλά γνωστή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που συνδιαμορφώθηκε με την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός και αν το ΔΗΚΟ διαφωνεί και με την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες