«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει Αναστασιάδη και το γνωρίζει και ο ίδιος»

«Δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος». Με αυτή την κατηγορηματική τοποθέτηση έσπευσε να θέσει τέρμα στις όποιες πιθανές «υπόνοιες» αφήνονται να αιωρηθούν ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Φιλοξενούμενος στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του «Σίγμα», «Χωρίς Περιστροφές», ο  Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως το ΑΚΕΛ θα εισέλθει στις εσωκομματικές συζητήσεις και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις προεδρικές εκλογές μετά την άνοιξη, υπογραμμίζοντας πως, ναι μεν το κόμμα του στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, ωστόσο δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τρίγωνο Αναστασιάδη-Νικόλα-Λιλλήκα στο κάδρο των Προεδρικών
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Καταλληλότερος για την Προεδρία ο Αναστασιάδης 
 
«Θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και τότε θα τοποθετηθούμε», τόνισε, για να διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες, εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την διαδικασία. Όμως, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του ροκανίσματος του χρόνου και του ‘’δώστε μου ακόμη μερικούς μήνες για να το λύσω’’, όπως ζήτησε ο Γλαύκος Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ το 2003».
 
Ο Άντρος Κυπριανού δεν απέκρυψε πως η σύναψη εκλογικών συνεργασιών δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για το ΑΚΕΛ, δεδομένων των μεγάλων διαφωνιών που το χωρίζουν στο Κυπριακό από κόμματα με τα οποία βρίσκεται πιο κοντά στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν.
 
Συναφώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ παρέπεμψε στις αποφάσεις του Προγραμματικού Συνέδριου του κόμματος, τον Φεβρουαρίου του 2014, όπου τίθεται σαφές πλαίσιο γύρω από την οικοδόμηση συνεργασιών.   
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις συνεργασίες και το Κυπριακό, το προ τριετίας Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, στα συμπεράσματά του, κατέληξε στο ότι: «Η πείρα του παρελθόντος κατέδειξε ότι δεν είναι δύσκολη η κατάληξη σε κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με άλλες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις αναφορικά με το Κυπριακό. Ωστόσο, τα προβλήματα αρχίζουν όταν υπάρχουν εξελίξεις. Εκεί είναι που καλούμαστε να συγκεκριμενοποιήσουμε το περιεχόμενο της λύσης, οπότε και διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετή μια γενική συναίνεση αναφορικά με τις αρχές και το πλαίσιο λύσης…».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ.Γ. του ΑΚΕΛ: Ενιαίο κράτος θέλουν κάποια πολιτικά κόμματα αλλά το κρύβουν
 
Και συνεχίζει: «Μια φραστική αποδοχή της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πορεία αποδεικνύεται ότι ερμηνεύεται διαφορετικά από τους κατά καιρούς συμμάχους μας. Άλλοι απορρίπτουν τη διζωνικότητα, άλλοι το δικοινοτισμό και άλλοι στην ουσία την ίδια την ομοσπονδία ως πολιτειακή δομή.
 
Υπάρχει ένα ελάχιστο γενικό περιεχόμενο αυτών των εννοιών, το οποίο φανερά ή συγκαλυμμένα στην πορεία απορρίπτεται από πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΑΚΕΛ.
Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι όποιες μελλοντικές συμμαχίες αναφορικά με το Κυπριακό θα πρέπει να παίρνουν πιο συγκεκριμένη μορφή πέραν των βασικών αρχών και του αποδεκτού πλαισίου λύσης και να περιλαμβάνουν ένα πιο συγκεκριμένο περίγραμμα θέσεων, έτσι που να μην εμφανίζεται χάσμα απόψεων στην πορεία, όταν θα υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.
 
Σε διαφορετική περίπτωση θα μπαίνουμε συνεχώς σε ένα φαύλο κύκλο που αποδεδειγμένα δεν οδηγεί πουθενά και κατά κανόνα οδηγεί σε διακοπή της όποιας συνεργασίας. Συμπερασματικά, οι συνεργασίες μας για το Κυπριακό πρέπει πλέον να αποκτήσουν πιο συγκεκριμένη μορφή πέραν των γενικών διακηρύξεων».
 
 
 

Δειτε Επισης

Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»